2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namuose - knygos „Raudonoji Dalia“ pristatymas

2013-08-31
 
Žurnalistės Rūtos Janutienės knyga "Raudonoji Dalia".

Žurnalistės Rūtos Janutienės knyga "Raudonoji Dalia".

 

Š. m. rugsėjo 4 d. dieną 17 val. „Žurnalistų namuose" (Jogailos g. 11, Vilnius) vyks kūrybinis vakaras, kurio metu spaudos ir televizijos žurnalistė Rūta Janutienė (Grinevičiūtė) pristatys savo naujausią knygą "Raudonoji Dalia".

Vakaro metu numatoma gyva diskusija su autore apie knygos atsiradimo aplinkybes, svarbiausius akcentus ir detales. Kviečiami dalyvauti kolegos žurnalistai. Vietų kiekis ribotas (dalyvauja tie, kas pirmieji užsiregistruos).

 

Knygos anotacija

 

Rūta Janutienė

 

Knygoje "Raudonoji Dalia" gvildenamos Dalios Grybauskaitės kilmės mįslės, nagrinėjami tie jos biografijos aspektai, kuriuos ji nuslėpė nuo savo rinkėjų, kai siekė aukščiausio politinio posto Lietuvoje.

"Raudonoji Dalia" knygos herojė niekada nesutiko atsakyti į autorės klausimus, todėl tai, kas čia parašyta, yra lyg Dalios Grybauskaitės kaip asmenybės pristatymas per kitų žmonių vertinimų prizmę, t.  y.  kolegų žurnalistų įspūdžius, buvusiųjų valdinių prisiminimus. Čia politikė pasirodo tokia, kokią ją mažai kas matė.

Remiantis Ypatingojo archyvo dokumentais, atskleidžiama jos veikla sovietmečiu, jos tarnystė komunistiniam režimui ir pastangos išgelbėti karjerą Lietuvai paskelbus Nepriklausomybę. Plačiai parodyti jos rinkimų kampanijos bei prezidentavimo užkulisiai.

Knyga "Raudonoji Dalia" iliustruota nuotraukomis, kurių didžiuma iki šiol nebuvo skelbtos.

"Praeitis - ne nuosprendis, bet vargas tam, kuris neišmoko jos pamokų. Todėl gelstelėjusiose prosenelių nuotraukose ieškom savo ir savo vaikų veido bruožų. Skaitydami mirusiųjų artimųjų laiškus, nesijaučiame vieniši istorijos praeiviai. Mėginame perskaityti savo protėvių kraujo linijų raštą [...] Tokie jau mes... Nemėgstame vienatvės net būtajame laike.

O ir ne! Yra žmonių, kuriems ši taisyklė negalioja. Kodėl? Todėl, kad išrinktųjų praeitis niekaip nepaveikia jų dabarties. Jų praeitis - kaip sena gyvatės oda. Ji liko kažkur istorijos bruzgynuose. Ar gyvatės prigimtis keičiasi dėl kažkokios išnaros? Ar jai dėl to reikia atsiprašyti, atgailauti? Ne.

Dalia Grybauskaitė yra viena iš jų. Žmogus, kuris - dėl savo misijos - yra aukščiau arba šalia bendrųjų taisyklių. Ir viskas, kas kitam yra šaknys, jos atveju yra tabu: tėtis su NKVD seržanto uniforma; iš biografijos ir oficialių dokumentų prapuolę ištisi gyvenimo mėnesiai; net iš senelių paveldėta pavardės rašyba, ir ta neturi būti aptarimų objektas.[...]

Visi, kurie kuičiasi Grybauskaitės praeityje, ieško ten jos dabarties elgsenos paaiškinimo ir mėgina nuspėti ateities veiksmus, yra tų tamsybininkų agentūra. "Sukčiai, vienykitės prieš prezidentę!" - taip ji pati atkirto žmonėms, kurie tiesiog mėgino gana draugiškai paklausti: "Iš kur tu, Dalia, atėjai? [...]

Kadangi Grybauskaitė niekada nesutiko duoti man interviu, tai šis tyrimas yra detektyvo žanro. Jis remiasi liudytojų pasakojimai; nuslėptais, net mėgintais sunaikinti dokumentais; konteksto, kuriame ji veikė ir veikia, atkūrimu. Čia bus visko. Siautės raudonieji partizanai. KGB prieglobstyje jaunučiai ekonomistai rengs perversmą. Bus ir patyčių mokykloje iš nerangios, berniokiškos paauglės. Vėliau ji subręs ir apsispręs. Tada bus žmonės. Nedaug, bet esminiai. Tie žmonės išmokys ją neaukoti savo tikslo dėl kažkieno ašarų ar nuoskaudų. Valdžia ją pakerės..."

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-08-31 09:42
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Dainius Radzevičius

2013-09-03 18:33

O man atrodo, įdomu yra paklausyti, kaip, kodėl ir kas toje knygoje atsirado.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Marytė

2013-09-03 11:57

Ji tokia raudona, kaip aš negrė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurga

2013-09-03 08:36

Mums reikia teisybės, o ne pagražinimų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ne

2013-09-01 11:04

Nenorėčiau skaityti negražių tekstų apie mūsų prezidentę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media