2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Įvykiai Ukrainoje rodo – informacinės erdvės saugumas itin svarbus

2014-05-24
 
Viktoro Denisenkos portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

Viktoro Denisenkos portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

 

Viktoras Denisenko

Aktyvūs kontaktai tarp Lietuvos ir Ukrainos žurnalistų tęsiasi. Gegužės 21 dieną vyko dar vienas internetinis tiltas, kurio metu tarpusavyje bendravo kolegos, susirinkę Žurnalistų namuose Vilniuje  ir Ukrainos žurnalistų sąjungos būstinėje Kijeve. Ankščiau kelis tokio pobūdžio internetinius tiltus LŽS buvo surengusi kartu su Kijevo „Spaudos klubu". Išliekant sudėtingai situacijai Ukrainoje informacija tiesiogiai gaunama iš šios šalies yra itin vertinga.

Norėtųsi trumpai akcentuoti kelis esminius aspektus, kurie buvo aptarinėjami paminėto renginio metu.

Diskusijoje daug dėmesio buvo skirta žurnalistų darbo antiteroristinės operacijos zonoje klausimams. Kolegos akcentavo, kad itin pavojinga ir sudėtinga šiandien yra dirbti medijų atstovams separatistų kontroliuojamose Rytų Ukrainos regionuose. Žurnalistai, palaikantys vieningos Ukrainos idėją, yra medžiojami. Su jais siekiama susidoroti, jiems neleidžiama dirbti.

Ukrainos kolegos pranešė apie tai, kad teroristų kontroliuojamuose rajonuose yra užimtos retransliavimo stotys, atjungti Ukrainos televizijos kanalai, o jų dažniuose transliuojami Rusijos kanalai. Ukrainietiškos spaudos platinimui irgi iškila rimtų sunkumų. Šiuos rajonus bandoma pilnai panardinti į rusišką informacinę erdvę. Vieninteliu laisvos minties forpostu minėtų rajonų gyventojams išlieka internetas.

Kolegos iš Kijevo patvirtino, kad iš Rusijos pusės prieš Ukrainą yra vykdomas plataus masto informacinis ir propagandinis puolimas, nors neoficialiu lygiu Ukrainos žurnalistai sulaukia moralinio palaikymo iš adekvačių Rusijos kolegų (tačiau tikrų žurnalistų, o ne „propagandos karių" pastaruojoje valstybėje lieka vis mažiau).

Iš esmės, Ukrainos krizė dar kartą pademonstravo informacinės erdvės saugumo svarbą. Tai, apie ką ankščiau dažniausiai kalbėjo vien komunikacijos specialistai, tampa vis labiau akivaizdu. Kolegos patikino, kad kovoti prieš propagandinį Rusijos puolimą yra labai sunku, tačiau ši kova vyksta. Geriausią, ką tokioje situacijoje gali daryti žurnalistai - sąžiningai atlikti savo darbą ir skleisti objektyvią informaciją (ir tai yra stipriausias ginklas prieš propagandą).

Tikimasi, kad aktyvus bendravimas ir glaudus bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Ukrainos žurnalistų tęsis ir toliau. Šią idėją palaiko ir Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Valerijus  Žovtenko, kuris irgi atvyko į minėtą renginį. Taip pat ir patys žurnalistai - tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje - yra linkę palaikyti tarpusavio ryšius bei dalintis aktualia informacija.  

 

Rubrika Žurnalistų namuose yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-24 13:08
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

D.L.

2014-05-26 12:39

Duok Dieve, kad ukrainiečiai neįklimptų

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media