2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kitaip įgarsinta T.Venclovos poezija- Venclovų namuose

2013-04-11
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: poetas, eseistas Tomas Venclova

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: poetas, eseistas Tomas Venclova

Kornelija Ežerskytė

 

Balandžio 12 d., penktadienį, 19 val. į muzikos ir poezijos vakarą "Šiaurės vakarų ženklai" kviečia Venclovų namai-muziejus. Pasak muziejininkės Justinos Juozėnaitės, šis renginys skiriamas poetui Tomui Venclovai, sveikinant jį tapus Vilniaus miesto garbės piliečiu.

 

Nors poetas iš Vilniaus išvyko prieš trisdešimt šešerius metus, ryšys su miestu nenutrūko. Iki emigracijos Vilnius poeto eilėse suskambo neišvengiama išsiskyrimo gaida, o gyvendamas svetur ne kartą į jį sugrįždavo savo eseistine kūryba.

 

J. Brodskis yra pasakęs: "Kiekvienas didis poetas turi savąjį, vidinį, idiosinkratinį landšaftą, kurio fone sąmonėje - arba, ko gero, pasąmonėje - skamba jo balsas. Milošui – tai Lietuvos ežerai ir Varšuvos griuvėsiai. Pasternakui - Maskvos užkiemiai su ieva, W. H. Audenui - industrinė Vidurinioji Anglija (Midland), Mandelštamui - graikų - romėnų - egiptiečių portikų bei piliastrų koliažas, įteigtas Peterburgo architektūros.

 

Turi tokį peizažą ir Venclova. Venclova - šiaurės poetas, gimęs ir užaugęs Baltijos pajūryje, jo peizažas monochrominis, vyrauja pilkos ir niūrios spalvos, taigi tiesiog šviesa iš viršaus, sutirštėjusi iki tamsumos. Atvertęs puslapį, skaitytojas atsidurs šiame peizaže...".

 

Poeto rinkiniuose kalbantys eilėraščiai jungiasi, skaidosi, moduliuojasi į skirtingus ženklus, sumuojančius kalbą, literatūrą, istoriją ir žmogų. Kokias sumas sudėlios vakaro atlikėjai -  sužinosite atėję. Kokias ribas Šiaurės ir Vakarų trajektorijose žymės garsas ir žodis? Eksperimentine muzika "įgarsinta" T. Venclovos poezija skambės pirmą kartą.

 


Vakaro atlikėjai- aktorė Eglė Špokaitė ir  vienas pirmųjų Lietuvoje psichodelinio folk stiliaus dainų autorius-atlikėjas Lukas Devita.

Venclovų namų-muziejaus adresas- Pamėnkalnio g. 34, Vilniuje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-11 16:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media