2024 m. gegužes 3 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Kviečiame susitikti su fotografijos muškietininkais pramintais menininkais

2015-10-28
 
 

Spalio 29 d. sostinės „Relais & Châteaux Stikliai Hotel" erdvėse organizuojama žymių Lietuvos fotografų - Aleksandro Macijausko (g. 1938), Antano Sutkaus (g. 1939), Romualdo Rakausko (g. 1941) ir Romualdo Požerskio (g. 1951) - kūrybos popietė KETURI. Fotografijos muškietininkais praminti autoriai nedažnai regimi viešumoje, o juolab - visi sykiu. Renginio metu fotografų ketvertas pirmą kartą drauge susiburs šalia savo portretų ir autorinių darbų originalų, pasakos apie laikus, kuomet „vienas už visus, ir visi - už vieną" reiškė kovos šūkį realiame gyvenime, atsakys į renginio svečių klausimus bei dalyvaus specialiame LRT televizijos filmavime.

Projekto KETURI spaudos konferencija vyks spalio 29 d., ketvirtadienį, 17 val., „Stiklių" viešbutyje, Gaono g. 7, Vilniuje. 

Kodėl būtent jie?

A. Sutkus yra pasakęs: „Visų mūsų darbų pagrindas yra asmenybės charakterio, dvasios, savigarbos, orumo teigimas". Daugybė išgyvenimų, daugiasluoksnė fotografija su užkoduota istorija, energija, jausmai, tradicijos, humaniškas žvilgsnis į žmogų, draugystė - esminės KETURIŲ jungtys, tvirtai sukabinusios A. Macijauską, A. Sutkų, R. Rakauską ir R. Požerskį iki šių dienų. „Šis susitikimas - tai  pokalbis ne tik apie fotografiją, bet tuo pačiu apie istoriją, apie Lietuvą, apie draugystę ir stiprų ryšį tarp kolegų. Tai žmonės, kurie užfiksavo ir gali papasakoti mums apie mūsų istoriją. Laikas pabūti kartu," - sakė Monika Požerskytė, projekto KETURI autorė.

Projekto KETURI istorija prasidėjo, kai 2013 m. birželio 5 d. popietę spaudoje pasklido pranešimas, jog keturi Lietuvos fotografijos meistrai susirinko į būrį „Pix Studijoje" bendrai nuotraukai. R. Požerskio paraginti, M. Požerskytės įamžinti, fotomenininkai šmaikštavo, jog neturėjo bendros nuotraukos ir kol dar tebėra gyvi, reikėjo nusifotografuoti. Tąkart fotomenininkai pozavo laikydami žymiausius savo darbus bei jaunystės autoportretus, buvo įamžinti ir juostiniais fotoaparatais. „Pažįstu šiuos vyrus nuo vaikystės - tai tėvo draugai ir bendražygiai. Kiekvieną jų galėčiau pavadinti dėde. Tačiau sukviesti jų nebūčiau pasiryžusi. Tėvas paskatino surengti šią fotosesiją," - pasakojo M. Požerskytė. Pasak jos, portretinė fotografija yra be galo galinga ir paveiki fotografijos sritis. Šie keturi portretai ypač reikšmingi istoriniame kontekste. Tai - ne atstitiktiniai vadovėlių herojai, o visos vadinamos Lietuvos fotomokyklos ašis.

2013 m. liepos mėnesį „L‘Officiel" žurnale pirmą kartą buvo publikuoti fotosesijos KETURI kadrai ir pirmasis bendras fotografų interviu. Netrukus po to sostinės „Vartų" galerijoje įvyko ekspozicijos KETURI pristatymas. Į galeriją sugužėjusi publika tąkart nekantriai laukė susitikimo su legendiniu ketvertu. Deja, į galeriją tą vakarą įžengė tik A. Sutkus.

Šį ketvirtadienį vyksiančios kūrybos popietės KETURI organizatoriai tikisi, jog taip lauktas ketverto susitikimas pagaliau įvyks, o renginio svečiai turės unikalią galimybę pabendrauti su fotomenininkais, įsigyti darbų originalų, nuotraukų albumų. Renginio metu fotografų ir svečių laukia staigmena.

Kūrybos popietės KETURI partneriai: „Relais & Châteaux Stikliai Hotel", galerija „Vartai", „Pix Studija", „VIP communications", LRT, „Intelligent Life", „L‘Officiel".

Apie projekto KETURI autorę

Monika Požerskytė (g. 1981) - jaunosios lietuvių fotografų kartos atstovė. 1999-2005 m. Vilniaus dailės akademijoje studijavo Fotografijos ir medijos meno studijų programose, įgijo bakalauro diplomą ir magistro mokslinį laipsnį. Nuo 2001 m. dalyvavo daugiau nei 30 grupinių parodų Lietuvoje, užsienio šalyse Rytų ir Vakarų Europoje, Skandinavijoje. Daugiau nei 10 metų dirba socialinės ir komercinės fotografijos srityse, bendradarbiauja su žinomais Lietuvos mados dizaineriais, leidiniais, reklamos agentūromis, verslo kompanijomis. Nuo 2003 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. 2005 m. M. Požerskytei suteiktas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Meno kūrėjo statusas. Tais pačiais metais surengta pirmoji autorinė paroda „Įkvėpimas arba pati sau mūza". 2005 m., 2006 m. ir 2015 m. suteikta individuali valstybės stipendija. 2006 m. Monika pelnė Lietuvos fotomenininkų sąjungos apdovanojimą „Jaunoji Lietuvos fotomenininkė". 2005-2006 m. dirbo spaudos fotografe didžiausiame Lietuvos dienraštyje „Lietuvos rytas". Nuo 2006 dirba profesionalia fotografe „Pix studijoje". 2011-2014 Vilniaus dizaino kolegijoje dėstė portretinę fotografiją, vadovavo studentų baigiamųjų darbų projektams. Įsimintiniausi projektai - „Degantis žmogus" (2009 m.), KETURI (2013 m.), „Cirkas" (2014-2015 m.). Fotoprojektas KETURI yra pelnęs specialųjį prizą už Lietuvos meno istorijos įprasminimą.

KETURI spaudos konferencija vyks spalio 29 d., ketvirtadienį, 17 val., „Stiklių" viešbutyje, Gaono g. 7, Vilniuje. 

RSVP iki spalio 28 d., e. adresu neringa@vipcommunications.lt, mob. tel. 8 614 03 998.

Renginio koordinatorė - Laura Grybkauskaitė, mob. tel. 8 672 40 531, e. p. lauragrybkauskaite@gmail.com

Kontaktinis asmuo

Elena Dumpienė

jaunesnioji projektų vadovė

UAB "VIP Viešosios informacijos partneriai"

868553577

elena@vipcommunications.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-10-28 23:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media