2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Šv.Jono galerijoje – knygos, neskirtos skaitymui

2011-11-24
 
Luca Raffaele Batta nuotrauka

Luca Raffaele Batta nuotrauka

Kornelija Ežerskytė

 

Šv.Jono gatvės galerija lapkričio 25 d. 17 val. kviečia į Aušros Petroškienės autorinių knygų parodos „Neskirta skaitymui/Not for reading“ atidarymą. Paroda veiks iki gruodžio 3 d.

 

Pasak Kristinos Stančienės, naujausia A. Petroškienės kolekcija sukurta vien tik iš popieriaus. Tai nauja tendencija menininkės kūryboje, bylojanti apie jos kaitą, kartu – apie kryptingą konceptualių idėjų taikymą įvairiose medžiagose, raiškos priemonėse.

 

„Svarbiausias ir kone vienintelis šiose knygose vaizduojamas ir filosofiškai apmąstomas objektas – Žodis.   Jis šiuo atveju tampa ne tik teksto esme, bet ir apsprendžia knygos formą, vizualumą. Žodžio, atskirų frazių techninis atlikimas šiose knygose įvairuoja nuo graviruoto, t.y. "kiauraraščio", atsiveriančio erdvei ir šviesai, parankaus lytėjimui, taktiliniam pažinimui, iki įprastesnio spausdinto.

 

Žinoma, šios vienetinės knygos – objektai nėra skirtos skaitymui. Greičiau tai žodžių junginio ar ženklo popierinė vizualizacija, paremta teksto analize,  sąmoningu prasmės (-ių) išbarstymu ir surinkimu, suteikiant jam kitą, netikėtą potekstę.

 

Menininkei taip pat rūpi, kaip daugkartinis žodžio, frazės kartojimas  niveliuoja žodžio  prasmę, kaip šis nebetenka poveikio, "adresatas" jo tiesiog nebegirdi...“- pastebėjimais dalijasi K.Stančienė.

 

Šv. Jono gatvės galerija įsikūrusi Vilniaus senamiestyje, XVI a. name, kuris priklausė Lietuvos didikui Radvilai Juodajam (tikslus adresas- Šv.Jono g. 11). Joje yra 6 ekspozicinės salės. Čia organizuojamos skulptūros, tapybos, taikomųjų menų, fotografijos, profesionalaus meno parodos, įvairūs pristatymai, prekiaujama meno kūriniais.

 

Beje, galerijoje iki šeštadienio dar veiks ir jubiliejinė Tamaros Janovos skulptūrų paroda.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-11-24 15:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media