2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Aldona Žemaitytė-Petrauskienė: kelias į NŽKA atviras

2012-03-26
 
NŽKA pavaduotoja Aldona Žemaitytė-Petrauskienė, komentaro autorės nuotr.

NŽKA pavaduotoja Aldona Žemaitytė-Petrauskienė, komentaro autorės nuotr.

Aldona Žemaitytė-Petrauskienė 
 
2012 kovo mėn. 14 d. NŽKA valdybos posėdyje nutarta NŽKA pirmininko pavaduotoja patvirtinti Aldoną Žemaitytę-Petrauksienę. Pavaduotojos komentaras apie tolesnę NŽKA veiklą.


Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją įsivaizduoju kaip tūkstantinės Lietuvos žurnalistų sąjungos bendruomenės antstatą. Mūsų kūrybinėje organizacijoje NŽKA (LŽS yra drauge ir profesinė organizacija) nariai pagal mūsų pačių nuostatus turi būti valstybės pripažinti meno kūrėjai, kurių darbus apsvarsto prie Kultūros ministerijos veikianti Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijos statuso suteikimo taryba. Ji balsavimu priima savo teigiamą (arba neigiamą) sprendimą, kurį patvirtina kultūros ministras. Ministro A. Gelūno potvarkiu, šiuo metu tarybą sudaro septyni kūrybinių organizacijų atstovai. Deja, NŽKA į šią tarybą nepateko.(Šiek tiek keista, kad ir Rašytojų sąjungai atstovauja... vertėja, o ne koks nors žinomas poetas, prozininkas ar kritikas).


Kelias į meno kūrėjus atviras tiems, kurie atitinka 3-ą Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijos statuso suteikimo pagrindų ir sąlygų straipsnį. O tos sąlygos ir pagrindai yra tokie:


asmens individuali ar kolektyvinė veikla yra teigiamai įvertinta kaip profesionalus menas profesionaliųjų meno vertintojų monografijose, recenzijose ar straipsniuose, paskelbtuose leidiniuose, ar rekomendacijose;
asmens meno kūryba yra įtraukta į bendrojo ugdymo, profesinio ir aukštojo mokslo studijų programas;
nacionalinių ir vyriausybinių premijų, taip pat kūrybinių organizacijų prestižinių konkursų premijų laureatai;
asmenys, kurie keletą metų skelbia meno kūrybą vertinančius straipsnius ir recenzijas Lietuvos ar užsienio leidiniuose, taip pat tie, kuriems už tiriamąją mokslinę veiklą atitinkamoje meno srityje yra suteiktas mokslo daktaro ar meno daktaro laipsnis.


Mūsų NŽKA šiuo metu yra 88 nariai. Tai nėra daug, bet prisiminkime, kad prieš keletą metų asociaciją sudarė tik 30 narių. Pamažu valstybės pripažinto meno kūrėjo statuso suteikimas vis augo... Manau, kad šis augimas gali būti spartesnis, tik reikia nesnausti (ypač kviečiu periferijos žurnalistus), surinkti atitinkamus dokumentus, liudijančius galimybę įsilieti į meno kūrėjų būrį. Daug kas klausia: o kokia man iš to nauda, kokios socialinės garantijos man suteikiamos?.. Apie tai pakalbėsime kitą sykį.


Šį kartą norėčiau paraginti dalyvauti srityje, kuri bene labiausiai atveria kelius tapti NŽKA nariu. Tai kūrybiniai konkursai, ypač prestižiniai LŽS konkursai, kaip dr. Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo. Jau kuris laikas pastebima vangumo dalyvauti konkursuose tendencija. Arba visai nedalyvaujama, arba atsiunčiami darbai, kurių meninės vertės konkursų vertinimo komisija negali patvirtinti dėl neatitikimo profesionaliai kūrybai. Vis dėlto tai turi būti publicistinės-meninės aktualijos arba svarbi tiriamoji lietuvių žurnalistikos istorijos, teorijos sritis. Kai kada įsigudrinama atsiųsti keletą atsitiktinai leidiniuose paskelbtų tekstų, tikintis, kad kaip nors praeis. Kadangi pačiai tenka organizuoti ir dalyvauti konkursinėse komisijose, stebiu...vertingų kūrinių badą. Tenka papriekaištauti ir abiems mūsų LŽS svetainėms, kad pernelyg retai primenama, jog artėja terminai, iki kurių turi būti pristatomi darbai atitinkamiems konkursams. Kolegoms siūlau: patys priminkite, kad norite dalyvauti viename ar kitame konkurse, siųskite savo darbus į LŽS, o ten juos rūpestingai surikiuos ir užregistruos mūsų nepamainoma LŽS referentė Almonė.


Linkiu visiems LŽS skyriams, kuriuose yra ir NŽKA nariai, šviesaus pavasario ir kūrybingų dienų.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-04-05 10:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media