2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: “Ledo vaikai”: be kaltės kaltų likimai ir viltys – dokumentiniame filme

2011-11-30
 
Nuotrauka iš projekto "Ledo vaikai" dokumentikos archyvo

Nuotrauka iš projekto "Ledo vaikai" dokumentikos archyvo

Kornelija Ežerskytė 

 

Lapkričio 29 d. Genocido  aukų muziejuje įvyko dokumentinio filmo "Ledo vaikai" premjera. Dokumentikos kūrėjų Ingos Berulienės ir Justino Lingio naujausioje juostoje pasakojama apie sovietinių represijų metu iš Baltijos šalių ištremtų ar tremtyje gimusių vaikų gyvenimą ir likimus.  

 

Jaudinančius dokumentikos kadrus sustiprino premjeroje dalyvavusių filmo herojų Irenos Špakauskienės ir Jono Markausko pasakojimai. 

 

„Lavonų išvežiotojai dažnai rasdavo ant sniego prie vaikų barako durų padėtus maišus su vaikų lavonėliais-skeletėliais. Kiek jų būdavo maiše, niekas neskaičiuodavo – nuvežę maišus dėdavo į bendrą krūvą jų neatrišdami. Žiaurūs šalčiai, pūgos, ligos, utėlės – vilties išgyventi buvo mažai. Stalinas ledjūrio pakraščius parinko kaip tinkamiausią vietą Pabaltijo vaikams ir jų motinoms. Sovietiniai poetai dėkojo vaikų vardu už šviesų gyvenimą ir rytojų.“ Tai tik viena ištrauka iš sukrečiančio scenarijaus, kurį šiam dokumentiniam filmui parašė žurnalistė Inga Berulienė. 

 

„Ledo vaikai“- tai ne tik dokumentinio filmo pavadinimas, bet ir reikšmingas tarptautinis projektas. Jis ragina buvusius tremtinius netylėti, o atsiminti skaudžius išgyvenimus, pasakoti juos kitiems, kad būtų atskleistas visas totalitarinio režimo siaubas ir įamžintos jį išgyvenusių žmonių istorijos. 

 

Filmo kūrėjų komandoje dirba ir operatorius Algis Liutkevičius, prodiuseris Algirdas Žvinakevičius bei švedų rašytojas, žurnalistas Jonas Öhman, latvių istorikas Edgars Engizers. 

 

Dokumentinis filmas bus išleistas DVD formatu, taip pat viešai pristatytas Lietuvoje, Latvijoje, Švedijoje ir platinamas per šių šalių bibliotekas. Jau veikia ir specialiai šiam projektui sukurta interneto svetainė. 

 

Projektą vykdo prodiuserinė kompanija „TV Europa“, finansuoja Europos Komisija iš programos „Europa piliečiams“ lėšų.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-11-30 17:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media