2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

SPRENDIMAI

*print*

Archyvas :: Kreipimasis dėl informavimo apie savižudybes

2011-04-04
 
LŽS Etikos komisijos pirmininkas
Viktoras Trofimišinas 
 
Kai kurios visuomenės informavimo priemonės, skirdamos daug dėmesio žinomo televizijos ir radijo laidų vedėjo pasitraukimui iš gyvenimo, detaliai atpasakodamos savižudybės aplinkybes, piršdamos numanomas bei spėjamas priežastis, motyvus, pavertė šį tragišką įvykį pigiai eksploatuojama sensacija.
 

LŽS Etikos komisija primena, kad žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas, gerbdamas asmens ir jo artimųjų privatumą, neturi minėti pavardžių ar kitokių šį asmenį padedančių identifikuoti duomenų, susijusių su savižudybe ar bandymu nusižudyti.

 

Nepriklausomai nuo to, ar skelbiama informacija susijusi su viešo ar privataus asmens savižudybe ar bandymu nusižudyti, žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas turi itin atsargiai nurodyti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvus bei aplinkybes, kad paskelbtoje informacijoje nebūtų skatinamas savižudiškas (suicidinis) elgesys visuomenėje.

 

LŽS Etikos komisija pabrėžia, kad mėginimas supaprastintai paaiškinti savižudišką elgesį, smulkmeniškas aplinkybių preparavimas ir pačios temos eskalavimas suvulgarina žmogaus būtį ir jo tragediją ir yra svetimas profesionaliai žurnalistikai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-04-04 12:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media