2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Bažnytinio paveldo muziejus: parodos „Štai žvaigždė! Gimimo scena: nuo Alpių kalnų iki Baltijos jūros“ atidarymas ir spaudos konferencija

2021-11-22
 
Lapkričio 27 d., šeštadienį, 15 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius) vyks parodos „Štai žvaigždė! Gimimo scena: nuo Alpių kalnų iki Baltijos jūros" atidarymas.
Spaudos konferencija - lapkričio 26 d., penktadienį, 10 val.
Atidarymo renginyje dalyvaus parodos kuratoriai: Kamilė Jagėlienė ir Steffen Mensch, taip pat Freisingo Diecezinio ir Bažnytinio paveldo muziejų vadovai: dr. Christoph Kürzeder ir dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Vilniaus vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis ir kunigas Julius Sasnauskas OFM.
Renginys nemokamas. Po pristatymo vyks ekskursija po parodą.
Bažnytinio paveldo muziejaus ir Freisingo Diecezinio muziejaus (Bavarija, Vokietija) parodoje eksponuojami 29 objektai, atkeliavę iš muziejų saugyklų, bažnyčių, privačių kolekcijų (20 iš Vokietijos, 9 - iš Lietuvos). Paroda pristato Jėzaus Gimimo scenos vaizdavimo tradicijas Alpių regione ir Lietuvoje. Seniausi XIV a. siekiantys meistrų dirbtuvėse kurti reljefai, paveikslai, prakartėlės ir skulptūros pasižymi simboliniais ikonografiniais akcentais, profesionalių menininkų ir šiuolaikiniai darbai atskleidžia temos interpretacijų įvairovę. Parodos ašis - įspūdingo dydžio, šimtus figūrėlių turinčios, dešimtmečiais pildytos ir plėstos bavariškos ir tirolietiškos prakartėlės, skirtos įvietinti Išganytojo gimimo įvykį, jį perkeliant į žiūrovų tėvynę. Parodoje pristatomas seniausias gotikinės plastikos kūrinys Lietuvoje - reljefinės dramblio kaulo plokštelės su išdrožinėtomis evangelinėmis scenomis, vienoje iš jų - ir seniausia Jėzaus Gimimo scena mūsų šalyje. Rodoma tarp negausiai išlikusių medinių tradicinių lietuviškų prakartėlių senumu, nuotaikingu originalumu ir meniškumu šsiskirianti XVIII a. pab.-XIX a. Gruzdžių Švč. Trejybės bažnyčios prakartėlė. Parodoje eksponuojama mažiausia pasaulyje - trečdalio milimetro dydžio - VGTU „Linkmenų fabriko" ir partnerių nano-prakartėlė.

 

Bažnytinio paveldo muziejus
Šv. Mykolo g. 9, LT-01124 Vilnius
Tel. +370 5 269 7800
El. p. muziejus@bpmuziejus.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-11-22 13:19
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media