2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Paroda: Kilminga Lietuvos valstybės istorija – Vilniaus universiteto bibliotekos dokumentuose

2013-11-09
 
 

Indrė Zalieskienė

Vilniaus universiteto bibliotekos

Komunikacijos ir informacijos skyriaus vedėja

 

VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje veikia unikali paroda „Sub signo nobilitatis: Po kilmingumo ženklu". Paroda skirta Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai, joje atsispindi Lietuvos valstybės vieta ir reikšmė Europoje, nuo savarankiškos valstybės iškilimo XIV a. iki pat jos žlugimo 1795 m.

Šioje parodoje eksponuojama tai, kas apibūdina valstybės - taip pat ir Lietuvos - statusą tarp kitų regiono šalių: įvairūs dokumentai, atskleidžiantys įtakingų ir visoje to meto Europoje žinomų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščių bei didikų giminių istorijos ištakas, unikalūs žemėlapiai, liudijantys Lietuvos valstybės sienų ir teritorijų raidą.

Parodos rengimas susijęs ir su Lietuvai, kaip garbingai Europos valstybei, kelių svarbių sukakčių paminėjimu. Prieš 600 metų, 1413 m. spalio 2 d. Horodlėje sudaryta unija tarp Lenkijos karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, kurioje Lietuvos bajorams buvo suteikti lenkų ponų herbai su teise juos paveldėti. Tai reiškė Lietuvos aukštuomenės įsiliejimą į Europos kilmingųjų šeimą, o tuo pačiu ir savarankiškos Lietuvos valstybės pripažinimą Europoje. Be to, minima pirmojo originalaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapio 400 metų sukaktis. Šio LDK žemėlapio parengimą organizavo, prižiūrėjo ir finansavo vienos žymiausių Lietuvos didikų šeimos atstovas Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis (1549-1616). Šis pirmasis originalus Lietuvos žemėlapis Magni Ducatus Lithuaniae... exacta descriptio... buvo išspausdintas 1613 m. Amsterdame.

Parodoje eksponuojami XVI-XVIII a. leidiniuose bei rankraščiuose esantys visų buvusių Lietuvos didžiųjų kunigaikščių herbai - nuo Kęstučio iki paskutinio Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio, valstybės valdovų portretai, valstybiniai ir atskirų teritorijų, žemių simboliai, žymiausių LDK kilmingųjų šeimų - Radvilų, Sapiegų, Pacų, Ostrogiškių, Valavičių, Sanguškų ir kt. - heraldiniai ženklai. Parodoje pristatoma ir eksponatais iliustruojama apie 20 LDK giminių herbų. Tai, kad Lietuva nuo seno priklausė Europos šeimai parodo ir mūsų bajorų naudotų herbų panašumas į didžiausių Europos valstybių didikų ženklus - parodoje galima pamatyti Anglijos, Prancūzijos, Olandijos, Vokietijos, Italijos, Belgijos, Čekijos, Portugalijos, Rusijos diduomenės, o taip pat ir įvairius senuosius valstybinius herbus, žemėlapius bei Europos miestų vaizdus su jų simboliais ir herbais.

Paroda VU bibliotekoje veiks iki 2013 m. gruodžio 15 d.

 

Papildoma informacija:

Tel. (8 5) 268 71 33 Faks. (8 5) 268 71 04

Mob. tel. 8 687 97868

El. p. indre.zalieskiene@mb.vu.lt

www.mb.vu.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-09 14:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media