2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kolekcininkų vertinamo tapytojo darbai – sostinės galerijoje

2011-06-21
 
Danas Andriulionis. Tapyba

Danas Andriulionis. Tapyba

Kornelija Ežerskytė 

 

Birželio 22 d., trečiadienį, 17 val. sostinės senamiestyje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje, atidaroma dailininko Dano Andriulionio tapybos darbų paroda „Šešiasdešimt spalvų. Aspektas“. Paroda atvers ir simbolinius vartus į būsimą menininko jubiliejų – rudenį D.Andriulioniui sukaks 60. Tad kartu tai ir galimybė pažinti šio dailininko kūrybą, kurią jau pastebėjo ne vienas kolekcininkas. 

 

"Labai svarbu, kad jauti, jog, filosofiškai tariant, esi kelyje, kada matai, kad tobulinimui ribų nėra, kad galimybės absoliučiai neišsemiamos ir egzistuoja begalė variantų, o gyvenimas nušvinta naujom spalvom",- įsitikinęs klaipėdietis. Jo suvokimai, potyriai išsilieja ir savitumu išsiskiriančiuose paveiksluose.  

 

Menotyrininkai D. Andriulionį vadina nuošalės kūrėju - ir geografine, ir metafizine prasme. Autorius nesiveržia į avangardą, jo atradimai gimsta įsistebeilijus į danguje pulsuojančius šviesulius. Tie darbai, kiek primenantys aeroarcheologų brėžinius, pasiekė privačias kolekcijas Izraelyje, Anglijoje, JAV, Prancūzijoje ir Japonijoje.  

 

Dabartinė D. Andriulionio darbų technika – tai jokia emalė, žinoma, tai ir ne grafika. Technika: paruošiamas kartono lakštas, nupiešiamas eskizas, po to eina akrilas, tempera, pudros, aliejiniai dažai ir daug lakų. Tempera gražiai išsilieja - netikėti išplaukimai, savotiška improvizacija. Aliejumi brėžiamos griežtesnes, grafiškumo priduodančios linijos, o lakų daugiasluoksniškumas darbui suteikia gelmę, kažkokį vidinį švytėjimą. Tokios D. Andriulionio unikalių paveikslų technikos paslaptys.  

 

Jo kūrinių idėjas gimdo kiti menai, ypač literatūra. Tapybai būdinga – archaiškų civilizacijų architektūros ženklai, baltų mitologijos klodai, germanų runos bei rytiečių mandalos. Dailininkas it alchemikas naudoja jam vienam pažįstamą techniką, lydydamas drobėse savo vizijų auksą. D. Andriulionio paveiksluose kyla saulė, ta pati saulė, kuri kilo ir prieš du tūkstančius metų, papila saują žiežirbų šalčiu tviskančios žvaigždės, lyg šešėlis šmėsteli laivas pakeltomis burėmis, kažką sako praeities dulkėmis apsinešę kryžiai, pagonybės ženklai bei simboliai.

 

Tapytojui įdomiausia yra ieškojimas, vidinių pajautų šifravimas bei inkrustacijos. Andriulionio drobių erdvėje jaučiama žmogaus dvasia, kūrėjo esatis. Dailininkas mėgsta tapyti didelio formato paveikslus. Jam reikia ploto, erdvės, kurioje galėtų pasakyti viską, ką nori.  

 

„Dabar išgyvenu naują kūrybos etapą, nes grįžau iš Šventosios žemės, prisilietęs prie tūkstantmečių, amžinųjų vertybių, kurių virpesių negali nepajusti. Ir drobėje atsiranda šviesios spalvos... Suvokiau, kad eksperimentų galimybėms ribų nėra, ir įkvėpimas niekur nedingsta“, – teigia dailininkas, vertindamas savo pastarojo meto tapybos darbus.  

 

D.Andriulionis gimė 1951 m. Rokiškyje, šiuo metu gyvena Klaipėdoje. Studijavo architektūrą Vilniaus inžineriniame statybos institute, 1979 m. baigė Lietuvos Valstybinį dailės institutą Klaipėdos katedroje. Lietuvos dailininkų sąjungos narys (1999). 

 

Dirba dailės mokytoju - stengiasi išmokyti vaikus praktinių įgūdžių (“Be gero amato išmanymo nebus kūrybos, nebus meno”). Dailininkas yra dalyvavęs apie trisdešimtyje parodų, apie dešimt iš jų buvo autorinės.  

 

D.Andriulionio tapybos darbų paroda M. ir J.Šlapelių muziejuje - nuo birželio 22 iki liepos 24 d. Muziejuje šiuo metu veikia ir dar viena ekpozicija - vilniečio fotomenininko Stasio Paškevičiaus fotografijos paroda „Menininkų portretai“. 

 

Laukiame Jūsų muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) birželio 22 d. 17 val. 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-06-21 19:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media