2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistės Santakos garbės ženklas - su rožėm, kaktusu ir ...atšauktu įspėjimu!

2010-02-22
 
Jono Ivaškevičiaus nuotraukoje: kaunietė LŽS narė Birutė Mačienė šypsosi: už objektyvią kritiką - galima laimėti ir Santakos garbės ženklą,  kolegų kaktusą bei  pirmąjį jos gyvenime  įspėjimą, „gyvavusį“ vos pusdienį

Jono Ivaškevičiaus nuotraukoje: kaunietė LŽS narė Birutė Mačienė šypsosi: už objektyvią kritiką - galima laimėti ir Santakos garbės ženklą, kolegų kaktusą bei pirmąjį jos gyvenime įspėjimą, „gyvavusį“ vos pusdienį

Rasa Kaunietytė

 

2010-ųjų  Valstybės atkūrimo dieną ilgai prisimins Lietuvos naujienų agentūros ELTA politikos skyriaus korespondentė Kaune, LŽS narė Birutė Mačienė. Jai, kaip ir dar šešiems miestui nusipelniusiems piliečiams, buvo įteiktas aukščiausias Kauno apdovanojimas – Santakos garbės ženklas.

 

ELTOS vyr. redaktorė Eleonora Budzinauskienė rekomendacijoje Kauno miesto apdovanojimų tarybai, įvertinti žurnalistę B.Mačienę Santakos garbės ženklu, rašė: “Birutę drąsiai galima vadinti „vaikščiojančia enciklopedija“, darbščiąja Kauno metraštininke, kuriai vienadienės, lėkštos bulvarinės temos neegzistuoja. Ji tikra kovotoja už teisybę – drąsiai imasi ir „nepatogių“, bet labai svarbių miesto gyventojams temų, yra objektyvi – visada išklauso abi puses“.

 

Visada  mylimi ir gerbiami „teigiami“ žurnalistai, aukštinantys  „geradarius“. Kritika, o ypač valdininkams, labai nepatinka. Birutė Mačienė  daugeliui irgi yra lyg ašaka gerklėje. Kauno mero klerkams labai nepatiko apdovanojimo išvakarėse  ELTOS išplatintas pranešimas, kad Andrius Kupčinskas bus svarstomas savivaldybės Etikos komisijoje. B.Mačienė, sužinojusi, kad du kauniečiai kreipėsi į Etikos komisiją, nes miesto meras ir vieno Tarybos komiteto vadovas nepagrįstai siekia, kad mieste būtų įvestas  karšto vandens skaitiklio mokestis,  pateikė agentūrai informacinę anotaciją.

 

Savivaldybės Etikos komisijos vadovė patvirtino apie gautą skundą, kuris bus svarstomas kai tik meras grįš iš komendiruotės Briuselyje (apie tai  savo skaitytojus tą pačią dieną informavo ne tik ELTA, bet ir „Kauno dienos“ bei BNS korespondentai). Kai tik buvo išplatintas pranešimas, Kauno mero patarėjas  nusiuntė ELTAI raštą, kaltinantį B.Mačienę , kad informacija neteisinga, nesuderinta su A. Kupčinsku. Priminė, kad nebuvo išklausyta „antroji pusė“ (nors žurnalistė neišklausė ir „pirmosios“, nes tik pranešė   apie numatomą  skundo svarstymą).

 

Lietuvos naujienų agentūros direktorė, nepakalbėjusi su žinutės autore, Kauno savivaldybei iš karto nusiuntė ELTOS atsiprašymą su informacija, kad žurnalistė  įspėta. Drąsioji B.Mačienė nesutiko su tokiu savo vadovybės vertinimu, išdėstė visus argumentus, kad be kaltės tapo kalta. ELTOS redakcija sutiko, kad suklydo, žurnalistė yra nekalta ir popiet  atšaukė įspėjimą. Tačiau Kauno savivaldybės internetiniame puslapyje tebesipuikuoja labai valdininkų trokštamas pranešimas, kad informacijos autorei pareikštas įspėjimas. Tai buvo ketvirtadienį, o kitą dieną „nepaklusniąją“ jau reikėjo pagerbti, nes jau anksčiau žurnalistei buvo paskirtas Garbės ženklas.

 

Iškilmingo Santakos garbės ženklo įteikimo Rotušėje proga Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kalbėjo:“Reikia vertinti tai, ką turime. 2005 metais miesto taryba įsteigė Santakos garbės ženklus. Šiuo ženklu apdovanojame asmenis už jų gražią veiklą ir gerus darbus. Būtų gerai, kad bendruomeniškumas stiprėtų. Sveikinu apdovanojamus asmenis, dėkoju Komisijai, kuri atrinko žmones, vertus apdovanojimo“. Tokie miesto šeimininko sveikinimo žodžiai buvo skirti ir  kritiškajai žurnalistei.

 

Be gražiausių žiemos gėlių, dovanų ir suvenyrų - Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos narė Birutė Mačienė apdovanojimo dieną gavo ir „daugiavaikį“ kaktusą, kurį su sveikinimais ir linkėjimais kolegei įteikė LŽS skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis. Kelerius metus iš eilės Lietuvos žurnalistų sąjunga kaktusu pagerbia kovingiausius šalies spaudos, radijo ir televizijos Metų žurnalistus, kuriais jau buvo pripažinti A.Arlauskienė, V.Mačiulis, R.Juozapavičius, J. Butkevičienė.

 

LŽS Kauno apskrities skyrius, žinodamas Santakos ženklo savininkės kandumą, jai irgi paskyrė originalų kaktusą. Jis simbolizuoja kritišką B.Mačienės charakterį, ir yra „šaltasis ginklas“ nuo pavydžių kolegų, kurie naktį prastai miega, galvas suka, o dieną klausinėja, kas rekomendavo? Gal rekomendavusieji kažko bijo ir taip nori jai įsiteikti?... Savotiški, pasirodo, yra ne tik mūsų politikai, valdininkai, bet ir kai kurios plunksno sesės ir broliai, visada save pabėžtinai  priskiriantys ketvirtajai valdžiai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-22 12:13
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media