2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Žurnalistei Marytei Marcinkevičiūtei įteikta Vytauto Gedgaudo premija

2012-05-14
 
Prezidentas Valdas Adamkus su Maryte Marcinkevičiūte, Dainiaus Ručinsko ir Mariaus Grinbergo (www.sportas.info) nuotr.

Prezidentas Valdas Adamkus su Maryte Marcinkevičiūte, Dainiaus Ručinsko ir Mariaus Grinbergo (www.sportas.info) nuotr.

Arūnas MILDŽIUS
 

2012 m. gegužės 4 d. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse Lietuvos žurnalistų sąjungos Vilniaus skyriaus valdyba sukvietė kolegas į sostinės savivaldybę, kur paminėtos vieno iškiliausių lietuvių išeivijos žurnalistų, kultūros veikėjo Vytauto Gedgaudo (1912-1999) 100-osios gimimo metinės, įteikta 2012 m. LŽS ir NŽKA V. Gedgaudo premija, skirta žurnalistei Marytei Marcinkevičiūtei už knygą „Valdas Adamkus - sporto žmogus". Taip pat atidaryta žinomo žurnalisto, fotografo ir tapytojo Zino Kazėno fotografijų paroda „2011 m. Tapyba. Abstrakcijos". Renginį papuošė smuikininkės Diemantės Merkevičiūtės atlikti kūriniai.

 

Renginyje dalyvavo Jo Ekscelencija Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo nariai, Vyriausybės atstovai, Lietuvos olimpinės akademijos prezidentas prof. Povilas Karoblis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, savivaldybės tarybos nariai, žurnalistai, sporto pasaulio atstovai.

 

V. Adamkus įdomiai papasakojo apie Vytautą Gedgaudą, jo darbus. Tai buvo iškili, graži asmenybė tiek išore, tiek vidumi. Plataus akiračio, plataus polėkio. Nuo jaunystės mėgo sportą. Buvo ilgametis „Dirvos" redaktorius. Joje dirbo 32 metus, iš jų 23 metus - vyriausiuoju redaktoriumi. „Dirva" buvo laikomas tautininkų laikraščiu, tačiau jis netapo uždara partine tribūna. Gedgaudo redagavimo metais jos puslapiuose sutarė dešinieji, liberalai ir kairesnieji.

 

LŽS ir NŽKA V. Gedgaudo komisijos pirmininkė žurnalistė Angelina Liaudanskienė, įteikdama premiją, sakė: „Džiaugiamės, kad premiją gavo sporto žurnalistė. Tai - išskirtinis dalykas. Skirdami šią premiją žurnalistei Marytei Marcinkevičiūtei už knygą „Valdas Adamkus - sporto žmogus" pagalvojome, kad dabar tinkamiausias laikas pagerbti Jo Ekscelenciją Prezidentą Valdą Adamkų ir užduoti jam namų darbų. Norėjome, kad premija jam būtų tarsi ženklas, jog jis, kaip ir Vytautas Gedgaudas, galėtų įsteigti savo vardo stipendiją arba premiją. Mes žavimės V. Adamkumi, labai vertiname jo indėlį į Lietuvos nepriklausomybę, valstybingumą. Tačiau jis, dvi kadencijas buvęs šalies prezidentas, dar turi nebaigtų darbų - ant Šeškinės kalvų tebestūkso griaučiai, primenantys, jod esame vienintelė pasaulio sostinė, neturinto nacionalinio stadiono. Jau dvi kartos užaugo prie šių griaučių. Prezidentui tai - tarsi užuomina. Jei mūsų lūkesčiai pasiteisins, būsime labai laimingi".

 

Portalo sportas.info ir laikraščio „Sportas" žurnalistė (pastarajame leidinyje ji dirba nuo 1967 metų), devynių knygų apie sportą ir sportininkus autorė Marytė Marcinkevičiūtė neslėpė džiaugsmo, sulaukusi garbingo apdovanojimo: "Labai džiaugiuosi, kad laureatų sąraše pagaliau atsirado ir sporto žurnalisto pavardė. Juk ir Vytautas Gedgaudas buvo sportininkas". M. Marcinkevičiūtė dėkojo likimui, suvedusiam ją su V. Adamkumi. „Praėję metai mums buvo sėkmingi. Parašėme po vieną knygą. Žinoma, unikalūs prezidento dienoraščiai smarkiai lenkia mano kūrinį. Bet mūsų sėkmingas bendradarbiavimas leidžia tikėtis kažko ateityje. Prezidentas turi vilčių, aš irgi turiu vilčių. Tad kitais metais gal vėl kas nors bus", - kalbėjo žurnalistikos veteranė. Beje, M. Marcinkevičiūtė, kaip ir V. Adamkus - buvusi lengvaatletė, Lietuvos čempionė.

 

V. Gedgaudo premija įvertintos knygos herojus Valdas Adamkus neslėpė: „Sunku išreikšti jausmus, kuriuos išgyvenu. Norėčiau, kad jaunimas, perskaitęs šią knygą, pamatytų, jog norint, dirbant, siekiant galima kažką nuveikti, palikti ateities kartoms. Ačiū, Maryte."

 

Sporto žurnalistiką pamilusią M. Marcinkevičiūtę sveikino ir Lietuvos olimpinės akademijos prezidentas profesorius Povilas Karoblis, kolegos žurnalistai, sportininkai.

 

LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkė, dėkodama susirinkusiems, išreiškė viltį kad ateityje Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos Vytauto Gedgaudo premijos įteikimas taps gražia Vilniaus miesto savivaldybės ir LŽS Vilniaus skyriaus tradicija.

 

Pasinaudota www.sportas.info informacija

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-06-03 22:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media