2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: S.Lipskio knyga apie monsinjorą K.Vasiliauską teikiama Vytauto Gedgaudo premijai

2010-04-21
 
Kornelijos Ežerskytės nuotraukoje: iš S.Lipskio knygos viršelio į skaitytoją žvelgia monsinjoras K.Vasiliauskas

Kornelijos Ežerskytės nuotraukoje: iš S.Lipskio knygos viršelio į skaitytoją žvelgia monsinjoras K.Vasiliauskas

Kornelija Ežerskytė

 

“Širdies ir altorių šviesoj” – meninė apybraiža apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską. Pasitelkęs gausią archyvinę bei atsiminimų medžiagą žurnalistas, rašytojas Stasys Lipskis kuria šviesų kunigo paveikslą, primena sunkius jo gyvenimo kelius, tremtį. Knygoje taip pat spausdinama keliolika ištraukų iš monsinjoro pamokslų.

 

Knygos paskutiniajame viršelyje publikuojama nuotrauka, kurioje garbus dvasininkas spaudžia ranką S.Lipskiui, būsimam knygos autoriui. Šią akimirką užfiksavo fotomenininkas Algimantas Žižiūnas Rašytojų klube Vilniuje 1997 metų birželio septynioliktosios pavakarę.

 

“Ką tik baigėsi “Žuvėdros” leidyklos išleistos Pauliaus Širvio knygos “Tiesiu toliams rankas” pristatymas. Poeto eilių faksimilinį rinkinį padovanojau monsinjorui ir ta proga šnektelėjome keletą žodžių,”- prisimena S.Lipskis.

 

Kazimieras Vasiliauskas paskutiniaisiais gyvenimo metais buvo dažnas svečias Rašytojų klube. Valentino Sventicko tvirtinimu, monsinjoras ėjo į tą salę “kaip į dvasios šventovę ir, galima sakyti, kad jis pats tą šventovės atmosferą kūrė ir palaikė. Jis skleidė jaukumą, palankumą ir šilumą.”

 

Pasak knygos autoriaus, “tą jaukumą ir šilumą jautė kiekvienas, kuriam teko laimė susidurti su monsinjoru Kazimieru Vasiliausku. Apie kunigo ištikimą tarnavimą Dievui ir žmonėms, apie begalinę žmonių meilę vienam iškiliausių dvidešimtojo amžiaus Lietuvos dvasininkų ir pasakojama šioje knygoje.”

 

Praėjusią savaitę posėdžiavusi LŽS Senjorų klubo valdyba priėmė sprendimą S.Lipskio knygą “Širdies ir altorių šviesoj” teikti vienai svarbiausių Lietuvos žurnalistų sąjungos premijų - Vytauto Gedgaudo premijai. Rekomendacijas kolegos knygai parašė LŽS Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus ir LŽS bei NŽKA narys Edmundas Juškys.

 

Vytauto Gedgaudo premijai taip pat pateiktos dar dviejų LŽS narių knygos, taip pat išleistos 2009 metais.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-05-05 14:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media