2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Nacionaliniame muziejuje vėl prasideda kultūros istorijos vakarai

2013-10-03
 
Gedimino pilis. Justino Lingio nuotrauka

Gedimino pilis. Justino Lingio nuotrauka

Kornelija Ežerskytė

 

Spalio 10 d. 17 val. Lietuvos nacionalinis muziejus pradeda naują tradicinių ketvirtadienio kultūros istorijos vakarų ciklą. Vakarai vyks Senajame arsenale (Arsenalo g. 3, Vilnius).

 

2013-2014 m. paskaitų ciklas „Lietuvos pilys: istorija ir tyrimai" prasidės istoriko Vytauto Volungevičiaus paskaita „Kas yra pilis?" Paskaita klausytojams taps savotiška galimybe pasižvalgyti po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Arba tiesiog gera proga - istoriko V.Volungevičiaus įžvalgų vediniems - pamėginti įsigilinti į įvairias pilies tyrimo perspektyvas ir suformuluoti pilies kaip daugiareikšmio istorinio reiškinio idėją.

 

„Pilių tyrimų pradžia siekia XIX a. ir tiesiogiai išplaukia iš šiame šimtmetyje užgimusios romantizmo tradicijos. Kartu tai ir mokslinių pilies tyrimų pradžia. Europinėje istoriografijoje pilis jau keli dešimtmečiai iš paskiro statiško objekto yra virtusi plačiai ir įvairiapusiškai interpretuojamu reiškiniu,"- pastebi istorikas V.Volungevičius. „Kartu pilis interpretuojama kaip specifinis struktūrinis ir socialinis savosios epochos fenomenas. Kita vertus, pilis yra tapusi romantizuotos tolimos istorinės praeities simboliu."

 

Praėjusį sezoną vykę vakarai intrigavo temomis, tad jau subūrė nemenką kultūros istorija besidominčiųjų bendruomenę. „Seniausi žinomi Vilniaus auksakalių darbai", „Iš Vilniaus mitologijos: Perkūnas, Vytautas, Kazimieras" , Vilniaus istorinis miestovaizdis: paveldas, tradicijos, kaita", "Vilniaus miesto rezidencija XIX a. pab. -XX a.pr: Klementinos Tiškevičienės atvejis", "Vilniaus Aukštutinės pilies tyrimų istorija"- šias paskaitas iš viso aplankė per 200 klausytojų.

 

Visus lankomumo rekordus sumušė rugsėjo 3 d. Lietuvos nacionaliniame muziejuje surengtas susitikimas su  knygos „Europos šaknys ir mes, lietuviai" autore Jūratės Statkutės de Rosales. Renginyje buvo 230 dalyvių, kai kurie jų net netilpo į salę, tad viešnios klausėsi stovėdami koridoriuje.

 

Ir jų, ir naujų klausytojų dėmesio organizatoriai tikisi ir kultūros istorijos vakaruose. Spalio mėnesį jų bus du: be istoriko V.Volungevičiaus paskaitos (ji vyks jau kitą ketvirtadienį) dar laukia archeologo Gintauto Zabielos paskaita „Kas naujo medinių pilių tyrimuose?".

 

Paskaitų pradžia - 17 val., įėjimas- už simbolinį 2 litų mokestį. Bilietus jau dabar galima įsigyti Lietuvos nacionalinio muziejaus kasoje (Senajame arsenale, nuo Neries pusės).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-03 16:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media