2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Jeronimo Lauciaus knyga „Depresija - mano viešnia"

2012-06-06
 
Jeronimo Lauciaus knyga „Depresija - mano viešnia", V. Žeimanto nuotr.

Jeronimo Lauciaus knyga „Depresija - mano viešnia", V. Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas

 

Neslėpsiu, visada stebėjausi kolegos Jeronimo Lauciaus darbštumu ir kūrybingumu. Jis ne tik daugiau kaip dvidešimt metų redaguoja ir leidžia vaikų žurnalą „Žvaigždutė", vadovauja knygų leidyklai „Trys žvaigždutės" (Plačiau - www.tryszvaigzdutes.lt), bet dar ir spėja kurti autorines knygas. Dabar štai mano rankose nauja jo knyga, pavadinta gana netikėtai - „Depresija - mano viešnia".

 

Šį kartą mūsų kolega, LŽS ir NŽKA narys J. Laucius paniro į dar mažai ištirtus žmogaus pažinimo klodus. Jį sudomino vis labiau mūsų visuomenėje plintanti depresija, kai žmogus patenka į prislėgtos psichikos būseną, kuriai būdinga prasta nuotaika, nusivylimas savimi ir aplinkiniais, kai atsiranda mąstymo ir judesių slopinimas. Knygos autorius savo skaitytojams siūlo nepasiduoti depresijai. Jis, remdamasis gyvenimiškų situacijų analize, prancūzų psichologo Šarlio Latenjė principais, žvelgia į šią aktualią ir daugeliui skausmingą problematikos sritį, kaip į žmogaus sielos skundą, tik į kurį atsakius, gyvenimas vėl tampa pilnavertis ir kūrybingas.

 

Ši tema yra labai aktuali. Oficialios statistikos, kiek žmonių yra depresijos būsenoje, nevedama, tačiau visi medikai vienu balsu teigia, kad depresija plinta. Priežastys čia gali būti įvairios: nepasitikėjimas savimi, baimė netekti darbo, sunkiai prognozuojama ateitis, prasta ekonominė ar ekologinė padėtis, aštrėjančios socialinės problemos, ar paprasčiausiai nedraugiška, net agresyvi aplinka.

 

Depresijos ryškiausia išraiška - savižudybė. O Lietuva, deja, savižudžių skaičiumi pirmauja Europoje! Taigi yra apie ką pagalvoti ir autoriui, šia tema rašančiam knygą, ir skaitytojui, paėmusiam ją į rankas.

 

Skaitant knygą, jaučiasi meistriška kūrėjo ranka. Autorius šią sudėtingą problemą gvildena be gremėzdiškų medicininių terminų, o tik pasitelkęs visus grožinės kūrybos atributus. Forma įvairi - nuo subtilių miniatiūrų, meninių vaizdelių iki trumpų novelių. O turinys - skatinantis optimizmą. Todėl ir skaitosi ši knyga lengvai, įdomiai ir, svarbiausia - įtaigiai, paliekant skaitytojui galimybę atviriau pažvelgti į save, paanalizuoti savo būseną ir pasijusti geriau.

 

Reiktų pasakyti, kad kolega Jeronimas šios sudėtingos temos ėmėsi ne iš karto. Jis jau daugelį metų artėjo prie jos. Jo anksčiau išleistos knygos „Jei Tau sunku", „Tu vienintelis esi", „Tu vienintelis gali", „Tu vienintelis turi" „Prisijaukinti stebuklai", „Į save - kaip į stebuklą" jau seniai skaitytojų įvertintos kaip pozityvumo, savo paties vidinių galių atradimo skatintojos.

 

Naujojoje knygoje autorius siūlo į prasidedančią depresiją žvelgti rimtai, nes tuo nesirūpinant ilgainiui ir prasideda negrįžtamieji dvasinės ir psichinės sveikatos pakitimai. Tai, manding, lietuvių kalba pirma tokio grožinio pobūdžio knyga, kurioje ir ieškoma išeities iš tų „aklaviečių". Negali nesutikti su autoriaus teiginiu, kad jeigu jau pasiekėme aklavietę, tai, vadinasi, kelias į ją yra. O jeigu yra kelias į aklavietę, tai yra kelias ir iš jos. Todėl autorius nesiūlo pasiduoti, patekus į pačių susikurtą aklavietinę situaciją, o veda iš jos mūsų pačių galimybių taku.

 

Skaitant šią knygą, tas takelis virsta plačiu gyvenimo keliu, vedančiu į tas žmogaus prigimtines galimybių sritis, kurias turime kiekvienas. Tačiau jas kiekvienam ir tenka savyje atrasti. Neieškant išeičių, pasiduodant, likus be mums gyvenimo starte duotų pozityvumo sparnų, yra didelė tikimybė patekti į nevilties bedugnę, kurioje jau tenka bevaisiai griebtis įvairių ir brangių vaistų „chemijos". Ir, kas blogiausia, pačiam save ištremti iš žemiško pavasarių, žmonių bendravimo, savęs ir pasaulio pažinimo rojaus.

 

„Žmogau, siela - tai emocijų sandėlys. Mūsų valioje naudotis ne šiukšlėmis, o visais tame sandėlyje esančiais turtais. Atrask save iš naujo. Atrask savo minčių, savo norų jėgą, atrask kartu su šia knyga. Ji gali padėti kiekvienam rasti raktą prie savo teigiamų emocijų lobių", - teigia knygos autorius ir kviečia visus kolegas, kuriems ši problema rūpi, pabendrauti elektroniniu paštu: gyvpozityvistas@gmail.com

 

Gali kilti klausimas, kodėl nurodomas toks adresas? Atsakymą duoda autorius, teigdamas, kad jis save laiko gyvenimo pozityvistu. Taigi, gerbiami kolegos, žvelkime ir mes į gyvenimą pozityviai, su šypsena.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-06-06 17:42
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

istorija

2012-06-27 09:55

Netikiu nei vienu šio žmogaus žodžiu, juk kiek jis žmonių yra apmulkinęs, kiek pravirdęs ir apgavęs. Ir ką jis dar gali pameluoti? Mieli kolegos, reikia atsijoti, kas yra kas, ir aiškiai pasakyti, kad karalius - nuogas

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Irena

2012-06-21 13:07

Su depresija reikia kovoti įtaigiu žodžiu, o ne su alaus bokalu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Depresuotas

2012-06-21 11:58

Geriausias antidepresantas - alaus bokalas ir gera kompanija.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media