2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS XVI- ojo suvažiavimo nutarimai

*print*

Archyvas :: Nutarimas dėl žurnalistų socialinio statuso

2010-11-22
 
XV Suvažiavimas
2010 11 27
Vilnius
 

 

NUTARIMAS
Dėl žurnalistų socialinio statuso

Mes, LŽS XV suvažiavimo delegatai,

atsižvelgdami į tai, kad daugelyje Lietuvos žiniasklaidos priemonių dirbančių žurnalistų socialinis statusas labai skiriasi (dirba pagal verslo liudijimus, darbo sutartis, autorines bei mišrias autorines-darbo sutartis), atkreipiame dėmesį, kad nuo 2001 metų ir Lietuvos visuomeninio transliuotojo kūrybinių darbuotojų atlyginimai suskaidyti į dvi dalis - darbo užmokestį ir autorinį atlyginimą. Dėl to sumažėjo darbuotojų socialinės garantijos - atskaitymai pensijoms, kasmetinėms atostogoms ir nedarbingumo išmokoms. Kartu sumažėjo ir mokesčiai valstybei, nes jie mokami tik nuo pareiginio atlyginimo - dažnai tik minimalios algos.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2011 metų sausio įsigalioja įstatymų nuostatos, pagal kurias pajamos, gaunamos pagal darbo ir autorines sutartis, apmokestinamos beveik vienodo dydžio socialinio ir sveikatos draudimo mokesčiais. Todėl nelieka būtinybės darbdaviams skaidyti žurnalistų atlygį į darbo užmokestį ir autorinį atlyginimą. Kita vertus, jau dabar dalis darbdavių naudojasi įstatymų ir jų taikymo spragomis bei verčia žurnalistus dirbti pagal verslo liudijimus ar kitokias žurnalisto veiklai nebūdingas sutartis.

Pripažindami, kad teisinga ir sąžininga žurnalistika galima tik tuomet, kai žurnalistai jaučiasi oriai ir gauna įstatymais visiems dirbantiesiems numatytas socialines garantijas, tvirtai tikime, kad ypatingą misiją vykdantis visuomeninis transliuotojas privalo tapti pavyzdžiu kitoms žiniasklaidos priemonėms ir užtikrinti tokį žurnalisto statusą, kurį garantuoja socialiai atsakingai dirbančios organizacijos.

Atsižvelgdami į tai, įpareigojame LŽS Tarybą, Valdybą ir Pirmininką kreiptis į atsakingų institucijų vadovus imtis priemonių, garantuojančių teisingą žurnalisto socialinę padėtį, kuri užtikrinama socialiai atsakingai dirbančiose žiniasklaidos priemonėse.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-01-06 11:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media