2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Režisierius A.Stonys LTV kurs naują laidą „Kine kaip kine“

2010-04-13
 
Tomo Urbelionio nuotraukoje: kino režisierius Audrius Stonys

Tomo Urbelionio nuotraukoje: kino režisierius Audrius Stonys

Balandžio 17-osios vakarą per Lietuvos televiziją startuos nauja laida „Kine kaip kine“, atversianti legendinių lietuviškų filmų užkulisius. Tai bus tarsi prologas - laidoje kino aktoriai ir žmonės dirbę už kadro pasidalys prisiminimais apie vieno ar kito garsaus filmo statymą, o išsyk po to žiūrovai išvys ir pačią kino juostą.

 

Laidą „Kine kaip kine“ kuria Stonių šeimyna: žurnalistė Aistė Stonytė, jos brolis – kino režisierius Audrius Stonys ir tėvas aktorius Česlovas Stonys. Anksčiau ši trijulė išvien kūrė laidą „Legendos“. „Mes taip užsimirštame dirbdami, kad santykiai „tėvai-vaikai“ pasimiršta, - sako Č.Stonys. -  Kartą įsikarščiavę ginčijamės, sakau: „Broliai, baikit!“ O paskui galvoju, - Viešpatie, kokie broliai? Jie mano vaikai.“

 

Aktoriui su atžalomis dirbti buvo smagu ir įdomu. „Be to, yra atsvara: Audrius įneša rimtį, solidumą, aš – greitą reakciją, o Aistė – lyriką ir inteligenciją. Mums kartais norisi daugiau chuliganiškumo, bet Aistė pristabdo – ir viskas susibalansuoja“, - šypsosi Č.Stonys.

 

Naujoje savo laidoje Stoniai pasakos apie tautinį kiną, pravers legendinių darbų gimimo užkulisius. „Net norėjome prie laidos pavadinimo „Kine kaip kine“ pridurti paantraštę – „kaip tai daroma“. Tai bus žvilgsnis iš kitos ekrano pusės“, - intriguoja Č.Stonys.

 

Jo šeimyna visąlaik buvo šalia kino. „Aš šiek tiek vaidinau kine, Aistė augo tokioje aplinkoje, jos brolis vėliau tapo režisieriumi. Tai – dalis mūsų gyvenimo. Norime, kad ir kiti žmonės pamatytų, kad kinas – ne tik džiaugsmas, šlovė, žvaigždėtas dangus, bet ir juodas darbas. Sunkus, alinantis, o kartu - juokingas... Kur kine – gyvenimas ir kur gyvenime – kinas“, - kalba Č.Stonys.

 

Kūrėjai sieks savo laida sudominti ir jaunąją kartą. „Sakys, - kitas laikmetis, kam tą kiną žiūrėti? Kad pamatytų, kuo gyveno tėvai. Pro kokias spygliuotas vielas atėjo į laisvę ir ten gimdė savo vaikus. Pasakosime ir linksmus dalykus, bet kartu kalbėsime apie tai, kaip lietuvišką kiną smaugė, žudė. Cenzūra, Maskva, „galima – negalima“... Visąlaik reikėjo gudrauti, apsimetinėti, kad galėtum pasakyti nors krislelį tiesos. Šiuolaikiniam žmogui reikia pasakyti, kad viskas, kas gera, ateina per kančią. Juk gyvenimas – ne greito maisto restoranas... Iš pradžių „greitai ir pigiai“ atrodo geras dalykas, bet po to paaiškėja, kad nieko vertas. Tik sunkiai, ilgai ir kankinančiai gimsta geri kūriniai“, - tiesas rikiuoja Č.Stonys.

 

Bet ar neatgyveno tas lietuviškas žanras: trys partizanai prie šulinio svirties, ilga tyla migloje? Česlovas pamąsto ir prisimena filosofo Antano Maceinos žodžius: „Iš kur toks noras greitai, triukšmingai, linksmai ir kad jaudintų, dirgintų? Kuo labiau žmogus nori linksmintis, tuo labiau jis liūdi.“   

 

Č.Stonys pats su malonumu dar ne kartą žiūrėtų „Jausmus“, „Gražuolę“, „Riešutų duoną“. „Turiu pasakyti, kad ir „Niekas nenorėjo mirti“ dabar pažiūrėjau su malonumu. Ir daug ką naujo pamačiau, ko anksčiau, kai buvau daug jaunesnis, nepastebėjau“, - sako Č.Stonys.

 

Pirmoji laida „Kine kaip kine“ startuos būtent su filmu „Niekas nenorėjo mirti“. Prisiminimais iš filmavimo aikštelės dalysis Lietuvos kino autoritetai - Regimantas Adomaitis, Donatas Banionis, Juozas Budraitis, o taip pat – daugybę nuostabių istorijų menančios „nematomos“ filmų bitutės -  montuotojos, operatoriai, dailininkai.

 

Debiutinė laida „Kine kaip kine“ – jau balandžio 17 d. 22.30 val. per LTV.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-04-13 13:35
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media