2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Nacionalinėje dailės galerijoje – dvi Lietuvos šiuolaikinio meno parodos

2016-04-11
 
 

Balandžio 12 d., antradienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaromos dvi parodos, žvelgiančios į Lietuvos šiuolaikinio meno lauką. Tai naujausio Artūro Railos kūrinio premjera Lietuvoje ir punktyrinė šiuolaikinio meno retrospektyva, pristatanti per du paskutinius dešimtmečius Lietuvos dailės muziejaus įsigytus kūrinius.

SPAUDOS KONFERENCIJA - balandžio 12 d., antradienį, 11 val. Joje dalyvaus menininkas Artūras Raila, parodų kuratoriai Lolita Jablonskienė, Vytenis Burokas, Giedrius Gulbinas.

Pirmąsyk Nacionalinės dailės galerijos didžiojoje salėje rodomas vienas kūrinys. Tai šiuolaikinio menininko Artūro Railos naujo projekto - medijų instaliacijos „Libretas Mærskui Mc-Kinney Mølleriui. Sinopsis" - premjera Lietuvoje. Į 40 m ilgio ir 3 m aukščio ekraną filmas projektuojamas pasitelkiant 8 sinchronizuotus projektorius. Instaliaciją užpildo Dariaus Čiutos (kuris yra ir parodos architektas) triukšmo garsynas. Pagal savo parašytą libretą tradiciniu būdu - ranka - nupiešęs 1 600 piešinių, A. Raila animavo šiuolaikybei būdingą konfliktišką socialinį įvykį viešojoje erdvėje, stebimą ir čia pat perdirbamą žiniasklaidos. „Mes pagausime akimirką ir iš jos išspausime naudos", - choru sako filmo veikėjai fotografai. Riba tarp „tikro įvykio" ir jo inscenizacijos čia reliatyvi, o žiūrovas skatinamas ne tik atpažinti, bet ir analizuoti matomus veiksmus ir veikėjus. Parodą, vyksiančią iki gegužės 15 d., kuravo Lolita Jablonskienė.

Parodos organizatoriai: Vilniaus dailės akademija ir Nacionalinė dailės galerija, rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, „Expobalta", „Exterus", informacinis rėmėjas - artnews.lt.

Antroje parodoje „Kita epochų sankirta. Lietuvos šiuolaikinis menas iš Lietuvos dailės muziejaus kolekcijos. 1989-2007" pristatomi per du paskutiniuosius dešimtmečius LDM įgyti ir Nacionalinės dailės galerijos nuolatinėje ekspozicijoje dar neeksponuoti XX a. pab. ir XXI a. pr. Lietuvos šiuolaikinio meno kūriniai. Rengiant parodą, siekiama nuolatinę NDG ekspoziciją ir joje pasakojamą Lietuvos dailės istoriją pratęsti į XXI a. ir temiškai bei vizualiai sujungti šios išplėstos ekspozicijos pabaigą ir pradžią, ženklinamas skirtingų epochų sankirtų. Parodoje eksponuojami 60 dvidešimties Lietuvos menininkų kūrinių: tapyba, grafika, fotografija, skulptūra, videomenas ir instaliacijos.

Parodos kuratoriai: Vytenis Burokas, Živilė Etevičiūtė, Giedrius Gulbinas, parodos architektas Aleksandras Kavaliauskas, partneris - Vilniaus Šiuolaikinio meno centras, rėmėjas - „UAB Progresyvūs verslo sprendimai". Paroda veiks iki birželio 12 d.

 

Kontaktinis asmuo

Parodos kuratorė Lolita Jablonskienė

tel. 85 212 28 88

el. p. lolita@ndg.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-04-11 14:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media