2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: A. Sutkaus paroda „KOSMOS“ puikiai atspindi autorių

2018-12-18
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: beveik vizitine A.Sutkaus kortele tapusios garsiosios fotografijos su J.P.Sartru

Erikos Straigytės nuotraukoje: beveik vizitine A.Sutkaus kortele tapusios garsiosios fotografijos su J.P.Sartru

Vakaris Vingilis


Spalio pradžioje Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje, atidaryta Antano Sutkaus fotografijų paroda „Kosmos“. Joje eksponuojami kadrai iš dvidešimtojo amžiaus Lietuvos gyvenimo. Nuotraukose užfiksuota ne tik skurdo, liūdesio, bet ir džiugių akimirkų, tai ir žavi A. Sutkaus kūryboje. Eksponuojama beveik 300 skirtingų nuotraukų, kurias autorius kūrė dešimtmetį.


Paroda ypatinga savo dydžiu ir tuo, kad ji eksponuojama erdvioje salėje. Ji suskirstyta į erdves, kurios vienos nuo kitų perskirtos vos lubų nesiekiančiomis sienomis. Viena iš labiausiai įsidėmėtinų erdvių tai siena su holokaustą patyrusių, bet išgyvenusių žydų nuotraukomis. Žmonių akyse atsispindi kančia ir skausmas, bet kartu ir tai, kad jie išgyveno.

 

Visgi didžioji dalis nuotraukų apie Lietuvos gyventojų kasdienybę. Nuotraukose vaizduojami ir vaikai, besimėgaujantys vaikyste, suaugusieji, kupini gyvenimo sukeltų problemų, ir senjorai, besidžiaugiantys užtarnautu poilsiu. Yra ir menininkų, rašytojų bei kitų žymių žmonių. Vienas iš jų žymus rašytojas Paulius Širvys buvęs kareivis, poetas.


Pasak paties autoriaus A. Sutkaus, jam fotografuojant „visada buvo svarbus vidinis susitikimas, atrodo, akimirksniui, o tiek daug atskleidžiantis. Pasitikėjau savo intuicija, dirbau visiškai spontaniškai“. Vaikštant po parodą ir žiūrint į darbus tikrai atsispindi šie autoriaus žodžiai.


Kaip sako fotografė Karolina Stankevičiūtė, Antanas Sutkus yra unikali asmenybė vien dėl savo savito fotografavimo stiliaus, būtent jis mėgsta visose fotografijose derinti juodą spalvą su balta. Apie Sutkaus kūrybą Karolina mokėsi ir Vilniaus dizaino kolegijoje, kur ir baigė mokslus, ten apie jį pasakojo daug, vis išryškinant fotomenininko stilių. Tiesa, Karolina parodoje nebuvo, bet yra mačiusi daug A. Sutkaus darbų.


Parodoje lankėsi Lietuvos vaikų ir jaunimo centro Jaunųjų žurnalistų klubo nariai. Visi gavo skirtingas užduotis, susijusias su paroda, vieni rašė apie fotografijose užfiksuotas akimirkas, kiti – apie parodos prižiūrėtojų sąsajas su menu. Iš parodos jaunieji žurnalistai parsinešė daugybę įspūdžių, tada kūrė straipsnius. O štai paklausus apie tai, ką labiausiai jie įsidėmėjo, iškart pasigirdo atsakymas: ten buvo tiek daug žmonių, susidomėjusių menu bei Antano Sutkaus požiūriu į pasaulį!

 



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-18 18:17
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media