2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Loretos Jastramskienės „Įpėdiniai“: kai austriškos realijos persipina su lietuviškomis

2015-12-11
 
Novelių romano „Įpėdiniai“ sutiktuvių akimirka Žurnalistų namuose. Deimanto Jastramskio nuotrauka

Novelių romano „Įpėdiniai“ sutiktuvių akimirka Žurnalistų namuose. Deimanto Jastramskio nuotrauka

 

Daiva Červokienė

 

Žurnalistų namuose įvyko žurnalistės ir rašytojos Loretos Jastramskienės trečiosios knygos sutiktuvės. Pristatydama novelių romanas „Įpėdiniai", kurį išleido leidykla „Versus aureus", žurnalistė, žurnalo „Aviacijos pasaulis" redaktorė Vilma Jankienė akcentavo, kad leidinio kelias pas skaitytojus labai sėkmingas - šiam renginiui teliko 3 knygos, leidykla jų daugiau neturi, išvežiotos po knygynus.

V. Jankienė priminė literatūros kritikės Rimos Pociūtės pastebėjimus, kad  novelių romane autorė įvedė sudėtingesnius kultūros diskursus. Esą skaitytojai, ilgai maitinti grubaus gyvenimo reprezentacijomis, atsitokėjo ir suprato - juk iš tikrųjų nori kažko gražaus. Autorė pagauna tą visuomenės norą. Rašydama apie Austriją, prisijungia tuos sudėtingesnius kultūros diskursus, ir muzikinius, ir psichologinius. Knyga patenkina labai specifines žmogaus psichikos, intelektines, psichologines reikmes, turi tą matricą, kuri kiekvienam suteikia galimybę pabūti su savimi. L. Jastramskienės tekstai yra kultūringi, novelės sukonstruoja tikrovę, kuri nėra švelni, iliuzinė, tik prozos sieteliais sugraibo tas prasmes, dėl kurių menas ir išlieka.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius pastebėjo, kad ši  knyga rodo akivaizdų L. Jastramskienės žingsnį iš žurnalistikos į literatūrą, žurnalistė Daiva Červokienė akcentavo, kad trečioji Loretos knyga labai skiriasi nuo dviejų pirmųjų, vaizdavusių problemišką šių dienų žurnalistikos pasaulį.

LŽS Vilniaus skyriaus narys Raimondas Polis teigė, kad tai labai muzikali, poetiška ir tapybiška knyga, kurios autoryste Loreta turėtų dalintis su vyru Deimantu.

Pati L. Jastramskienė sakė, kad pagrindiniai romano veikėjai - laikas ir vieta. Paklausta, kodėl  romano veiksmas vyksta Austrijoje, sakė, kad tai lėmė susižavėjimas Alpių šalies kultūra, istorija, žmonėmis. Tad mįslinga žmogaus prigimtis ir nenuspėjami likimo vingiai „Įpėdiniuose" skleidžiasi toje konkrečioje vietoje, nors austriškos realijos persipina su lietuviškomis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-12-11 10:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media