2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Komentarai

*print*

Archyvas :: P.Normanto knyga „Auksinis Budos vėjas“ - mylintiems Rytus

2009-11-26
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: fotografas Paulius Normantas

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: fotografas Paulius Normantas

Jūratė Žuolytė

 

Po Pietryčių Aziją dvidešimt metų keliaujantis fotografas Paulius Normantas Lai Vėjus Lietuvai dovanoja vienuoliktąją savo fotografijų knygą "Auksinis Budos vėjas".

 

Du dešimtmečiai Himalajuose

 

Kiekvienais metais garsus keliautojas P.Normantas Lai Vėjus leidžiasi į ekspedicijas po Pietryčių Aziją, vaikšto tiek žinomais, tiek nepramintais jos takais, kopia į neužmatomas kalnų viršūnes, bendrauja su vietiniais žmonėmis. Tai, ką pamato klajodamas – užfiksuoja, o vėliau šiomis stebuklingomis akimirkomis dalinasi su visais, kam tik įdomi Rytų kultūra.

"Ši mano dukrelė – jau vienuolikta, aš visas savo knygas taip vadinu", – šypsojosi naujausią fotografijų knygą rodydamas jos autorius. Šių metų rugpjūtį suėjo dvidešimt metų nuo jo pirmosios ekspedicijos į Himalajus, todėl ši knyga – lyg ataskaita už visus čia praleistus metus.

"Išdrįsau šią knygą skirti Dievui, dėl to ji tikrai turėjo būti nuostabi", – paaiškino P.Normantas Lai Vėjus, rodydamas knygos pradžioje įrašytą dedikaciją. Šioje knygoje užfiksuotos keturių pietryčių Azijos šalių – Kambodžos, Tailando, Laosos ir Birmos – Seniausios ir garsiausios šventyklos.


Knygynų lentynose neužsibūna   l                                                                                                                                                

Užtenka P.Normantui Lai Vėjui užsiminti, kad jis ruošia naują knygą, ir ištikimiausių klientų užsakymai pasipila dar net nemačius nuotraukų. "Knygynams lieka keli šimtai egzempliorių, visi kiti – užsakyminiai. Perka žmonės, kurie myli Rytus, ten keliauja, ilsisi, apskritai domisi. Kai kuriuos žmones sutikau Azijoje keliaudamas ir toliau bendraujame", – pasakojo keliautojas.

Nesikuklinantis savo kūrinio vadinti elitine knyga fotografas prisipažino, kad jo knygos nėra leidžiamos tik šiaip sau. "Šios rimtos, aukštos kokybės, elitinės knygos turėtų įtikinti tuos biurokratus, kurie neleidžia Užupyje atidaryti Rytų meno centro, kad mano archyvas ir apie pusantro tūkstančio eksponatų kolekcija yra verti daugiau nei 100 kvadratinių metrų  namelio.

Vilniaus valdžia per šiuos metus nepadarė nė mažiausio judesio, kad Tūkstantmečio paminėjimo metais Rytų meno centras būtų atidarytas pagal visus planus ir susitarimus. Šitos knygos įtikina tautą, kad aš ne veltui praleidau dvidešimt metų Himalajuose ir Pietryčių Azijos šalyse. Manau, argumentai svarūs", – sakė jis.


Skaitmeninės įrangos nepripažįsta                                                          

P.Normantui Lai Vėjui išsiruošus  į naują kelionę kuprinėje visuomet guli šimtas ar net du šimtai juostelių. Ištikimas analoginiam fotoaparatui keliautojas užtikrina, kad dirbančio su skaitmeniniu fotoaparatu jo niekada nepamatysime.

"Su šėtono išrastomis skaitmeninėmis kameromis aš nedirbu. Apie skaitmeninę fotografiją gali kalbėti spaudos fotografai, bet fotografai, dirbantys su amžinosiomis vertybėmis, nors jos nėra labai populiarios,  naudoja juosteles. Matricos beveidės, besielės ir ta mirusių pikselių imperija manęs nedomina ir niekuomet nedomins, tai aš galiu garantuoti", – užtikrino jis.

Pristatęs savo naująjį kūrinį P.Normantas Lai Vėjus ruošis jau į septynioliktąją savo Rytų ekspediciją. Jo galvoje jau verda idėjos dar trejoms būsimoms knygoms. "Galbūt vienam žmogui Dievas davė gabumus būti geru šeimos ūkvedžiu ar sėdėti žmonai po padu, kad ir pusę gyvenimo, o man iš dangaus nuleisti kiti sprendimai ir keliai", – susikraudamas kuprinę nusišypsojo keliautojas.

 

„Kauno diena“

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-26 13:53
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media