2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Solidus leidinys „Lietuvos olimpinis sąjūdis (1988-2023) kolekcininkų žvilgsniu“

2024-02-26
 
Neseniai pasirodė antrasis, papildytas LTOK ir Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacijos parengtas solidus leidinys „Lietuvos olimpinis sąjūdis (1988-2023) kolekcininkų žvilgsniu". Tarp knygos sudarytojų - LOKA generalinis sekretorius, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos narys Rimantas Džiautas bei du Lietuvos žurnalistų sąjungos Senjorų klubo nariai Bronius Čekanauskas ir Juozas Šalkauskas.
Lietuvos olimpinė kolekcininkų asociacija (LOKA) įkurta 2001 m. balandžio 11 d. Jos nariai kolekcionuoja su olimpinėmis žaidynėmis ir olimpinėmis sporto šakomis susijusią atributiką: pašto ženklus, ženklelius, monetas, knygas, įvairius olimpinių žaidynių atminimo daiktus. Asociacijai priklauso įvairiausių profesijų žmonės, kuriuos vienija didelė aistra sportui ir kolekcionavimui. LOKA nariai populiarina ir skatina domėjimąsi olimpine faleristika, numizmatika ir kita kolekcionavimo medžiaga ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kolekcininkai rengia parodas šalyje, dalyvauja pasaulinėse mugėse, pasakoja apie savo veiklą žiniasklaidoje ir susitikimuose su moksleiviais.
2018-aisiais, Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo 100-metį, o atkurtam Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui minint 30-mečio jubiliejų, pasirodė pirmoji LOKA narių parengta knyga „Atkurto Lietuvos tautinio olimpinio komiteto 30 metų (1988-2018) jubiliejus kolekcininkų žvilgsniu". Buvo pirmą kartą suklasifikuota LTOK faleristika, filatelija, numizmatika ir leidiniai.
Šiemet, Lietuvos olimpinio judėjimo šimtmečio proga, buvo nutarta knygą papildyti per penkerius metus įsteigtais naujais LTOK apdovanojimais, ženkliukais, pašto ženklais, leidiniais, kaklaraiščiais ir kita olimpine atributika.
Kaip antroje knygoje Žodyje skaitytojams sako LTOK prezidentė, olimpinė čempionė, TOK narė Daina Gudzinevičiūtė, „2023 metais šventėme Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) atkūrimo 35-metį. Šie metai pažymėti gražiomis pergalėmis ir laimėjimais, renginiais ir susitikimais. Sukūrėme ir toliau tobuliname LTOK apdovanojimų sistemą, prisitaikome prie šių dienų tendencijų, tradicijų. Galime drąsiai teigti, kad visi renginiai, kuriuos per 35 metus organizavome, ar tarptautiniai, kuriuose atstovavome Lietuvai, buvo įamžinti faleristikos eksponatuose, filatelijoje, numizmatikoje ar LTOK leidiniuose.
LTOK medaliai, prizai, ženkleliai gaminami ir įteikiami renginių laureatams bei dalyviams, svečiams. Taip pat formavosi ir tradicijos: prieš kiekvienas olimpines žaidynes Lietuvos olimpiečiams iškilmingai įteikiami Lietuvos olimpinės rinktinės nario ženkleliai. Kaip patriotiškumo ir pasididžiavimo simbolis. Tikiuosi, kad šis žinynas padės geriau pažinti ne tik LTOK, bet ir Lietuvos olimpinio judėjimo istoriją, įvertinti autorių kūrybiškumą, sužinoti, kokiais LTOK apdovanojimais pagerbiami labiausiai Lietuvos olimpiniam judėjimui nusipelnę asmenys".
Be trijų jau minėtųjų leidinio sudarytojų dar yra pirmosios ir antrosios knygų autoriai LOKA prezidentas Juozas Širvinskas, Kęstutis Skerys, Algimantas Gudiškis ir Jonas Načiūnas.
Knyga pasirodė 300 egzempliorių tiražu.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-02-26 12:15
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Albertas

2024-02-29 17:06

Įdomu.Sveikinimai kolegoms Broniui ir Juozui.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jonas

2024-02-26 17:12

O kur galima įsigyti?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media