2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: E.Pliaterytės muziejuje – V.Daraškevičiaus fotoprisiminimų paroda apie Kapčiamiestį

2010-05-21
 
Šarūno Mažeikos (BFL) nuotraukoje: Vytautas Daraškevičius

Šarūno Mažeikos (BFL) nuotraukoje: Vytautas Daraškevičius

Simonas Ropė

 

Kiekvienais metais Emilijos Pliaterytės atminimo draugija gegužės mėnesį Kapčiamiestyje (Lazdijų r.) rengia visuomenės pilietinius sąskrydžius, skirtus pagerbti 1830-1831 m. sukilimo dalyvę Emiliją Pliaterytę. Šio miestelio senosiose kapinėse jinai yra ir palaidota.

 

Gegužės 22 d., šeštadienį, 14 val. Kapčiamiesčio E. Pliaterytės muziejuje bus atidaryta fotomenininko Vytauto Daraškevičiaus fotografijų paroda, kurioje – kapčiamiestiečių veidai, miestelio ir jo apylinkių gamtovaizdžiai bei žmonės, iš kitų Lietuvos vietų, kuriems Kapčiamiestis yra mielas gamtos ir vietos žmonių prieglobstis.

 

Apie šią parodą pats autorius V. Daraškevičius pasakoja, kad su vienu iš kapčiamiestiečių, tuometiniu vietos folkloro ansamblio vadovu  Albinu Blažausku ir kitas ansambliečiais pirmą kartą teko susitikti Vilniuje per 1975 m Dainų šventę. Tada V. Daraškevičius su savo ansambliu „Sadauja”  buvo pakviesti apsilankyti Kapčiamiestyje. Tačiau pirmą kartą į kelionę Dzūkijon susiruošė tik po dešimtmečio, 1985-ųjų rudeni.

 

„Bet mano tėviškė Alytuje, todėl jau 1976 m vasarą susigundžiau aplankyti ta kraštą. Iškart mane sužavėjo aplinka, labai svetingi žmonės, pilni uogų bei grybų miškai. Nuo tada beveik kiekvieną vasarą bent po kelis kartus pavyksta aplankyti Kapčiamiestį kartais vienam, kartais su šeima. Taip jau susiklostė, kad daugiausia tekdavo bendrauti su Blažauskų šeima ir jų aplinkos žmonėmis.  Kadangi nuo pat bendravimo pradžios aktyviai fotografavau, tai susikaupė nemažai kadrų, ir dabar primenančių tas Kapčiamiestyje praleistas dienas. Noresi kiek papildyti tą medžiagą ir dabarties nuotraukomis, todėl gegužės pradžioje dar kartą aplankiau Kapčiamietį su Veronika Povilioniene. Buvo labai įdomu sutikti naująsias Blažauskų šeimos atžalas, mano anų laikų nuotraukų personažę Aušrą ir kitus”, - apie parodą pasakojo fotomenininkas. 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-05-24 15:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media