2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Keli žodžiai apie bičiulį, kolegą P.A. Kauną

2010-01-17
 
Vladimiro Beresniovo nuotraukoje: nors LŽS nariui Povilui Antanui Kaunui sukako 70, jis kaip penkiasdešimtmetis  – sveikas drūtas, kupinas energijos, kūrybingas!

Vladimiro Beresniovo nuotraukoje: nors LŽS nariui Povilui Antanui Kaunui sukako 70, jis kaip penkiasdešimtmetis – sveikas drūtas, kupinas energijos, kūrybingas!

Juozas Kundrotas

 

„Dienos, mėnesiai ne bėga, o tiesiog kulversčiais ritasi paskui save tempdami ir mus prie lemtingos gyvenimo ir mirties ribos, kurią, norime ar ne, bent vieną kartą visi turėsime peržengti“, - rašė Povilas Antanas savo apmąstymų knygoje „Sunki kelionė Anapilin“. Intencija iškalbinga, rūstoka, bet kolega Povilas dar jaunatviškai kupinas fizinių ir dvasinių jėgų, smagiai nusiteikęs pažymi savo gražų jubiliejų – 70-metį.

 

Yra dėl ko pamąstyti, yra ką prisiminti. Rankos ne tuščios, aruodas kupinai pripiltas. Pilamas jis nuo tų dienų, kai savo gyvenimą susiejo su žurnalistika 1965-aisiais „Jonavos balso“ redakcijoje. Pradžioje literatūriniu darbuotoju, po to skyriaus vedėju. Čia, Jonavoje, sukūrė šeimą – vedė pedagogę Tatjaną, susilaukė dukros ir dviejų sūnų, visi baigė aukštuosius. Mokėsi ir pats Povilas Antanas Kaunas.

 

Neakivaizdžiai žurnalistiką studijavo Vilniaus universitete, paskui dvejus metus žinias gilino tuometiniame Leningrade. Iš kai kurių profesorių lūpų jau tada išgirsdavo, jog Tarybų Sąjungoje reikalai klostosi labai prastai ir kad politikoje kažkas turi keistis, nors iki gorbačioviškos perestroikos buvo dar toloka. Apie tai pats Povilas Antanas yra plačiau rašęs knygoje „Žurnalistai apie laiką ir save“.

 

Iš Leningrado P.A. Kauno gyvenimo kelias atvingiavo į Kauną, kur tapo miesto politinio švietimo namų vedėju. Tačiau ilgai neužsibuvo, nes iš šių pareigų buvo atleistas. Mat tikrintojams iš Maskvos išdrįso pasakyti: dogmos. Kurios tinka tarybinei liaudžiai ir Vladivostokui, netinka Kaunui. Po to jis dirbo Kauno radijo redakcijoje, redagavo savaitraštį „Liteksietis“.

 

Sąjūdžio laikais (1989-ųjų vasarą) su Romualdu Neimantu įveikę sudėtingus tuometinės valdžios barjerus, Kaune įsteigė akcinę bendrovę – leidyklą „Varpas“. Tai buvo pirmoji tokio tipo leidykla Lietuvoje. „Varpo“ vardas greitai išgarsėjo šalyje, todėl ir autorių nestigo. Veiklos barai plėtėsi ir „Varpas“ tapo leidybiniu susivienijimu: kūrybingesniam darbui buvo įsijungusios dvi mažesnės leidyklėlės – „Laikas“ ir „Slenksčiai“, dar vėliau- ir „Ryto varpas“.

 

P.A.Kaunui vadovaujant  per keliolika metų išleista daug žinomų Lietuvoje ir Vakaruose gyvenančių rašytojų originalios kūrybos. A.Šešplaukio-Tyruolio, P.Orintaitės, A.Kairio, B.Radzevičiaus, R.Keturakio, B.Augino. L.Inio, P.Palilionio, R.Marčėno, V.Baltuškevičiaus, M.Macijauskienės, M.Rakausko, G.Jankaus ir daugelio kitų. Tai proza, poezija, dramaturgija, taip pat eseistika, albumai, žodynai, kalendoriai, knygelės vaikams. Sąrašas įspūdingas: daugiau kaip pusė tūkstančio pavadinimų.

 

Neapleido leidėjo ir kūrybinė aistra. Direktoriaudamas P.A.Kaunas parašė ir išleido keletą populiarių knygelių vaikams: „Tavo draugai paukšteliai“, „Sargai, sekliai, gelbėtojai“, „Ta švelni, miela katytė“, „Nesėkminga bebrų naujakūrystė“. Ypač palankaus atgarsio susilaukė patrauklaus ir intriguojančio siužeto fantastinė apysaka „Galaktikos širdies sakmė“, nukelianti skaitytoją į nenusakomai tolimas erdves, padedanti pažinti tuos dangaus kūnus, į kurių paslaptį jau yra įsiskverbusi mokslo mintis. Knygelė išversta į esperanto kalbą (vertėjas L.Šraznickas).

 

Jubiliato kūrybinėje biografijoje ryški knyga „Sunki kelionė Anapilin“, gimusi akistatoje su sesers Marytės netikėta drama, netektimi. Kovos už jos gyvybę artėjančios  nebūties akivaizdoje iškilo vaikystė, gimtasis Seredžiaus miestelis, jo istorinės vaizdingos apylinkės, artimųjų, bičiulių paveikslai. Knyga, įgavusi dienoraštinę formą, kupina apmąstymų apie žmogaus misiją, gyvenimo prasmę.

 

Povilas Antanas Kaunas aktyviai dalyvauja ir reiškiasi LŽS Kauno apskrities skyriaus žurnalistikos senjorų klubo MES veikloje, yra išrinktas klubo pirmininko pavaduotoju. Jo kūrybinė, organizacinė, visuomeninė veikla iš dalies atsispindi J.Kundroto publicistikos knygoje „Kol veda viltis“.

 

LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos ir senjorų klubo MES nariai, Žurnalistų namuose gražiai pagerbę Jubiliatą, palinkėjo jam stiprios sveikatos, jaunatviško žvalumo, visokeriopos sėkmės gyvenime ir kūryboje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-01-19 15:18
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media