2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistai kviečiami į Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vykstančias „Naujosios dramos dienas"

2013-11-15
 
 

Paskutines dvi lapkričio savaites Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) vyks „Naujosios dramos dienos", kuriose bus pristatomi jaunųjų Lietuvos kūrėjų ir dramaturgų iš užsienio darbai. Į nemokamus jaunatviškai interpretuotų pjesių skaitymus lapkričio 19 d. - gruodžio 1 d. kviečiami ir žurnalistai bei šiuolaikinei dramaturgijai neabejingi žiūrovai. Ši atnaujinta programa sudaryta iš lankytojams jau pažįstamo festivalio „Versmė" ir užsienio kūrėjų skaitymų.

„LNDT periodiškai supažindina publiką su nauja lietuviška ir užsienio dramaturgija. Šįmet pirmą kartą sujungėme tradicinį naujų lietuviškų pjesių atsiradimą skatinantį renginį „Versmė" ir specialiai atrinktų inovatyvių užsienio pjesių pristatymus į bendrą „Naujosios dramos dienų" programą. Tuo siekiame praplėsti naujos dramaturgijos kontekstą ir suaktyvinti teatrui reikalingą kūrybinių idėjų apykaitą, gimstančią iš dramaturgų, režisierių ir aktorių bendradarbiavimo",  - apie „Naujosios dramos dienų" programą pasakoja LNDT Meno vadovas Audronis Liuga.

Be to, šįmet pasikeitė tradicinis „Versmės" formatas. Užuot rengęs pjesių konkursą, teatras užsakė trims jauniems jau žinomiems lietuvių dramaturgams Teklei Kavtaradzei, Gabrielei Labanauskaitei ir Mindaugui Nastaravičiui parašyti po pjesę. Nuo pat rašymo pradžios kūrybiniame procese dalyvauja tos pačios kartos režisieriai Paulius Ignatavičius, Tadas Montrimas ir Loreta Vaskova, kurie pasirinkę sau įdomią būsimos pjesės idėją, padėjo dramaturgui ją plėtoti. Sėkmingiausi pjesių pristatymai, žadama, vėliau taps spektakliais.

Jaunųjų Lietuvos autorių kūryba Lietuvos nacionaline dramos teatre bus pristatoma 3 dienas iš eilės: lapkričio 19 d. 14 val. - Teklės Kavtaradzės „Keletas pokalbių apie (Kristų)", lapkričio 20 d. 14 val. - Gabrielės Labanauskaitės „Jeigu", o lapkričio 21 d. 14 val. - Mindaugo Nastaravičiaus „Demokratija".

Antroji „Naujosios dramos dienų" dalis skirta užsienio dramaturgams. LNDT erdvėse lapkričio 26 d., 29 d., gruodžio 1 d. įvyks pažintis su trijų skirtingų kartų Šiaurės šalių dramaturgų - suomės Saaros Turunen, norvego Arne Lygre's bei švedo Larso Noreno - kūryba. Visų jų darbai žinomi ne tik gimtosiose šalyse, bet ir užsienyje. Trisdešimtmetė suomė Saara Turunen yra vadinama viena perspektyviausių savo šalies teatro kūrėjų. Jos pjesės išverstos į 12 kalbų ir  pristatytos Suomijos, Estijos, Vengrijos, Ispanijos, Meksikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų teatrų scenose. Turunen garsėja tiesmuku, kartais net stačiokišku rašymo stiliumi, o labiausiai ją dominančius fenomenus - moteriškumą, seksualumą ir meną - analizuoja savotiška ir provokuojančia teatrine kalba. „Naujosios dramos dienose" pati dramaturgė pristatys bene žinomiausią savo pjesę „Broken Heart Story" („Sudaužytos širdies istorija").

Keturiasdešimtmetis norvegų rašytojas ir dramaturgas Arne Lygre yra parašęs šešias pjeses, išverstas į anglų, prancūzų, danų, vokiečių, portugalų, prancūzų, italų, estų ir serbų kalbas, statomas įvairiose pasaulio šalyse. Lygres pjesių centre - šiuolaikinio žmogaus vidinis pasaulis ir jo tapatybės paieškos, perteikiamos originalia dramaturgine kalba. Lietuvių publikos pažintis su šiuo autoriumi prasidės nuo jo dažniausiai pasaulyje statomos pjesės „Išnykstu".

Švedų šiuolaikinės dramaturgijos klasiko septyniasdešimtmečio rašytojo ir dramaturgo Larso Noreno kūryba taip pat žinoma visame pasaulyje. Šis autorius, pasak A. Liugos, garsėja kritišku požiūriu į švedų visuomenės stereotipus ir radikaliais siekiais išplėsti teatro ribas į gyvenimo tikrovę. Vienas ryškiausių pavydžių - Noreno pjesė „Šaltis", vaizduojanti pseudopatriotinio švedų jaunimo žiaurumą ir neapykantą kitokiems. 2003 m. pastatyta teatre, ji vėliau buvo rodoma mokyklose, kalėjimuose ir net Švedijos parlamente bei tiesiogiai transliuota per Švedijos nacionalinę televiziją.     

Užsienio dramaturgų kūryba Lietuvos nacionaline dramos teatre bus pristatoma: lapkričio 26 d. 14 val. - Saaros Turunen „Broken heart story" („Sudaužytos širdies istorija"), lapkričio 29 d. 19 val. -Arne Lygre „Išnykstu", o gruodžio 1 d. 19 val. - Larso Noreno „Šaltis".

Detalesnę informaciją apie „Naujosios dramos dienas" galima rasti LNDT interneto svetainėje www.teatras.lt. Visi šios programos renginiai yra nemokami.

 

LNDT inf.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-15 10:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media