2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namuose - šiaurietiškų peizažų meistro, Estijos dailininko Gennadijaus Lapino paroda

2019-04-06
 
Po parodos atidarymo - fotografija atminimui. Dainiaus Radzevičiaus nuotrauka

Po parodos atidarymo - fotografija atminimui. Dainiaus Radzevičiaus nuotrauka

Vilniuje, Žurnalistų namuose (Jogailos g. 11) pradėjo veikti šiaurietiškų peizažų meistro, Estijos dailininko Gennadijaus Lapino paroda "Nuo Norvegijos iki Lietuvos". Į parodos atidarymą atėjo gausus būrys Lietuvos dailininkų-akvarelistų, žurnalistų, dailės mėgėjų.
"Džiugu, kad mūsų Žurnalistų namai tampa tarptautinių renginių vieta. Dabar čia karelų tautybės Estijos dailininko Gennadijaus Lapino eksponuojamose akvarelėse ne tik Estijos, bet ir Alandų salų, Norvegijos bei Lietuvos vaizdai. Eksponuojamose akvarelėse - šiaurietiškų spalvų paletės. Manau, kad ši paroda susilauks gražaus Vilniaus visuomenės dėmesio", - sakė parodos atidarymą vedęs žurnalistas Vytautas Žeimantas.
"Žymaus Estijos akvarelininko Gennadijaus Lapino surengta paroda Vilniaus Žurnalistų namuose, manau, pirmiausia reikšminga tuo, kad pagyvina ir sustiprina mūsų šalies žurnalistų bendruomenės kūrybinį bendradarbiavimą su dailininkais. Jau turime septintus metus puoselėjamą tradiciją kasmet rengti žurnalistų dailininkų darbų parodas, skirtas Spaudos dienai pažymėti. Šia proga paveikslai eksponuojami Lietuvos Seimo rūmuose. Nuolat rengiamos žurnalistų dailės, fotomeno parodos Vilniaus Žurnalistų namuose. O dabar atidaroma Gennadijaus Lapino akvarelių paroda yra jau naujas akcentas, žymintis atsivėrusias bendravimo galimybes su kitų šalių dailininkais, - komentavo svečio darbus menotyrininkas ir LŽS narys Albertas Vaidila. - G. Lapino kūryba pirmiausia patraukia geografiniu platumu - tai Norvegijos, Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos gamtovaizdžiai, marinos, miestų urbanistiniai vaizdai, etnografinio savitumo paminklai. Mes jau esame įpratę galvoti, kad „lieti" akvareles yra lengva, vandens ir dažo skaidrumas atsitiktiniai jų susiliejimo sukuriami efektai garantuoja įdomų vaizdą. G. Lapino akvarelės, ypač peizažai, paneigia tokį supratimą, nes jo darbai daugiaplaniai, primenantys aliejinę tapybą, kur neieškoma atsitiktinių efektų, o prisilaikoma erdvinės perspektyvų dėsningumo, vaizdas konstruojamas ieškant dermės tarp formos, spalvos ir linijos. Tai padeda sukurti ne tik rūstoką ar santūrų spalvinį peizažą, bet ir pakylėti jį iki epinio dvelksmo. Urbanistiniai peizažai, architektūriniai motyvai gan realistiški, tai byloja apie pagarbą aplankytų šalių architektūros kultūrai bei norą išlaikyti jos etnografinį autentiškumą." 
"Karelų tautybės Estijos dailininko Gennadijaus Lapino akvarelėse skleidžiasi paslaptingi šiaurės Europos peizažai - Karelijos miškų uolos, Norvegijos fiordai, Suomijos šcherų pakrantės, Švedijos kraštovaizdžių įvairovė, Alandų salų rimtis, žalių Estijos lygumų nostalgija, - sakė parodos kuratorius dailininkas ir LŽS narys Kęstutis Šiaulytis. - Piečiausia šalis, kurioje yra buvęs Genadijus - Lietuva. Bet ir pas mus "nordiškų" peizažų meistras regi sąšauką su Švedija, Estija - tikrai, mes esame prie tos pačios, gan vėsios Baltijos jūros, mūsų sodri, miglomis persmelkta peizažų žaluma atidų stebėtoją nesuklaidina, Lietuva - šiaurietiškos gamtinės estetikos šalis." 
Pasak Kęstučio Šiaulyčio, Estijoje, šalia Tartu esantis Jogevos miestas, kuriame gyvena G.Lapinas, dėka jo meninių projektų, tapo savotišku Estijos akvarelės centru. 
Dailininko 2003 metais įkurta privati akvarelės galerija "KALA" (Žuvis), per penkiolika savo veiklos metų organizavo keliasdešimt profesionalų dailininkų akvarelės parodų. Ekspozicijos rengiamos miesto bibliotekoje, kur, kaip dailininkas sako, ir provincijos gyventojai turi galimybę susipažinti su aukšto meninio lygio kūryba.
"Kala" galerijos svečiais buvo dailininkai iš Latvijos, Rusijos, Vokietijos, visų Šiaurės Europos šalių. 
G. Lapinas turi nemažą būrį draugų akvarelininkų ir Lietuvoje, vieni mokėsi jo rengiamuose seminaruose, su kitais dalyvauta įvairiuose pleneruose. 
2018 metais, paminėdamas Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį, G. Lapinas suorganizavo didelę jungtinę Lietuvos akvarelininkų darbų parodą, kuri buvo eksponuota ne tik Jogevoje, bet ir Tartu miesto teatre.
"Kala" galerijoje pastaraisiais metais surengtos penkios personalinės Lietuvos akvarelininkų parodos.
G. Lapinas Estijoje žinomas ir kaip nenuilstantis akvarelės meno puoselėtojas, savo meistrystės paslaptis su didžia atida perteikiantis savo mokiniams. 
G. Lapinas išugdė bent dvylika akvarelės profesionalų dabar dalyvaujančių šalies parodose, pas jį šios technikos paslapčių mokėsi ir profesionalūs skulptoriai, grafikai.
Akvarelės meistrystės seminaruose, vasaros stovyklose - "konst lager" Švedijoje, Suomijoje, G. Lapinas yra mokęs dešimtis akvarelės mėgėjų ir profesionalų.
"G. Lapinas kuria ir savitas "humorografiškas" knygų iliustracijas, - sako Kęstutis Šiaulytis. - Prisimindamas savo kelią į dailės pasaulį, su šelmiška šypsena prisimena savo bandymus karikatūros srityje - linksmais piešiniais margino sienlaikraščius, tarnaudamas sovietinėje armijoje. Kareiviauti Genadijui teko pačioje šiaurėje, prie Baltosios jūros. Ten Genadijus buvo karinių lėktuvų mechanikas, keista, bet iš arti pažinęs šios transporto priemonės "sraigtelius", pats atsisako skristi, apgailestauja, kad dėl to niekada neaplankys tolimų kraštų, bet, pasvarstęs taria - man užteks ir Baltijos šiaurės!"
Vilniuje, Žurnalistų namuose, G. Lapino paroda "Nuo Norvegijos iki Lietuvos" veiks visa balandžio mėnesį. Kviečiame apsilankyti!
Rubrika Žurnalistų namuose yra Spaudos, radijo ir televizjijos rėmimo fondo projekto dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-25 12:18
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Laima

2019-04-08 11:22

Gražios akvarelės. Verta pažiūrėti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media