2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Apie projekto eigą

*print*

Archyvas :: Alytus: koks žurnalistų žvilgsnis į Konstitucijos egzaminą bus rytoj?

2009-10-23
 

Egzaminas vyks Alytaus miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje (Rotušės a. 4 Alytus).

 

Vertinimo komisijos pirmininkas – Juozas Šarka, Teisės skyriaus vedėjas. Komisijoje dirbs:

Edita Butkevičienė, Vidaus administravimo skyriaus vyresnioji specialistė, bei Romualdas Zdanavičius, Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas ir egzamino koordinatorius.

 

Alytiškiams primename, ką apie pirmąjį Konstitucijos egzaminą 2007 m. rašė didžiausiu tiražu leidžiamas šio regiono laikraštis “Alytaus naujienos”.

 

“Laikant Konstitucijos egzaminą teko prisiminti ir Lietuvos istoriją”

Gediminas Vaitekūnas

 

Pirmasis Konstitucijos egzaminas, skirtas pagrindinio šalies įstatymo 15-ajam gimtadieniui, tapo rimtu išbandymu savivaldybėms - kai kuriose egzamino nesiryžo laikyti savivaldos politikai, o Vilniaus rajono savivaldybėje nelaikė niekas.

 

Klausimai nebuvo sunkūs

Bene aktyviausi buvo druskininkiečiai. Praėjusį šeštadienį į Konstitucijos egzaminą sugužėjo 82 kurorto gyventojai, tarp jų 7 savivaldybės tarybos nariai. Savo žinias apie pagrindinį šalies įstatymą patikrino ir Druskininkų meras, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas, vicemerė Janina Miškinienė. Komisija kurorto vadovo atsakymuose nerado nė vienos klaidos.

 

Alytuje į egzaminą atvyko 9 miestelėnai, tarp jų vos vienas miesto savivaldybės tarybos narys - Liberalų sąjūdžio atstovas Gediminas Daukšys. Politiko nuomone, pirmą kartą rengto Konstitucijos egzamino klausimai buvo palyginti nesunkūs. Politikas nepadarė nė vienos klaidos. Tiesa, atsakant į kai kuriuos teko prisiminti Lietuvos istoriją. Be klaidų į 25 klausimus atsakė ir alytiškė Jurgita Svinkūnaitė. Antrąją ir trečiąją vietas užėmė atitinkamai Jūratė Liubamirskaitė ir Dalia Kitavičienė.

 

Alytaus rajono savivaldybėje egzaminą laikė 12 žmonių, tarp jų 5 tarybos nariai.

 

Konstitucijos egzaminas nesudomino nė vieno Varėnos rajono savivaldybės tarybos nario, jį laikė 5 varėniškiai. Galbūt todėl, kad praėjusį šeštadienį grybų sostine tituluojamoje Varėnoje šurmuliavo Grybų šventė.

 

Lazdijuose savo jėgas išmėgino 5 gyventojai, tarp jų 2 rajono savivaldybės tarybos nariai.

 

Pakvies ir Seimo narius

Konstitucijos egzamino idėjos autorė - Teisingumo ministerija. Idėją įgyvendino Lietuvos žurnalistų sąjunga. Pasak šios kūrybinės ir profesinės organizacijos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus, rezultatų vertinimo komisijos išrinks po vieną geriausias teisines žinias pademonstravusį savivaldybės gyventoją ir savivaldybės tarybos narį. Visi jie dalyvaus finaliniame renginio etape spalio 20 dieną Vilniuje.

 

Tuo pat metu specialų Konstitucijos egzaminą siūloma laikyti ir Seimo nariams. Abu finalinio etapo nugalėtojai - vienas gyventojas ir vienas savivaldybės tarybos narys - bus iškilmingai apdovanoti spalio 25 dieną. Prizus jiems įteiks renginio globėjas Prezidentas Valdas Adamkus.

 

Vilniuje Konstitucijos žinias pasitikrino 96 piliečiai, antrojoje vietoje - minėti druskininkiečiai. Egzamine dalyvavo per 2 tūkst. gyventojų ir vietos politikų.

 

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje surengtas Konstitucijos egzaminas buvo skirtas ne tik Konstitucijos 15-ajam gimtadieniui įprasminti. Norėta atkreipti visuomenės, politikų - irgi, dėmesį į svarbiausią šalies teisinį dokumentą. Konstitucija buvo priimta 1992 metais gyventojų referendume. Ji nustato principą, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms, o ne atvirkščiai, įtvirtina demokratinę santvarką, laisvus ir tiesioginius rinkimus į Seimą, savivaldybių tarybas, renkant Prezidentą. Itin svarbus yra Konstitucijoje numatytas žmogaus teisių ir laisvių katalogas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-23 20:57
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media