2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Apie žurnalistiką ir žurnalistus

*print*

Archyvas :: Tarp autoritetų – ir sportininkai, ir žurnalistai

2020-04-23
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Aistis Michailovskis

 

Autoritetai – tai žmonės, kurie kitiems yra idealai bei pavyzdžiai. Jie dažniausiai pasirenkami pagal savo pomėgius: jei mėgsti futbolą, tai autoritetas greičiausiai nebus aktorius ar dailininkas. Tiesa, reikėtų paminėti ir tai, jog su amžiumi keičiasi ir mėgstamas žmogus. Žinoma, tai gali įtakoti ne vien tik amžius, bet ir pasikeitusi sporto šaka, atrastas naujas pomėgis. Ir tai ne visos priežastys. Tačiau būna, kad autoritetas pasirenkamas netinkamai, tuomet gali būti ir pasekmės.

 

Mano idealai taip pat keičiasi gana greitai, tačiau dabar autoritetu yra amerikietis 1998 metais septintuoju šaukimu pakviestas, 2006 metais su "Miami Heat" NBA čempionų žiedus atsiėmęs,  tačiau krepšinio karjerą jau senokai baigęs Jason‘as Williams‘as. Jis mano pavyzdžiu tapo neseniai, bet iš karto pamatęs, kaip jis ankščiau žaisdavo, juo susižavėjau. Jis mane nustebino savo įgūdžiu perduoti kamuolį įvairiais būdais, o ypač perdavimu nuo alkūnės – tokio perdavimo niekas nepakartojo iki šiol.

 

Jason‘as turėjo ir ne vieną pravardę, pavyzdžiui: „White chocolate“, „The  Showmaster“, J-Will. Krepšinio fanai jį tokiomis pravardėmis praminė vien dėl be galo akiai gražaus krepšinio, kurį jis demonstruodavo išradingais perdavimais. Shaquille‘as O‘Nealas (buvęs Jasono komandos draugas) yra sakęs, kad J-Willas yra juokingiausias ,,baltaodis‘‘, su kuriuo yra tekę rungtyniauti.  Bet yra vienas bet – šis krepšininkas mano idealu yra tik krepšinyje.

 

"J-Will" karjerai sutrukdė tai, jog jo elgesys tikrai nebuvo geras už aikštės ribų – ne kartą negalėjo dalyvauti svarbiose varžybose vien dėl to, jog vartojo narkotikus. Tai buvo didžiausia blogybė jo karjeroje, manau, todėl jo ir nenorėjo aukštesnio lygio NBA komandos. Vėliau jis tą daryti nustojo. Jei ne narkotikai, jis tikrai būtų buvęs žaidęs NBA visų žvaigždžių rungtynėse –  aukštesniame lygyje tikrai, gal net būtų vienas geriausių krepšininkų žemėje (mano manymuJ).

 

Apie autoritetus pasikalbėjau ir su ,,15min’’krepšinio žurnalistu Donatu Urbonu. Dėl šio žurnalisto aš ir pradėjau lankyti žurnalistikos būrelį, jis mane sužavėjo tuo, jog dauguma jo straipsnių buvo apie Kauno ,,Žalgirį‘‘, taip pat labai įdomiai veda tokias laidas kaip "Eurolygos diena", "Ginčas", "podkastą" "Urbonusas". Vėliau man labai pasisekė: per susitikimą Jaunųjų žurnalistų klube iš Donato ėmiau interviu ir vedžiau visą pokalbį. Jei reikėtų pasakyti autoritetą žurnalistikoje, nedvejodamas pasirinkčiau jį.

 

Paklaustas, kas yra jo autoritetas Lietuvos mastu, Donatas paminėjo ne vieną pavardę. Jis žavisi tokiais žurnalistais kaip Edmundas Jakilaitis, Rita Miliūtė, Aurelijus Katkevičius, savo kolegomis Dovydu Pancerovu, Birute Davidonyte ir dar kelių žurnalistų darbais, o užsienyje pavyzdžių ieškodavo "ESPN" ir "Sports Illustrated" geriausių autorių darbe. Kaip ir pasakė Donatas, jie jį žavi tuo, kaip atkakliai faktų kalba jie demaskuoja "susitepusius" veikėjus ir nešvarius sandorius, jų dėka šis žurnalistas jaučiasi saugesnis kaip pilietis.

 

JAV žurnalistai jam imponuoja istorijos matymu. Iš jų, kaip ir iš Aurelijaus Katkevičiaus, Donatas pasisėmė didžiausio įkvėpimo kūrybiniam rašymui.  Tačiau Donatas teigia, kad  niekada negalima aklai pasitikėti žmonėmis, net ir didžiausiais autoritetais. Jis sako, jog nuolat privalai išsaugoti kritinį mąstymą ir rašant bandyti remtis iš kuo daugiau šaltinių gauta informacija. Donato autoritetas vaikystėje buvo Linas Kunigėlis, žurnalo "Krepšinis" autorius, tačiau tikrai buvo ir daugiau idealų. Žinoma, jam tokie buvo ir tėvai, bet žurnalistikoje į galvą pirmiausia šauna būtent ši pavardė.

 

Taipogi apie savo autoritetus papasakojo krepšininkas Justas Sinica. Jis šiuo metu rungtyniauja Prancūzijos klube Oršio "Orchies".

 

Pasak Justo, tokio žmogaus kaip autoritetas nelabai turi ir turėjo. Pabrėžė tai, jog viskas daugiau priklauso nuo tavęs paties negu nuo autoriteto. Tačiau vaikystėje jis stebėdavo tokių krepšininkų kaip Kobe Bryant‘as ir Michel‘as Jordan‘as varžybas ir savo gebėjimais jie labai sužavėjo Justą. Kuomet paklausiau, ar jie jam buvo autoritetai ne tik krepšinyje, Justas sakė, jog už aikštės ribų jis nelabai juos sekė. Be to, seniau apie tai nelabai buvo informacijos. Jis teigia, kad tik nuo pasirinktų idealų priklauso, ar jie gali padaryti neigiamos įtakos, ar ne.

 

 

 /Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autoriui 10 m./

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-23 10:43
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media