2024 m. gegužes 6 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Seimo LSDP frakcijos narių B. Vėsaitės ir A. Skardžiaus spaudos konferencija „Kodėl opozicija niršta dėl mažėjančių dujų kainų?“

2014-06-17
 
 

Trečiadienį, birželio 18 d., 9.30 val., Seimo spaudos konferencijų salėje vyks Seimo LSDP frakcijos narių Birutės Vėsaitės ir Artūro Skardžiaus spaudos konferencija „Kodėl opozicija niršta dėl mažėjančių dujų kainų?".

 

Lietuvos Vyriausybei, vadovaujamai Algirdo Butkevičiaus, pavyko susitarti su Rusijos koncernu "Gazprom" dėl dujų kainų nuolaidų, dėl kurių kaina Lietuvos buitiniams vartotojams sumažės 23 proc. Tai iššaukė Seimo opozicijos priešišką reakciją. Kodėl? Ir kodėl jau anksčiau buvo žlugdomi projektai susiję su dujų rinkos liberalizavimu ir siekiu ištrūkti iš priklausomybės iš "Gazprom"? 

 

Seimo LSDP primena, kad ji paprašė Generalinės Prokuratūros ištirti, ar 2009-2010 m., Vyriausybei vadovaujant Andriui Kubiliui, nebuvo pasinaudota Specialiųjų tyrimo tarnybų bei Generalinės Prokuratūros institucijomis, siekiant sužlugdyti valstybei svarbų projektą. Socialdemokratų frakcijos rašte taip pat prašoma ištirti, kokia reali žala valstybei ir kieno užsakymu, buvo padaryta neįgyvendinus ankstesnio ir pigesnio suskystintų dujų terminalo projekto. 

 

2014 m. gegužės 27 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį, kuria pripažino, jog „žala valstybei padaryta ne kasatorių veiksmais, proteguojant AB „Achemą", o tuo, kad šis projektas nebuvo įgyvendintas ir Lietuva iki šiol neturi suskystintų dujų terminalo". Aukščiausiasis Teismas ne tik išteisino piktnaudžiavimu tarnyba kaltintus buvusius Ūkio ministerijos pareigūnus, bet ir konstatavo, kad tiriant bylą visiškai nebuvo atsižvelgta į strateginius valstybės interesus.

 

2008 m. rugsėjo 18 d. Gedimino Kirkilo vadovaujama Vyriausybė priėmė nutarimą „Dėl valstybės turto investavimo", kuriame buvo numatyta steigti uždarąją akcinę bendrovę Gamtinių dujų terminalo statybai. 2009 m. lapkričio 25 d. tuometinis Ministras Pirmininkas A. Kubilius ir Ūkio ministras Dainius Kreivys Vyriausybės nutarimu bendrovę likvidavo. 2010 m. liepos 21 d. priimtas naujas Vyriausybės nutarimas, kuriuo nutariama steigti kitą bendrovę prie „Klaipėdos naftos" bei pradėti įgyvendinti naują ir gerokai brangesnį projektą.

 

2008 m. netikėtai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl Ūkio ministerijos valdininkų tariamo tarnavimo „Achemai", buvo nutrauktas Suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos projektas ir atnaujintas tik po ketverių metų, kai statybos kainos smarkiai išaugo. Pradėdamos nepagrįstą ikiteisminį tyrimą STT ir Vilniaus apygardos prokuratūra faktiškai sužlugdė valstybės tikslą greitai ir kuo pigiau pastatyti strateginės reikšmės objektą - Suskystintų dujų terminalą.

 

Seimo LSDP frakcijos atstovė spaudai

Irmina Frolova, tel. nr. 8 60007099

E. paštas: Irmina.Frolova@gmail.com

 

Kontaktinis asmuo

Jolanta Bielskienė

LSDP frakcijos infocentro vadovė

Lietuvos socialdemokratų partija

+37061201274

jolanta.bielskiene@lrs.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-17 11:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media