2024 m. gegužes 1 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Minimi Kristijono Donelaičio jubiliejiniai metai

2014-01-07
 
 

2014-ieji paskelbti Kristijono Donelaičio metais, minint lietuvių grožinės literatūros pradininko, poemos „Metai" autoriaus 300-ąsias gimimo metines.

Šis jubiliejus pradėtas minėti dar gerokai prieš sausio 1-ąją, K. Donelaičio gimimo dieną. Vilniaus teatre „Lėlė" nuo 2013-ųjų rudens rodomas Rolando Kazlo režisuotas spektaklis-fantazija apie K. Donelaitį „Ne pagal šio pasaulio madą".

„Metų" vertimus į užsienio kalbas papildė ispaniškas leidimas (vertėja Carmen Dugo). 2014 m. planuojami „Metų" vertimai į čekų ir italų kalbas. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas „Gyvosios poezijos" serijoje išleido K. Donelaičio „Metus" su kompaktine plokštele, kurioje poemą įgarsino aktorius R. Kazlas.

Gruodžio pabaigoje jubiliejinė poeto sukaktis paminėta Seime, čia atidarytos K. Donelaičiui ir „Metams" skirtos parodos.

Vyriausybė yra patvirtinusi K. Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo 2013-2014 metų priemonių planą, kuriuo siekiama deramai paminėti Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių jubiliejų, visapusiškai įprasminti ir aktualizuoti Kristijono Donelaičio kūrybinį paveldą,  suteikti nacionalinės kultūros ištakoms naujos prasmės, suformuoti tarptautiniu mastu naują temą. Plane numatyta per 60 literatūros, dailės, muzikos, folkloro, teatro, leidybos, edukacinių ir kitų projektų visoje Lietuvoje ir užsienyje.

Jubiliejiniai K. Donelaičio metai įtraukti į UNESCO ir valstybių narių 2014 m. minimų sukakčių sąrašą. Poemą "Metai" 1977 m. UNESCO įrašė į Europos literatūros geriausių kūrinių sąrašą, o K. Donelaičio rankraščiai ir laiškai jubiliejinių metų išvakarėse  įrašyti į "Pasaulio atminties" nacionalinio dokumentinio paveldo sąrašą.

Savo įnašą į šiuos jubiliejinius metus galėtų įnešti ir žurnalistai. Kristijono Donelaičio dvasia turi būti gyva mūsų širdyse ir darbuose.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-07 13:35
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Juozas

2014-01-12 13:41

Kristijono Donelaičio dvasia lietuvio širdyje buvo, yra ir bus gyva, kol bus gyvas nors vienas lietuvis

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media