2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Šiauliuose atidaroma J.Nekrašiaus fotografijų paroda

2009-08-14
 
Kornelijos Ežerskytės nuotraukoje: Jonas Nekrašius yra sukūręs tiek fotografijų, kad jų pakaktų dar ne vienai ekspozicijai

Kornelijos Ežerskytės nuotraukoje: Jonas Nekrašius yra sukūręs tiek fotografijų, kad jų pakaktų dar ne vienai ekspozicijai

Kornelija Ežerskytė

 

 

Šiandien 16 val. Šiaulių dailės galerijoje atidaroma LŽS nario Jono Nekrašiaus retrospektyvinė fotografijų paroda "Penki kontinentai. Žemė ir žmonės".

 

Teisininkas, kultūrologas, fotografas ir keliautojas, "Kelionių magijos" ir "Lemties" žurnalų bendradarbis – tiek veiklos krypčių galima paminėti kalbant apie šį LŽS kelionių ir pramogų klubo narį. J. Nekrašius, šiomis dienomis švenčiantis 60-ąjį jubiliejų, kolegas nuolat stebina entuziazmu bei naujomis idėjomis.

 

Jonas ne tik fotografuoja, bet ir filmuoja vaizdo kamera, domisi Lietuvos ir Šiaulių krašto fotografijos istorija, rašo fotografijos klausimais, buvo daugelio Lietuvos ir užsienio autorių parodų kuratorius, katalogų sudarytojas. Žurnalistų bendruomenei jis pažįstamas ir kaip ekspedicijos „Olego Truchano keliais“ po Australiją ir Tasmaniją vadovas.

 

Ši ekspedicijabuvo surengta 2008 m. vasario mėnesį kartu su Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto Kultūrinės antropologijos centru. Kelaiutojai tuomet  aplankė vietas, susijusias su šiauliečio keliautojo, buriuotojo ir fotografo Olego Truchano (1923–1972) gyvenimu ir veikla Australijoje, Tasmanijoje, kur jis gyveno nuo 1949 iki 1972 metų.

 

Pirmąją autorinę fotografijų parodą J. Nekrašius surengė 1983 m. Pakruojyje. Nuo to laiko sukūrė fotografijų ciklus: "Iš įdomių kelionių sugrįžus", "Ženklai ir simboliai", "Medžio gyvenimas", "Šiaurės keliu", "Gėlių pasaulyje", "Pasaulio vaikai", "Himalajų šviesa", "Kalnai ir žmonės", "M. K. Čiurlionio keliais", "Susitikimai", "Budos keleivis", "Dievo pėda – kryžių kalnas" ir kt., kuriuos eksponavo Šiauliuose, Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Pasvalyje, Mažeikiuose, taip pat Italijoje, JAV, Vokietijoje ir kt.

 

J. Nekrašius yra sukūręs vaizdo filmų iš kelionių po Šiaurės Afriką, Pietų Korėją, Indiją, Himalajus, Skandinaviją, Šveicariją ir Čekiją, pasakojimus apie Kryžių kalną, Japoniją, Nidą, Lietuvos Žiemgalą ir kitas vietoves. Autorius aktyviai dalyvauja vadinamosiose "laiško meno" (mail art) akcijose, fotografijų ir ekslibrisų parodose, yra keliolikos fotografijų konkursų kelionių ir turizmo tema diplomantas ir prizininkas.

 

Šioje, retrospektyvinėje, Jono Nekrašiaus fotografijų parodoje "Penki kontinentai. Žemė ir žmonės" vėl atgis įvairių tautų gyvenimas, tradicijos, papročiai, gamta, buities bei kultūros ženklai ir simboliai.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-02 20:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media