2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: “Beržoras” – Justino Lingio dokumentinio filmo premjera

2010-06-09
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Beržoras

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Beržoras

Viktorija Filipovaitė

 

Birželio 10 d. (ketvirtadienį)  19 val. Bernardinų socialinio centro patalpose (Maironio g. 10, Vilnius, įėjimas iš kiemo pusės) įvyks režisieriaus Justino Lingio filmo “Beržoras” premjera.

 

Lzs.lt kviečia kolegas pamatytį šį 2010 metais sukurtą ir gegužės 8 dieną Platelių parapijos salėje jau pristatytą filmą apie Beržoro kryžiaus kelią ir pabendrauti su broliu Astijumi Kungiu OFM, prof. habil.dr. Alfonsu Motuzu, dailėtyrininke Asta Giniūniene, kunigu Sauliumi Katkumi, tautodailininkais Vytu Jaugėla,  Antanu Vaškiu, tapytoju Valdu Simučiu ir kitais, kurie dalinsis savo prisiminimais.

 

Justinas Lingys – režisierius, prodiuseris kuriantis spektaklius, vaidybinius bei dokumentinius filmus. Režisierius baigęs Plungės 4 vidurinę mokyklą, Kauno politechnikos institutą (studijavo Automatikos fakultete), Vilniaus vakarinę dailės mokyklą, kol Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgijo TV režisieriaus specialybę, teatro meno magistro laipsnį. Dirbęs Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje pažintinių ir šviečiamųjų laidų vyr. redaktoriumi, režisieriumi ir prodiuseriu.

 

Filmą “Beržoras” J. Lingys sukūrė paragintas Platelių parapijos ir Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos, tačiau pats prisipažįsta, jog filmas paskatino dar labiau įsimylėti vietą (Beržoras – ežeras vakarų Lietuvoje, Plungės rajone, Žemaitijos nacionaliniame parke). Apie Beržorą žinoma jau nuo XV amžiaus, o jame Keturiolikos stočių Kristaus kryžiaus kelias pradėtas kurti tik 1759 m. Kalbant apie filmą Žemaičių Kalvarijos dekanas Andriejus Sabaliauskas yra pastebėjęs, kad šis J. Lingio darbas turės išliekamąją vertę, nes laikui bėgant nebeliks liudininkų galinčių papasakoti apie šį miestelį ar jame esančias koplyčias.

 

Medinės Beržoro koplyčios buvo pašventintos 1760 m. Iš popiežiaus Benedikto XIV gavus atskirą leidimą atlaidams, maldininkams, lankantiems Beržoro Kryžiaus kelią, buvo pradėti rengti atlaidai.

 

Žinia apie Beržoro Kryžiaus kelią ir atlaidus  greitai pasklido tarp tikinčiųjų. Viskas tapo gyva ir artima, atrodo amžina ir visur. 

 

Kaip teigiama filmo aprašyme, vaikščiojant po Beržorą ir jo apylinkes, įsiklausius į  gaubiančią ramybę,  pavargusi žmogaus siela nurimsta, nuščiūva ir jaučia, kaip viskas aplinkui šlovina Kūrėjo didybę.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-06-09 11:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media