2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: LAUKIS – folkloro ansamblis iš Vilniaus

2013-09-20
 
LAUKIS – folkloro ansamblis iš Vilniaus

LAUKIS – folkloro ansamblis iš Vilniaus

 

Lijana Šarkaitė

Ansamblio vadovė

 

LAUKIS - folkloro ansamblis iš Vilniaus, kuris susibūrė 2009 m. rudenį. Ansamblis atlieka visos Lietuvos regionų folklorą. Viena iš pagrindinių ansamblio veiklos barų - folklorinės ekspedicijos Lietuvoje, į kurias vyksta kiekvieną vasarą ir kiekvieną Kovo 11-ąją!

Kasmet Vilniaus miesto folkloro ansamblių apžiūroje „Ulioj bitelė" laukiškiai pristato programą iš ciklo Laukio ekspedicijos, kurioje sudeda praėjusiųjų metų užrašytą ekspedicinę medžiagą. Tradicinis patyrimas ekspedicijų metu natūralioje aplinkoje suteikia gilumo, prasmingumo bei įkvėpimo ansamblio koncertinei praktikai, organizuojamoms vakaronėms, renginiams bei bendrai laukiškių filosofijai formuotis.

„Laukiui" neretai tenka atlikti ir latvių tradicines burdonines dainas, šokius bei instrumentinę muziką. Ne kartą ansamblis dalyvavo Baltų vienybės dienos, Baltijos kelio, Lietuvos ir Latvijos forumo renginiuose ir kt. Gilintis į kaimyninės tautos folklorą paskatino ne tik noras pažinti plačiau baltiškąją kultūrą, bet ir ansamblietis - latvis, kuris dalyvaudamas Laukio veikloje, įkvėpė laukiškius domėtis ir latvių folkloru.

Ansamblio pavadinimui žodis LAUKIS pasirinktas neatsitiktinai. Tai ne tik Vytenio reginys sapne, bet ir noras išryškinti lietuvių mitinėje tradicijoje buvusius žodžius. Laukis - tai žirgas su balta žyme kaktoje („su žvaigžde kaktoje", „su mėnuliu kaktoje"), o vienoje lietuvių pasakoje trečiam broliui sergint avižas, naktį atbėgo iš girios trys žirgai: vieno kaktoj žvaigždė, kito - saulė, trečio - mėnulis...

 

Daugiau informacijos: El.paštas: laukisfolk@gmail.com

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-20 12:58
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Domas

2013-09-21 20:22

Smagiai dainuoja tas Laukis

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

T.G.

2013-09-20 18:26

Klausiausi jų Žagarėje per Kleckų šventę. Miela klausytis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media