2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Žurnalistė sudėliojo Klaipėdos irklavimo istoriją

2013-04-10
 
Žurnalistė, R.Lanko knygos

Žurnalistė, R.Lanko knygos

Rasa Liškauskaitė

 

Gražiausiame Lietuvos kampelyje, vienoje iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rezidencijoje, Trakų pilies Didžiojoje menėje visuomenei pristatyta kolegės, Lietuvos žurnalistų sąjungos narės Sigitos Nemeikaitės sudaryta ir redaguota Romualdo Lanko knyga „Klaipėdos irklavimo istorija 125" . Simboliška, kad šios knygos sutiktuvės buvo surengtos ne tik Klaipėdoje, bet ir Trakuose - irklavimo sostinėje. Be to, knygai medžiagą rinko trakietis, buvęs irkluotojas R. Lankas (1940-2010).

 

Prieš trejus metus netikėtai mus palikęs knygos autorius visuomenei geriau žinomas kaip vienas Sąjūdžio kūrėjų, jo legenda, laisvės kovų dalyvis, visuomenės veikėjas. Daugeliui buvo ir yra staigmena, kad R.Lankas buvo sporto meistras, irklavimui atidavęs gražiausius jaunystės bei brandos metus. Irkluotojo karjera R.Lankas pradėjo 1959-aisiai, nuo 1970-ųjų dirbo Trakų sporto bazėje. Jo sportiniais pasiekimais stebėjosi ir asmeniškai knygą parėmęs jo draugas Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis.

rofesorius Vytautas Landsbergis ir žurnalistė Sigita Nemeikatė (Karolinos Narkevič nuotr.).

 

Po autoriaus mirties likusį rankraštį nebuvo paprasta įvilkti į knygos apdarą - tam prireikė laiko ir svarbiausia - lėšų. Knygos leidybą parėmė Kultūros rėmimo fondas, Trakų rajono savivaldybė bei Trakų seniūnijos bendruomenė, išleido Klaipėdos irklavimo centras.


Visiems be galo įdomu, kaip atsirado ši knyga. Klaipėdos irklavimo centro direktorius Liudvikas Mileška papasakojo, kad idėja apie knygos atsiradimą subrandino sėdėdamas su Romualdu Lanku Trakų irklavimo bazės kavinėje. "Mes vartėme Rimos Karalienės knygą apie irkluotojus ir nusprendėme, kad ir verta surašyti ir Klaipėdos irklavimo istoriją. Tai buvo pradžia - mes tikėjomės šį darbą atlikti per metus, tačiau medžiagos buvo labai daug. Prasidėjo Romo žygiai po muziejus, susirašinėjimai su draugais irkluotojais, gyvenančiais ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Australijoje. Nuotraukų archyvas sparčiai gausėjo. Idėja atrodė beprotiška: kaip mėgėjui padaryti tai, ko neatliko istorikai ar žurnalistai Tačiau žinodami Romo užsispyrimą, tikėjome, kad darbas pavyks", - pasakojo knygos autoriaus bičiulis.

 

Knygos sudarytoja ir redaktorė žurnalistė Sigita Nemeikaitė, knygos autoriaus kaimynė Trakuose, nepabūgo imtis iš darbinių rankraščių ir maketų įgyvendinti pačią didžiausią R.Lanko svajonę - išleisti knygą. Žurnalistė prisipažino, kad Romas buvo ne vieno jos rašinio herojus - aktyvus sąjūdietis, įvairių iniciatyvų autorius. Jis dalindavosi savo mintimis apie matomas negeroves, skelbdavo naujas idėjas, sumanymus, kalbėdavo ir apie irklavimo istorijos knygą. „Kartą jis man pasakė, kad aš privalėsiu užbaigti jo pradėtą knygą. Mažai kas žinojo, kad į Sąjūdį jis atėjo iš irklavimo, kad buvo sporto meistras, daug pasiekęs. Man atrodo, kad jeigu ne irklavimas, tai ir Sąjūdyje mes būtume neturėję tokio stipraus ir drąsaus žmogaus. Irklavimas - tai nepaprastai gražus, aristokratiškas, darnus, neturintis jokios agresijos sportas. Rengdama spaudai šią knygą supratau, kad mes šitą žmogų ne iki galo pažinojome. Prisakė man užbaigti. Gal kažką nujautė? Ir, kai jį pakirto širdies liga, tas jo pasakymas man buvo tarsi testamentinis įpareigojimas. Nors gyvenu irklavimo sostinėje Trakuose, tačiau su irklavimu nelabai buvau susijusi. Teko. Manau, istorija, surinkta Romo, knygoje sudėliota ne visa, tad ateityje dar bus daug darbo",- sakė S. Nemeikaitė.

 

Profesorius V.Landsbergis pasakojo, pažinojęs Romualdą Lanką - kovotoją prieš netvarką, negeroves, neteisybę, už kareivių likimą. "Kartais atrodė, kad jis kovojo su vėjo malūnais, bet ėjo visai nesvyruodamas. O apie irklavimą nepasakodavo. Dabar aš žinau, kad jis garsus irkluotojas. Ar man kada galėjo ateiti tas į galvą? - stebėjosi profesorius. - Bet sporte, kaip ir apskritai gyvenime, viską lemia dvasia. Jis buvo čempiono dvasios: eiti, laimėti ir niekada nesitraukti. Jeigu jis rėmėsi irklavimo patirtimi, tai, vadinasi, ėjo laimėti ir pasiekti aukštumų. Iš knygos pristatymo matau, kad šis renginys tampa Romualdo Lanko vakaru - jo supratimu, suvokimu ir iškėlimu. Ši knyga yra ne tik paminklas jam ir jo darbams, bet ir žmonėms, kurie jį skatino tai daryti. Tai ir ponas Liudvikas Mileška, ir žurnalistė Sigita Nemeikaitė. Aš jaučiu, kad jis buvo labai mylimas. Jis pats yra vertas būti knygos herojumi, verta pagalvoti apie tai, kas imtųsi rašyti ir Romualdo Lanko biografiją, pasinaudodami visu jo sukauptu archyvu".

 

R.Lanko knygos pristatymas prasidėjo styginių kvarteto, kuriame iš gausios Lankų šeimos grojo dvi jo dukros Romualda ir Ramunė, Juozo Naujalio pjese "Svajonė" ir baigėsi mėgstamiausiu jų tėčio kūriniu.

Knygos autoriaus Romualdo Lanko vaikai ir anūkai, žurnalistė Sigita Nemeikaitė ir Klaipėdos irklavimo centro direktorius Liudvikas Mileška (Karolinos Narkevič nuotr.).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-17 13:37
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Aurelija

2013-04-16 10:51

LŽS Vilniaus skyriaus valdybos vardu sveikinu Tave, Sigita. Neabejoju, jog šis prasmingas darbas bus pristatytas ir Žurnalistų namuose, Pokalbių klube. Sėkmės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Erika

2013-04-11 17:23

Labai vertinu tai, ką kuria Sigita- nuo jos idėjų iki sumanymų įgyvendinimo. Kurti tai, kas lieka kitiems, ne kiekvienam šiandien lieka laiko ir optimizmo... Gerbiu ir žaviuosi tavo, Sigita, entuziazmu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media