2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Tremtis gimnazistės akimis

2013-10-21
 
Sigita Bendikaitė - Žurnalistų namuose (Aurelijos Arlauskienės nuotr.).

Sigita Bendikaitė - Žurnalistų namuose (Aurelijos Arlauskienės nuotr.).

Auksė Skiparytė

 

LŽS Vilniaus skyriaus Pokalbių klubas surengė prisiminimų vakarą „Sibiras mūsų atminty", kurio metu gimnazistė Sigita Bendikaitė dalinosi įspūdžiais ir fotografijomis iš rugpjūčio ekspedicijos Permės srityje. Sigita pasakojo, kaip ji, bendrijos „Lemtis" jaunoji narė, kartu su ekspedicijos dalyviais lankė tremties ir įkalinimo vietas, ką jautė vaikščiodama savo močiutės tremtinės Genės Dzimidavičienės ir Sibire gimusios mamos Laimutės Dzimidavičiūtės takais. „Visada norėjau į tokią ekspediciją. Tiesa, net svajoti negalėjau, kad tokia galimybė atsiras prieš pat penkioliktąjį mano gimtadienį, - sakė mergina. - Išlydėdama į kelią močiutė Genė man dar kartą paaišino tas vietas, kur jie su seneliu Pranu Dzimidavičiumi (kuris kovojo DKA ,,Perkūno" būryje slapyvardžiu ,,Puntukas", buvo sunkiai sužeistas, gavo 10 metų lagerio ir 5 metus tremties) gyveno, kur gimė mano mama, kur stovėjo jų namas-barakas. Pasakojo apie augalus, kuriuos valgydami gynėsi nuo bado. Deja, tų augalų neradau, tačiau,ten, Permės srityje, aš radau ne tik tas vietas, bet ir žmogų, kuris pažinojo mano senelį. Visos ekspedicijos metu manęs neapleido neįtikėtinas jausmas, kad aš, žaloto, bet audras pakėlusio šeimos medžio šakelė, turiu galimybę prisiliesti prie man brangių žmonių prisiminimų".

 

Rugsėjo pradžioje Sigita su kolega Arnoldu Foku atidarė fotografijų parodą Kaune, Fluxus ministerijoje. „Parodoje lankėsi Jonas Mekas, su kuriuo turėjau progos susitikti" - pasidžiaugė visur spėjanti Sigita. Ji mokosi Vilniaus miesto Pilaitės gimnazijoje, yra klasės seniūnė, Lietuvos moksleivių sąjungos narė. Domisi fotografija. Šiemet yra kandidatė į Jaunųjų Šaulius.

 

Renginio dalyviai taip pat žiūrėjo režisierės Giedrės Beinoriūtės dokumentinį filmą apie tremtį „Gyveno senelis ir bobutė", sukurtą naudojant fotografijas iš asmeninio archyvo, animacinius ir kino kronikų intarpus.

 

Po renginio LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkė Aurelija Arlauskienė visų minėto vakaro dalyvių vardu padėkojo Vilniaus Pilaitės gimnazijos direktoriui Zotikui Popovui, šios gimnazijos 1A klasės auklėtojai Audronei Niūniavienei už tai, kad jų mokymo įstaigoje puoselėjamos tikrosios vertybės, kurioje istoriją skatinama pažinti ne tik per knygą, bet ir per savo artimųjų patirtį.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-21 23:30
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media