2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: “Naujojo-knygnešio” premija - poetui, vertėjui ir literatūros apžvalgininkui Mariui Burokui

2013-09-16
 
„Naujojo knygnešio” premijos laureatas Marius Burokas

„Naujojo knygnešio” premijos laureatas Marius Burokas

 

Vytautas Žeimantas

 

Šį savaitgalį, "Titanike" baigiantis Vilniaus knygų festivaliui buvo įteikta „Naujojo knygnešio" premija. Ji buvo skirta poetui, vertėjui ir literatūros apžvalgininkui Mariui Burokui.

Kiekvieną pavasarį vilniečiai ir miesto svečiai nekantriai laukia Vilniaus knygų mugės. Rugsėjį - jau gražia tradicija tampančio Vilniaus knygų festivalio, kuris ir šiais metais literatūros mylėtojams pateikė nemažai literatūros naujienų.

„Knygų festivalis pernai gimė iš mūsų didelio susirūpinimo, kad geresnė literatūra yra šiek tiek užgožta mūsų komercinės produkcijos, kurią mes matome prekybos centruose, - prieš festivalio pradžią sakė jo organizatorius Gediminas Baranauskas. - Vis galvojome, kodėl savo renginį pavadinome festivaliu. Galbūt tai turėtų būti knygų mugė? Skirtumas tas, kad festivalis turi turėti savo laureatą, nugalėtoją. Todėl šiais metais festivalio iniciatoriai subūrė komitetą, kuris išrinks Vilniaus knygų festivalio „Naujojo knygnešio" premijos laureatą. Premija bus skirta rašytojui, publicistui, labiausiai nusipelniusiam skelbdamas žinią apie geriausius literatūros kūrinius taip prisidėdamas prie knygų populiarinimo. Laureatas bus paskelbtas per festivalio uždarymą."

Kodėl ši, pirmą kartą įteikiama premija pavadinta  „Naujojo knygnešio" premija? „Knygnešiai buvo tie žmonės, kurie nešė mums lietuvišką žodį, tačiau dabar gyvename visiškai kitoje situacijoje - informacinio pertekliaus. Parašytų tekstų labai daug, knygų labai daug... Naujasis knygnešys yra tas žmogus, kuris neša žinią apie gerą literatūrą, kuris padeda geriau ją pažinti. Manau, Naujojo knygnešio premija labai atitinka festivalio idėją", - sakė Gediminas Baranauskas.

Pirmuoju premijos laureatu paskelbtas Marius Burokas - rašytojas, poetas, knygų apžvalgininkas ir recenzentas. Jis gimė Vilniuje 1977 m. balandžio 30 d. 1995 m. įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti lietuvių kalbos ir literatūros. Nuo 1995 m. bendradarbiauja su įvairiais literatūros kritikos ir meno leidiniais  - „Metai", „Literatūra ir menas", „Nemunas" ir kiti. 2001 m. dalyvavo Tarptautinėje rašymo programoje (International writing program), kurią organizuoja Ajovos universitetas (JAV). Lietuvos rašytojų sąjungos narys nuo 2009 m.

Išleido eilėraščių rinkinius: "Ideogramos" (1999), "Būsenos" (2005), "Išmokau nebūti" (2011). Anglų kalba kartu su 6 jaunais Lietuvos poetais - "Six young Lithuanian poets" (2002).

Jis yra išvertęs John Perkins. "Ekonomikos smogiko išpažintis" (2011), Charles Bukowski. "Paprastos beprotybės istorijos" (2011), Allen Ginsberg. "Staugsmas, Kadišas ir kiti eilėraščiai" (2011), John Updike. "Teroristas" (2012), Simon Beckett. "Įrašyta kauluose" (2012).

Jo apžvalgos, populiarinančios literatūrą, skelbiamos tinklalapyje "Bernardinai lt"., rubrikoje "Užkietėjusio skaitytojo kronikos", o savaitraštyje „Literatūra ir menas" pradėta nauja knygų pristatymo rubrika „Skaitykla numeris 5". Marius Burokas apie pasaulinės literatūros meistrus daug rašo ir socialiniuose tinkluose.

„Skaitau daug užsienio spaudos. Norėčiau, kad ir kiti pastebėtų tas knygas, siekiu jiems perteikti tas žinias. Juk jų yra labai daug, jos nesusistemintos, o norėtųsi įdomesnius dalykus perteikti lietuviškai, kad skaitytojai galėtų patys pasirinkti knygas, ypač užsienio literatūros", - sakė „Naujojo knygnešio" premijos laureatas, Marius Burokas - Šiuo metu esu pradėjęs dar vieną projektą „Šiaurės Atėnų" laikraštyje. Galvoju padaryti užsienio ir lietuvių rašytojų kalendorių arba žinyną su įdomiomis istorijomis, nuotraukomis, kūriniais, kad žmogus galėtų imti ir pavartyti, rasti sau įdomų autorių."

Dabar geros literatūros paklausa, deja,  kol kas nėra didelė, todėl svarbu ją populiarinti. Todėl sveikintina idėja toliau tęsti ir Vilniaus knygų festivalį, gerą impulsą duoda ir "Naujojo knygnešio" premijos įsteigimas.  

Rubrika "Kultūros renginiai" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-16 19:17
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Janina

2013-09-22 10:41

Problema ir ta, kad dabar išleidžiama labai daug niekinių knygų. Jos teršia knygos vardą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gražina

2013-09-21 20:14

Įdomus sumanymas - Naujasis knygnešys.
Atrodo vėl grįšime į senus knygnešių laikus, tik dabar niekas nepirks knygų

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Henrikas

2013-09-20 18:27

Jis vertas tos premijos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media