2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Parodoje - Mažosios Lietuvos istoriniai dokumentai

2014-01-15
 
Tilžės aktas

Tilžės aktas

 

Reti istoriniai dokumentai - Mažosios Lietuvos Tautinės Tarybos Tilžėje 1918 m. lapkričio 30 dieną paskelbtas aktas dėl prisijungimo prie Lietuvos su originaliai jį pasirašiusių asmenų parašais bei 1923 m. sausio 9 dienos Vyriausiojo Mažosios Lietuvos gelbėjimo komiteto Manifestas - kreipimasis į Klaipėdos krašto gyventojus, skelbiantis, kad paleidžiama vokiečių valdžia - kartu su daugeliu kitų XIX a. pabaigos-XX a. pradžios eksponatų pristatomi Klaipėdos prekybos ir pramogų centre „Akropolis".

Parodą, skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 91 metų sukakčiai pažymėti, sudaro klaipėdiečio kolekcininko Šarūno Toliušio surinkti eksponatai. Ekspozicijoje lankytojai galės išvysti ne tik retus dokumentus - Manifesto kopijų išlikę vos keletas - to meto Mažosios Lietuvos spaudą, įvairius kalendorius, bet ir kasdieninėje buityje naudotus daiktus: anuomet veikusiame Samuelio Edelšteino sidabro fabrike pagamintus sidabrinį samtį ir portsigarą, gėrimų buteliukus, cigarečių pakelius.

„Istorinės parodos sulaukia itin didelio klaipėdiečių susidomėjimo. Džiaugiamės, kad kolekcininkai vis dažniau rengia parodas Klaipėdos „Akropolyje" - moksleiviams tai puiki galimybė į istorinius įvykius pažvelgti ne tik per aprašymus vadovėliuose, o ir suaugusieji tokiose ekspozicijose atranda sau daug ką naujo", - sako Klaipėdos „Akropolio" valdytojas Ovidijus Zibalis.

Pernai Klaipėdos „Akropolyje" kolekcininkai pristatė senovinių pinigų, fototechnikos parodas ir specialias Lietuvos krepšinio istorijai bei Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą aštuoniasdešimtmečiui skirtas ekspozicijas.

Šarūno Toliušio paroda, skirta Mažosios Lietuvos prijungimo sukakčiai pažymėti, Klaipėdos „Akropolyje" vyks iki sausio 26 dienos.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-15 12:27
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Klaipėdos „Akropolyje" ?

2014-01-21 21:33

Maniau, kad Vilniaus. Galetu ir iki Vilniaus atvezti po 26 dienos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media