2024 m. gegužes 1 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Panevėžyje atveriama Lietuvos kultūros sostinės programa

2014-01-31
 
 

Sausio 31 d., penktadienį, 18 val. Panevėžio Laisvės aikštėje vyks Lietuvos kultūros sostinės atidarymas - „Šviesos ir ugnies festivalis". Šventėje dalyvaus ir naująją Lietuvos kultūros sostinę pasveikins kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Kultūros sostinės atidarymas žada būti įsimintinas panevėžiečiams ir miesto svečiams. Pirmą kartą Panevėžio mieste bus parodytos 3D videoinstaliacijos - tai ypatingas projektas, kuriame atgis legendinio Juozo Miltinio dramos teatro pastatas. Keliolikos minučių spektaklis visiems susirinkusiesiems primins miesto istoriją - nuo pat jo įkūrimo 1503-iaisiais iki šių dienų, kelią modernėjimo link. Išvysime Panevėžį garsinusias asmenybes, svarbiausius miesto simbolius, pasaulio šalių, pristatomų Kultūros sostinės metais, atributus.

Laisvės aikštę nušvies ir papuoš 15 meninių instaliacijų - nuo geometrinių figūrų iki erdvinių projekcijų. Žiūrovai pamatys futuristinius Panevėžio vaizdus, šviečiančius siūlų tiltus, stilizuotą saulę, kuri simbolizuoja po ja esančių tautų ir kultūrų sąjungą, šviesos kambarį-kubą, kuriame laimė slypi daiktuose, gamtos ir pasaulio harmoniją simbolizuojančią origamio figūrą. Į Kultūros sostinės atidarymą įsitrauks Kauno pantomimos teatras. Panevėžiečiai ir miesto svečiai pamatys įspūdingą reginį, kaip plastiškai atgyja paveikslai, kur mimai vaizduoja gyvas skulptūras ir savaip iliustruoja visus Kultūros sostinės mėnesius.

Dar vieną atrakciją žiūrovams parengė pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas". Pirmąsyk ne tik Panevėžyje, bet ir visoje Lietuvoje bus organizuojamas interaktyvus žaidimas. Nuo 17 val. kiekvienas galės išbandyti save kaip dirigentą. Prie Savivaldybės stovės videoprojektorius, o atsistoję ant specialios dirigento pakylos visi norintys galės nors trumpam pasijusti orkestro kolektyvo nariais, diriguoti pasirinktą kūrinį ir priversti orkestrą paklusti. Kultūros sostinės atidarymą vainikuos efektingi ir profesionalūs muzikiniai fejerverkai.

Šįmet Panevėžyje vyks keli šimtai įvairiausių renginių, skatinančių geriau pažinti ir savo šalies, ir įvairių tautų kultūrą. Kiekvienas metų mėnuo bus skirtas vis kitos šalies ar pasaulio regiono kultūrai. Vasaris nukels į Tolimuosius Rytus - Kiniją ir Japoniją, kovas bus skirtas Prancūzijai, balandis - Danijai, gegužė kvies į Norvegiją ir Švediją, birželis skiriamas Lietuvai, Latvijai ir Estijai...

Kultūros sostinės programoje - tarptautinis filmų festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį", Lėlių teatrų festivalis „H.K.Anderseno pasakos", Kamerinių spektaklių festivalis, Tarptautinis liaudies šokių festivalis „Pasaulio folkloras", Teatrų festivalis „Bonjour, maestro" Juozui Miltiniui atminti, Tarptautinis tapytojų pleneras „Panevėžys 2014" K.Naruševičiui atminti, Tarptautiniai keramikos ir meninio stiklo simpoziumai, Tarptautinis literatūros festivalis „Panevėžio literatūrinė žiema 2014" ir daugybė kitų spalvingų ir įdomių renginių iki pat gruodžio vidurio.

 

Kultūros ministerijos inf.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-31 12:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media