2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: V. Žeimantas – Baltarusijos rašytojų sąjungos narys

2010-05-24
 
Stasio Makaraičio ekslibrisas. Vytautas Žeimantas

Stasio Makaraičio ekslibrisas. Vytautas Žeimantas

Dr. Jonas Vėlyvis

NŽKA narys

 

Iš Minsko atskriejo įdomi žinia – mūsų kolega, LŽS ir NŽKA narys Vytautas Žeimantas priimtas į Baltarusijos rašytojų sąjungą.

 

Šioje kaimyninės šalies kūrybinėje sąjungoje dabar yra apie 400 rašytojų. Jos įstatai leidžia priimti į sąjungą užsienio piliečius tik pagal du kriterijus: užsienietis turi Baltarusijoje leisti autorines knygas baltarusių kalba, arba, gyvendamas savo šalyje, aktyviai propaguoti baltarusių rašytojus ir jų kūrybą, versti iš baltarusių kalbos į savąją.

 

Vytautas Žeimantas prieš kelis metus stipriai susidomėjo lietuvių ir baltarusių kūrybiniais ryšiais. Savarankiškai išmoko baltarusių kalbą.

 

„Moku lietuvių, lenkų ir rusų, Baltarusijos kaimyninių tautų kalbas, todėl išmokti skaityti baltarusiškai nebuvo labai sunku,“ - sako kolega.

 

Netrukus periodinėje spaudoje pasirodė ir pirmieji V.Žeimanto vertimai iš baltarusių kalbos: dabartinių rašytojų L.Arabei ir G.Marčiuko kūriniai.   

 

V.Žeimantas savo lietuvių ir baltarusių literatūrinių ryšių tyrinėjimus pradėjo nuo XX amžiaus pradžios, nuo laiko, kai prasidėjo baltarusių tautinis atgimimas, suklestėjo jų literatūra gimtąją kalba.

 

„Įdomu tai, kad tuomet savo literatūrinį kelią busimieji baltarusių klasikai Janka Kupala, Jakubas Kolasas, Maksimas Tankas, dauguma kitų baltarusių rašytojų ir poetų pradėjo Vilniuje. Vilnius tapo svarbiausiu ir pagrindiniu baltarusių tautinio atgimimo centru, čia pasirodė pirmieji legalūs laikraščiai baltarusių kalba,“ – sako V.Žeimantas.

 

Jis jau parašė per dešimtį straipsnių apie M.Tanką, M.Hareckį, Ciotką, A.Stankevičių, J.Luckevičių, kitus baltarusių rašytojus ir poetus, gyvenusius ir kūrusius Vilniuje, čia leidusius savo knygas, laikraščius ir žurnalus baltarusių kalba.

 

„Visos šios publikacijos suguls į mano naują knygą, kurią skirsiu lietuvių ir baltarusių literatūriniams ryšiams. Nors iki jos užbaigimo dar ilgokai teks pasėdėti bibliotekose, archyvuose, susirašinėti su kolegomis baltarusiais, “ – sako V.Žeimantas.

 

Šiuos straipsnius, jau skelbtus almanache „Žurnalistika 2008“, „Gairėse“, XXI amžiuje“, „Lietuvos aide“, „Tėviškės gamtoje“, pastebėjo baltarusiai, gerai juos įvertino. O šių metų pavasarį pakvietė V.Žeimantą į Baltarusijos rašytojų sąjungą.

 

Džiugu, kad kolegų iš LŽS ir NŽKA kūrybinė veikla pastebima užsienyje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-05-24 14:54
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Baltas

2011-06-21 11:30

Šaunuolis, Jonai, gražiai parašiai

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media