2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Nacionalinėje filharmonijoje koncertuos Uždraustojo miesto orkestras

2011-09-30
 
Organizatorių nuotrauka

Organizatorių nuotrauka

Neringa Šideikytė

 

Šį penktadienį, rugsėjo 30-tą dieną, 19 val., Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje koncertuos Kinijos liaudies instrumentų virtuozai. Programoje – įvairių Kinijos vietovių liaudies ir tradicinė muzika, Pekino operos fragmentai, Vakarų Europos klasikų bei šiuolaikinių kinų kompozitorių kūriniai. Koncertas, kurį Filharmonija rengia kartu su Kultūros ministerija ir Kinijos ambasada Lietuvoje, skirtas paminėti Kinijos ir Lietuvos diplomatinių santykių 20-metį.

 

 Apie “Naująjį purpurinį Uždraustojo miesto orkestrą”– pokalbis su Lietuvos nacionalinės filharmonijos generaline direktore Rūta Prusevičiene. 

 

Kam kilo sumanymas pakviesti Kinijos liaudies instrumentų virtuozus - koncerto partneriams ar jums?

Kinijos kultūros ministerija atsiunčia šį orkestrą kaip dovaną Lietuvos klausytojams diplomatinių santykių su Lietuva dvidešimtmečio proga. Susitarus abiejų šalių kultūros ministerijoms Kinijos ir Lietuvos kultūros ministrai šių metų gegužę Pekine pasirašė kultūrinių mainų programą. Aš taip pat buvau šioje delegacijoje ir man teko susitikti su dviem šio orkestro vadovais, kurie yra dar ir Pekino konservatorijos profesoriai, būtent tų autentiškų, senųjų liaudies instrumentų žinovai.

 

Mes kartu aptarėme, kad Lietuvos publikai būtų labai įdomu pasiklausyti senosios ir šiuolaikinės kinų muzikos, kurią  mes labai retai girdime. Taip pat labai įdomu bus išgirsti, kaip jie visai kitais instrumentais atliks Europos klasiką. 

 

Ar tai vienintelis šio kinų kolektyvo pasirodymas Lietuvoje ir Filharmonijoje, ar jų būta ir daugiau? Tokio dydžio ir tokio tipo šis orkestras yra pirmasis, tačiau būtent šių profesorių studentai, kurie irgi yra susibūrę į kamerinį orkestrą,  gastroliavo Lietuvoje šių metų vasario mėnesį. Koncertai vyko Kauno filharmonijoje, Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje. Beje, Lietuvoje yra koncertavę solistai ir iš Azijos, Japonijos, taip pat Indijos atlikėjai virtuozai. 

 

Taigi šis kolektyvas pasirinktas dėl to, kad jis pats didžiausias ir labiausiai pripažintas Kinijoje? Taip. Iš tiesų, jeigu atvažiuotų kinų simfoninis orkestras, aš abejoju, ar jie grotų geriau negu mūsų nacionalinis, valstybinis, simfoninis ar operos orkestrai. Europietiška muzika vis dėlto mūsų artistams  lengviau įkandama, o pagroti ją kinų liaudies instrumentais gali  išskirtinis kolektyvas. Tai jau egzotika.   

 

Kodėl kolektyvo pavadinimas yra „Uždraustojo miesto orkestras“? Pekinas kaip savo svarbiausią ir patraukliausią kultūros paveldo objektą pristato prieš kelis tūkstančius metų milžiniškoje teritorijoje pastatytą imperatorių miestą. Tai tarsi kokia paslaptinga, vis atsidaranti skrynutė. Iš vieno kiemo įeini į kitą, tada dar į kitą, dar į kitą, tarsi labirintas. Tų kiemų apie dvidešimt, tiesiog miestas mieste, todėl atrodo, kad yra daug uždarų miestų. Kadangi šis paveldas labai svarbus kinams, jie ir pasivadino Uždraustojo miesto pavadinimu. 

 

Šis kolektyvas seniai gyvuoja Kinijoje, jeigu yra taip žinomas? Taip, paprastai tokie kolektyvai susiburia būtent iš pedagogų, nes tokių, mokančių groti senoviniais instrumetais, labai reta. Lietuvoje taip pat yra nedaug klasikinių kanklių, birbynės ar skrabalų pedagogų, jie visi yra profesionalai. Kaip tik dabar Uždraustojo miesto orkestras turi didžiulį turą po pasaulį. Žinau, kad gastrolės tęsiasi nuo Rumunijos iki Estijos, o kiekvienoje šalyje atliekami maždaug trys koncertai. Iš viso jų bus 17.  

 

Visas interviu- Alfa.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-09-30 13:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media