2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Paslėptieji Kauno tarpukario architektūros kodai

2013-09-18
 
 

Neringa Šimkutė

KAFe 2013 koordinatorė

 

Rugsėjo 19 d. 16 val. „Žalgirio" arenos GALA amfiteatre bus pristatyta viena svarbiausių ir be jokios abejonės labiausiai Kauną reprezentuojanti paroda - „Kauno tarpukario architektūra". Kauno architektūros festivalio (KAFe) organizatorių iniciatyva parengta paroda, kurią sudarys 64 parodiniai planšetai ir išleistas reprezentacinis albumas, supažindins kauniečius ir miesto svečius su turtingu XX amžiaus 3-4 dešimtmečių moderniosios architektūros paveldu.

XX a. pirmos pusės Kaunas - tai išskirtinis moderniosios architektūros, kurios dauguma dar nėra atradę, miestas. Kaip teigia viena iš projekto kuratorių architektė Asta Prikockienė - tarpukario statiniai svarbūs ir tautiškumo prasme. „Kauno tarpukaris nėra vien tik architektūrinis palikimas. Tik per du dešimtmečius iš carinės Rusijos provincijos gubernijos centro Kaunas sugebėjo tapti  europinio lygio miestu. Ir to buvo pasiekta ne tik mokantis iš geriausių to meto Europos architektūros pavyzdžių, bet aktyviai ieškant būdų išreikšti savo tautiškumą bei miesto identitetą", - pasakoja architektė.

Prieš atidarant parodą visuomenė kviečiama dalyvauti apskritojo stalo diskusijoje tema „Ar UNESCO išsaugos Kauno tarpukario architektūrą". Idėja apie šio laikmečio architektūros įtraukimą į UNESCO sąrašą gyvuoja jau keliolika metų, tačiau iki šiol nėra priimta vieninga architektų, paveldosaugininkų, valdžios, visuomenės nuomonė. Diskusijoje dalyvaus: kultūros paveldo departamento direktorė D. Varnaitė, prof. hab. dr. Jurgis Bučas,  Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Prikockis, Tokijuje ir Briuselyje studijuojantis architektas, archata.lt autorius A. Ropolas.

Renginio dalyviai taip pat galės susipažinti su specialiai šiam renginiui parengtu albumu. Lietuvių ir anglų kalbomis išleistame išskirtinio dizaino kūrinyje, vaizdų ir tekstų mozaikoje skleidžiasi unikalus Kauno tarpukario architektūros grožis, jo modernioji europinė stilistika. Tekstai, rašyti architektūros istorikės Jolitos Kančienės (vertėjas - dr. Mykolas Drunga) nestokoja detalių ir faktų bei prabyla apie to meto politinius, verslo, inžinerijos sprendimus, intelektinę ir kūrybinę šalies galią. Albumo nuotraukų autorius fotomenininkas Gintaras Česonis. Albumo pristatymą moderuos architektūros mokslininkas ir tyrinėtojas dr. Vaidas Petrulis.

Kauno tarpukario architektūros parodą bus galima aplankyti Kauno „Žalgirio" arenos ekspozicijų erdvėje nuo rugsėjo 12 d. iki spalio 16 d. Šiose arenos erdvėse festivalio metu taip pat yra pristatoma Mies van der Rohe apdovanojimų paroda, bus eksponuojama bendra Lietuvos ir Japonijos architektų projektų paroda, pristatoma tarptautinio studentų konkurso darbai. Kitos Kauno architektūros festivalio parodos veikia Verslo lyderių centre BLC, „Pramprojekto" patalpose, Vytauto Didžiojo universitete, Laisvės alėjoje. KAFe renginiai vyks iki pat spalio mėnesio pabaigos.

 

Daugiau informacijos: neringa@kafe2013.lt, +37060424904

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-18 08:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media