2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kūrybos artelė

*print*

Archyvas :: A.Subačius. Linksmas sveikatos pasitikrinimas aštuoniasdešimtmečio proga (2)

2009-12-28
 

Adomas Subačius

 

2. Visapusiškas kraujo tyrimas

 

Anksčiau sveikatos tikrinimas prasidėdavo nelabai patraukliai - reikėdavo nešti išmatų ir šlapimo. Šeimos gydytoja paaiškino, jog dabar medicina yra pasiekusi tokį lygį, kad viską nustato iš kraujo, tik moterims nėštumą iš šlapimo. Jeigu taip, tai, sakau, tegul visapusiškai ištiria kraują, tegul padaro ne tik nemokamus, bet ir mokamus tyrimus. Gydytoja pritarė visapusiškam kraujo patikrinimui ir išrašė penkis kraujo paėmimo lapelius. Iš rankų kraujas imamas nemokamai, nes ši procedūra įprasta, o iš kojų ir pilvo kraują paimti sudėtingiau, tai už tai reikia mokėti. Bet mano sumanymas nuėjo šuniui ant uodegos. Penkis buteliukus kraujo pritraukė tik iš vienos rankos, tai koks ten gali būti visapusiškumas!

 

Kraujo nusėdimas. Tyrimai parodė, kad kraujas kiek nusėdęs. Gydytoja stengėsi manęs negązdinti ir aiškino, kad su tokiu nusėdimu galima sulaukti ir žilos senatvės. Man tas nusėdimas jokia gąsdinanti naujiena. Šis negalavimas mūsų šeimoje paveldimas. Mano tėvo kraujas buvo labai nusėdęs, dar ir kaip. Abiejų kojų venos nusėdusio kraujo buvo tempte ištemptos, susimazgavusios, bet jis vaikščiojo, dirbo visus darbus ir sulaukė devyniasdešimt metų. O mano kraujas sėsta kol kas tik vienoje kojoje. Gydytoja paguodė, kad gal pavyks nusėdimą atstatyti, ir išrašė rytais nuryti po vienokią tabletę, o vakarais po kitokią. Niekaip nesuvokiau, kaip tabletės gali kojosna nusėdusį kraują atvaryti į galvą. Bet man ir nereikia suvokti, gerai, kad suvokia daktarai.

 

Geležies perteklius. Gydytoja paaiškino, kad visokių metalų - natrio, kalio, kalcio, vario, magnio - kraujyje yra norma, o geležies smarkiai per daug. Tai esą ne kas. Aš turįs nedėti į burną geležinių daiktų, jokiu būdu nevalgyti geležiniu šaukštu. Šitai privertė mane sunerimti. Užtenka, kad vaikystėje valgiau mediniu šaukštu, nejau turiu vėl prie jo grįžti. Gydytoja nuramino, kad valgyti nebūtina mediniu šaukštu, galima sidabriniu ar auksiniu, nes tyrimai rodą, kad mano organizme nesą nė kruopelytės sidabro ar aukso. Be to, įsipareigojo geležies perteklių panaikinti. Sako, per kiekvieną valgymą reikės nuryti specialią tabletę, kuri oksiduos geležį, pavers ją rūdimis, o šias organizmas pašalins su šlapimu. Žmona, nors labai mylinti,visai neketino auksinio šaukšto pirkti. Atseit, kinai, japonai šaukštų nevartoja, tai ir aš galėsiąs valgyti pagaliukais, kurių atnešianti iš kinų restorano. Tegul neša, nors ir pats galėčiau pasidaryti.

 

Kraujo spalva. Pasirodo, mano kraujas yra pernelyg raudonas. Pasak gydytojos, tai ne politika, bet nežinia, kas, kada ir kaip. Atseit, gali susidaryti tokia situacija, kad dėl tokio kraujo galiu būti apšauktas užkietėjusiu komunistu, jei per tiek laiko kraujas išliko bolševikinio raudonumo. Nustebau. Niekada nebuvau bolševikas, o kraujas bolševikiškas. Pritariau gydytojai, kad jį reikėtų pašviesinti, tik paprašiau tai daryti atsargiai, kad jis nepamėlynuotų, nevirstų bajorišku. Sakau, visi mano protėviai buvo valstiečiai, tai ir aš noriu numirti valstietis. Gydytoja užtikrino, jog tokios kiaulystės nepadarysianti, ir išrašė tablečių, geriamų tris kartus per dieną.

 

Leukocitų perteklius. Tyrimai parodė, kad eritrocitų, trombocitų, antracitų ir kitokių citų reikalai normalūs, o leukocitų aiškiai per daug. Tai gydytoją suneramino. Todėl paklausiau, kas tie leukocitai ir ką jie kraujyje veikia. Pasirodo, kad tai baltieji kraujo kūneliai, karingoji organizmo armija, kuri tuoj pat ima kautis su visokiu į organizmą patekusiu užkratu: bacilomis, bakterijomis, virusais, mikrobais ir šitaip apsaugo mus nuo susirgimo užkrečiamomis ligomis. Tai sužinojęs, nustebau dėl gydytojos sunerimimo. Juk gerai, kad ši armija didelė ir galinga! Nei jos penėti reikia, nei rengti, nei ginkluoti, pati save išsilaiko, nereikalauja jokių biudžeto išlaidų. Gydytoja sutiko, jog gera valstybei turėti didelę ir galingą armiją, bet kartais tokia armija nuverčianti valdžią, sukelianti šalyje sumaištį ir pridirbanti visokių eibių. Tas pats esą ir su baltųjų kūnelių armija.  

 

- Jūs pastaraisiais metais tikriausiai nesirgote užkrečiamąja liga,- pradėjo aiškinti gydytoja,- todėl ši armija neturėjo su kuo kautis, nepatyrė jokių kovos nuostolių. Jos gretos diena iš dienos augo ir augo. Šių karingų kūnelių susidarė tik daug, kad nuo jų sutirštėjo kraujas, dėl to lėtėja kraujo apytaka, susidaro įvairūs trombai, kurie gali sukelti infarktą ir insultą.“                                    

 

Taigi ši armija turi būti gamtos nustatytame lygmenyje, kaip žmonių armija proto lygmenyje. Seniai žinoma, kas per daug, tai nesveika. Sureguliuoti leukocitų kiekį galima dviem būdais: normaliu, gamtiniu, ir cheminiu.

 

- Žinoma, normaliu, gamtiniu, - pertariau gydytoją.- Jei tik galima, išvenkime chemijos, jos ir taip organizme per akis.

 

- Bet šis būdas truputį rizikingas. Organizmą reikia užkrėsti kokia nors užkrečiama liga, kad baltųjų armija imtų kovoti su užkratu ir patirtų nuostolių.

          

- Ne ne, per didelė rizika! Ši armija neturi kovos patirties, be to, įsidykaduoniavusi, todėl gali ligos ir neįveikti. Galiu likt invalidas arba manęs iš viso gali nelikt.

                      

- Aš ir sakiau, kad rizikinga. O cheminiai būdai yra du: sunaikinti armijos perteklių ar sustabdyti jos augimą, paliekant perteklių natūraliai mirčiai, - paaiškino gydytoja.Vieningai nutarėme, kad naikinti perteklių būtų nehumaniška, todėl palikome jį natūraliai mirčiai. Kad leukocitai laikinai nesidaugintų, aš turįs kasnakt dvyliktą valandą nuryti veisimąsi stabdančią tabletę, nes naktį, kai žmogus nejuda, jie ima sparčiausiai daugintis.

 

/Bus daugiau/

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-28 11:38
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media