2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Apie žurnalistiką ir žurnalistus

*print*

Archyvas :: Žodis – ne žvirblis

2017-09-12
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Rūta Giedrytė

 

Dauguma esame girdėję patarlę "Žodis žvirbliu išlekia, jaučiu sugrįžta". Ši patarlė moko, kad reikia galvoti, ką sakai, nes kartą neatsakingai išsakius mintis, vėliau gali tekti kęsti sunkius padarinius. Tai ypač aktualu šiuolaikiniame pasaulyje. Jei esi žiniasklaidos stebimas žmogus, apie tavo neteisingai suprastą pasisakymą greitai sužinos daugybė skaitytojų ar klausytojų, kai kurie beveik aklai tikintys viskuo, ką sako žurnalistai. Bet ar gali ši patarlė atsisukti prieš pačius žurnalistus?

 

Iš tiesų, galimi du variantai. Pirmasis – sėkmė. Jos pavyzdžiu galėtų būti puikiai žinomi Radistai. Jonas ir Rolandas savo išskirtiniu kalbėjimo stiliumi, humoro jausmu, sudomino daugybę žmonių. Gerai parinkti žodžiai, originalus bendravimas su klausytojais dabar jiems neša žinomumą, galimybes ir, žinoma, pinigus. Radistai organizuoja "nuosavą" festivalį, veda apdovanojimus, motyvacines paskaitas. Vienoje teko būti – savo akimis mačiau sėkmingus žmones ir jais žavėjausi.

 

Tačiau ne visiems pavyksta to pasiekti. Šiuo metu vykstant konfliktams tarp Rusijos bei Ukrainos, šių šalių žurnalistai turi atidžiai apgalvoti savo žodžius. Garsus Rusijos valstybinis televizijos kanalas buvo pranešęs, kad Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai „pagrobė“ jo žurnalistę Kijeve. Tuo metu šaltinis ukrainiečių saugumo tarnyboje nurodė, kad žurnalistė bus deportuota iš šalies dėl jos paruošto kritiško reportažo. Aš, atsidūrusi tokioje situacijoje, greičiausiai nesijausčiau rami. Sunku pagalvoti, kad tokių pasekmių sulaukčiau dėl to, kad išsakiau savo nuomonę. Kita vertus, tai galimybė diskutuoti – kodėl demokratiškoje Europoje žodis nėra iki galo laisvas?

 

Būti išsiųstam iš šalies už kritišką sraipsnį būtų nemalonu. Bet tai nėra pats blogiausias scenarijus. Šiais laikais žurnalistai tampa nuomonių formuotojais, juos seka vis daugiau žmonių. Portalo 15min.lt tyrimų skyriaus žurnalistas D. Pancerovas teigia, kad "neskirtų, kaip žurnalistas save pateikia socialiniuose tinkluose nuo jo profesinės veiklos. Žurnalistas, komentuodamas kad ir savo asmeninėje paskyroje, formuoja atstovaujamos žiniasklaidos veidą." Taigi vieną kartą netinkamai išsakęs mintis, gali būti "nurašytas" ne tik skaitytojų, bet ir kolegų, darbdavių, galiausiai net sugriauti savo reputaciją.

 

Apibendrindama sakyčiau, kad žodis šiais laikais yra lyg ginklas. Juo gali atskleisti tiesą, išsakyti nuomonę. Tinkamai panaudotas žodis tau padės tapti žymiam, sėkmingam ir gerbiamam. Tačiau nereikėtų netyčia nukreipti šio ginklo į save, nes vėliau teks ilgai gailėtis. Todėl norėčiau įvaldyti jį pati bei patarčiau pasimokyti ir jums.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-09-20 13:07
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media