2024 m. gegužes 8 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Juozo Matonio ir Vytauto Damaševičiaus filmų „Vilniaus senamiestis“ ir „Išnykstantis žvėrynas“ peržiūra

2015-01-07
 
 

Lietuvos Nacionalinis muziejus tęsia ketvirtadienio kultūros istorijos vakarų ciklą ir š. m. sausio 8 d. 17 val. kviečia į dviejų Juozo Matonio ir Vytauto Damaševičiaus filmų „Vilniaus senamiestis" ir „Išnykstantis žvėrynas" peržiūrą (muziejaus salėje, Arsenalo g. 3).

Ilgametis dokumentinio kino kūrėjų Juozo Matonio ir Vytauto Damaševičiaus duetas yra vienas vaisingiausių Lietuvos dokumentinio kino istorijoje: nuo 1993 m. juodu yra sukūrę 21 dokumentinių filmų ciklą apie Lietuvos kultūros paveldą.

Filme „Vilniaus senamiestis" (1996) autoriai kviečia pasivaikščioti miesto gatvelėmis, kiemais ir pažvelgti į senosios architektūros išsaugojimo svarbą. Poetiški filmo kadrai atskleidžia, kaip per aštuoniolika metų pakito miesto panorama, verčia susimąstyti apie praradimų ir atradimų vertes.

Kitame vakaro dokumentiniame filme „Išnykstantis žvėrynas" (1998) pristatoma buvusio priemiesčio, o XX a. pradžioje prijungto prie miesto Žvėryno istorija ir gyvenimas jame.  J. Matonio ir V. Damaševičiaus kuriamas pasakojimas apie unikalią Vilniaus miesto dalį, kurioje nuo XIX a. pradėti statyti mediniai vasarnamiai, atskleidžia subtilų ir trapų architektūros paveldo likimą. Deja, laikui tekant didėjantys miesto poreikiai naikina miesto istoriją. Filme savais prisiminimais apie Žvėryną dalijasi inžinierius restauratorius Vladimiras Zonnas, prof. hab. med. dr. Povilas Čibiras, edukologė, habil. soc. dr. Meilė Lukšienė.

Minėtus filmus rengiamame vakare pristatys vienas iš filmų autorių - V. Damaševičius.

Pagarbiai

Lietuvos nacionalinio muziejaus

Ryšių su visuomene skyrius

Tel. (8 5) 262 9426

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-07 09:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media