2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Literatūrinės sukaktys Rumšiškėse: J.Aisčio gimimo metinės ir jo vardo premija poetui

2009-07-20
 
Simono Ropės nuotraukoje: 2009 m. Jono Aisčio literatūrinė premija įteikta LŽS nariui Jonui Endrijaičiui

Simono Ropės nuotraukoje: 2009 m. Jono Aisčio literatūrinė premija įteikta LŽS nariui Jonui Endrijaičiui

Simonas Ropė 

 

Liepos 19-ąją, sekmadienį, Rumšiškėse (Kaišiadorių r.) susirinko gausus būrys poezijos mylėtojų, muziejininkų, miestelio bendruomenės į renginį, skirtą poeto, eseisto, lietuvių lyrikos klasiko Jono Aisčio 105-osioms gimimo metinėms paminėti. Tądien buvo iškilmingai įteikta ir Jono Aisčio 2009 m. literatūrinė premija.

 

Ši premija, kurios steigėja yra Kaišiadorių rajono savivaldybė, konkurso būdu skiriama už J. Aisčio kūrybos tyrinėjimą ir sklaidą, už aistiškos dvasios puoselėjimą kūryboje. Šiemet premijos laureatu tapo poetas, publicistas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys ir vienas iš Nepriklausomųjų rašytojų sąjungos įkūrėjų Jonas Endrijaitis.

 

Premijos laureatas dėkojo Kaišiadorių rajono savivaldybei už literatūrinių tradicijų puoselėjimą ir sakė, jog jam Jono Aisčio literatūrinė premija labai brangi. Su Jono Aisčio kūryba jam teko susipažinti Vilniaus universitete studijuojant lietuvių kalbą ir literatūrą, o po to likimas atvedė ir į poeto gimtąjį kraštą - Kaišiadorių rajoną. Vėliau pedagoginį darbą teko pakeisti netikėta linkme: J.Endrijaitis ne vienerius metus atidavė muziejininkystei, vadovavo Vilniaus rašytojų memorialiniam muziejui. "Dabar kai apmąstau savo gyvenimo kelią, galvoju, kad gal aš nesąmoningai pats ėjau iki šios premijos?"- atviravo premijos laureatas, šiemet išleidęs septintąją savo knygą (tarp jų - šešios poezijos knygos ir viena publicistikos).

 

Jono Aisčio 105-ųjų gimimo metinių paminėjimas ir jo vardo literatūrinės premijos teikimo iškilmės, prasidėjusios šv.Mišiomis Rumšiškių šv. Mykolo arkangelo bažnyčioje, baigėsi pavakary Jono Aisčio muziejuje.

 

O per šį laiką renginio dalyviai kartu su gausia miestelio bendruomene stebėjo J.Aisčio premijos įteikimą šiemetiniam laureatui J.Endrijaičiui, plaukdami laivu žvelgė į vietas, kur kadaise vaikščiota poeto Jono Aleksandravičiaus-Aisčio, klausė aktoriaus Gedimino Storpirščio skaitomų J.Aisčio eilių, mėgavosi muzika ir gražia popiete. Po to visi drauge aplankė poeto kapą Rumšiškių kapinėse, čia sudainavo "Lietuva brangi", padėjo gėles.

laivas, endrijaitis

 

Dar viena literatūrinė kompozicija ekspromtu gimė, kai ištikimiausi renginio dalyviai susirinko J.Aisčio muziejuje. Čia J.Endrijaitis skaitė savo eiles, pritardamas gitara dainavo savo kūrybos dainas. Sveikinimo žodį tarė ir ankstesni J.Aisčio literatūrinės premijos laureatai.

 

Renginio šeimininkai kvietė šiemetinį J.Aisčio premijos laureatą dažniau užsukti į Rumšiškes, o poetinį žodį bei dainas dovanoti ir Kaišiadorių rajono moksleiviams.

 


Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-02 19:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media