2024 m. balandžio 30 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Algirdas Gaižutis intriguoja kalbėdamas apie elito šviesą ir šešėlius

2023-10-12
 
Algirdas Gaižutis

Algirdas Gaižutis

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
LŽS svetainėje www.lzs.lt skelbtas Mokslų akademijos salėje susitikimas su akademiku Algirdu Gaižučiu intrigavo daugelį. Ne vienas rankose jau turėjo naujausią A. Gaižučio knygą „Elito šviesa ir šešėliai". Knyga išleista LMA kartu su partneriais įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas", finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis.
Akademiką, buvusį LEU rektorių, apspito buvę bendradarbiai, profesoriai. LMTA profesoriaus Petro Vyšniausko studentas Davitas Avetisyanas pradėjo popietę. Akademikė Grasilda Blažienė pristatė autorių. Sveikindama akademiką, „pasiekusį dar vieną tikslą", linkėjo, „kad jo kelionė tęstųsi, tęstųsi ir tęstųsi."
Negalima buvo nesižavėti akademiko Vytauto Martinkaus pranešimu: aktualios mintys, samprotavimai, pagarba autoriui, išryškintos esmės ir paskata atsiversti naują` knygą.
A. Gaižučio knygos tematika, kaip pastebėjo pranešėjas, lyg ir paprasta - apie elitą, bet kelia labai keblius klausimus: ar esama mūsų laikais elito, kas jis, kokia jo vieta ir vaidmuo visuomenėje. Lietuvoje į tokius klausimus labai mažai kas norėjo ir galėjo atsakyti. Akad. A. Gaižutis, šį darbą pradėjęs prieš keletą dešimtmečių, panašius klausimus kėlė bei analizavo ir anksčiau. Tačiau, kaip patikino V. Martinkus, naujojoje knygoje autorius pateikia gilią, universalią pasirinktos temos analizę: kas senojoje elito sampratoje dar gyva, o kas galbūt jau mirę. Nors pusė knygos skirta istorinėms filosofinėms elitizmo sampratoms, pati knyga parašyta iš nūdienos pozicijų. Ypač vertintini knygos puslapiai, „kuriuose itin svarbios politikos, demokratijos, valstybės ir tarptautinio („transnacionalinio") elito charakteristikos." V. Martinkus sakė, jog knygoje iš įvairių pozicijų „dvasios aristokrato akimis apžiūrimas tas mazgas, filosofiškai pavadintas elito fenomenu. Elito istorija ir likimas, ypač jo dabartis Lietuvoje autoriui iškyla kaip problemos, kurios beveik neišsprendžiamos, nes pagrindines jų turi spręsti pats elitas, kurio, deja, Lietuvoje gal jau / dar nėra, ar bent jo trūksta, stinga".
Prof. habil. dr. Juozas Sigitas Mureika gyvai pasakojo apie jaunų žmonių reakciją į tai, kas jiems nauja, kas gal net šokiruoja. Profesoriaus nuomone, siekiant, kad „reformuojamose mokyklų mokymo programose deramas dėmesys būtų skirtas dvasiniams dalykams ir iškilusioms problemoms, susijusioms su elitu, su dvasiniu visuomenės žiedu", šios ir panašių knygų turėtų daugiau patekti į mokyklų ir kitas bibliotekas. Tokios knygos turi būti skaitomos, nes mokymo programos „visai nusisukusios nuo asmens formavimo, dvasinių galių ugdymo, kur lemiamas vaidmuo priklauso pačiam ugdytiniui, o ne mokytojui ar tėvams".
Knyga dedikuota žmonai Birutei „už meilę ir dvasios polėkį".
Akademikas A. Gaižutis, paatviravo, kad tikrasis knygai jo parinktas pavadinimas buvęs „Elitų šviesa ir šešėliai" (nes tų elitų yra ne vienas). Bet valstybinė lietuvių kalbos komisija pripažįsta tiktai „elitą".
Akademikas susirinkusiesiems perskaitė renginyje negalėjusio dalyvauti savo bičiulio Romualdo Grigo šiam knygos pristatymui parengtą tekstą. Jame yra ir toks sakinys: „Esminis akademiko Algirdo portreto bruožas - nuolatinė kūrybinio proceso sklaida. Jo nuopelnai ryškūs ir lietuvių kalboje. Elegantiška, dvasingumu alsuojanti kalba pastebimai praplėtė ir jo skaitytojų mąstymą, ir ypač kalbos kultūrą, kalbos stilistiką. Tą darbą atliko plati akademiko kūrinija, ne vien tik jo pasisakymai."
„Mano kalba apie elitą - tai mano rūpestis kultūros sferos žmonėmis, kurie ir naujomis istorinėmis sąlygomis veikia, kuria, nori keisti visuomenę. Tema brendo manyje palengva. Jo prigimtį, kismą galima gliaudyti įvairiais būdais. Man artimas vertybinis požiūris", - kalbėjo A. Gaižutis.
Gėlės, gėlės ir linkėjimai sveikatos...
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-10-12 12:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media