2024 m. gegužes 1 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: VDA grafikos katedros studentės Justinos Bukantaitės magistro darbo gynimas – paroda

2015-06-06
 
 

2015 m. birželio 11 d. 12 val. LDS Šv. Jono gatvės galerijos rūsiuose vyks VDA grafikos katedros studentės Justinos Bukantaitės (g. 1990) magistro darbo gynimas ir atsidarys paroda "Nuolatinėje dabartyje, nuolatinėje kaitoje". Kūrybinio darbo vadovas prof. Giedrius Jonaitis. Justinos Bukantaitės teorinis darbas - „Dorybės ilgesys: samprata, istorija, atspindžiai šiuolaikiniame mene", teorinio darbo vadovė dr. Jurgita Ludavičienė.

Teoriniame magistro darbe apžvelgiama krikščioniškosios dorybės sampratos kaita, istorija, atspindžiai šiuolaikiniame Lietuvos mene. Atskleidžiama dorybės kaip vertybės svarba besiformuojančiai vertybinei sistemai sekuliarizuotoje visuomenėje. Kūrybiniame darbe ieškoma kasdienybėje rastų daiktų apibrėžtumo, jų prasmės, tačiau dažnu atveju - daug kas lieka paslaptyje, abstrakčiose formose ieškant tiesos, - teigia Justina Bukantaitė.

Pasak J. Bukantaitės, kolekciją sudaro dviejų metų bėgyje sukurti darbai, kuriuose naudojami tiek buityje buvę daiktai, tiek prieštaringas emocijas keliančios cheminės medžiagos, linkusios konservuoti ir įgauti kietą formą, bet paliekančios skaidrumo ir perregimumo galimybę. Jungdama kontrastingas medžiagas bandžiau fiksuoti tikrumą netikrume, kilnumą tamsoje, paaiškinimą toje akimirkoje.

Susidomėjusi asambliažo technika, ieškojau asociacijų, kurias sukelia daiktas - daiktiškojo apibrėžtumo ir neapibrėžtumo. Pažiūrėjau į daiktus kaip į galimybę per juos perduoti tam tikrą informaciją ir taip sukelti emocijas bei kokius nors prisiminimus, - sako J.Bukantaitė. -  Nors tikiu, jog daiktai turi savo istorijas, kurias iš kartos į kartą perduoda laikas, tačiau „daiktiškumas" kai kuriais atvejais pastebėtas pernelyg grubus ir plokščias. Bandymas įpavidalinti kiekviename objekte glūdinčią jo vidinę formą ir vidinę tiesą atvedė prie abstraktesnių formų ir motyvų. Daikto funkcija, persipynusi su visuotine daikto prasme, dažnu atveju įženklinama atsižvelgiant ir į asmeninį simbolizmą, norą parodyti tai, kas neapčiuopiama, bet jaučiama intuityviai.

Taigi, nesikoncentruodama į išbaigtumą, dariau trumpalaikius, vienos akimirkos akcentus. Darbai ganėtinai grubūs, neišblizginti ir nenudailinti. Visi jie yra savotiški liudijimai, linkę atsiverti, būti be pagrindo, apkerpėti ir vėlgi prašvisti kilniu blizgesiu. Liudijimai apie kažką buvus, esant ar būsiant, apie nuolatinę kaitą, apie dabartį - daug kas lieka paslaptyje... Nuolatiniame skubėjime vyrauja ir nuolatinė kaita, kur būties pagrindas priklauso nuo kiekvieno individualiai, o tai, kas nekinta, yra ilgaamžiška - pasirodo tarsi užnešti laiko pėdsakai ir lieka po tam tikru dabarties sluoksniu.

 

 Parodos organizatoriai

Šv. Jono gatvės galerija

Šv. Jono g. 11, LT-01123, Vilnius

Tel.: 85 212 41 54

El. p.:  sv.jono.galerija@gmail.com / www.svjonogatvesgalerija.com

Galerijos darbo laikas: II - V nuo 12 iki 19 val.; VI nuo 12 iki 16 val.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-06-09 20:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media