2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Nauja kolegos Vytauto Žeimanto knyga - apie Lietuvos parolimpinį sportą

2013-02-19
 
Autoriaus nuotr.

Autoriaus nuotr.

Lietuvos parolimpinio komitetas, įžengdamas į savo veiklos trečiąjį dešimtmetį, išleido kolegos Vytauto Žeimanto knygą „Lietuvos parolimpinis sportas 1991-2011 m“. Ji visuomenei buvo pristatyta Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamente.
 
„Pirmą kartą Lietuvos sporto istorijoje išleista knygą, kurioje apžvelgiamas visas mūsų šalies parolimpinis sportas, nuo ištakų, prasidėjusių XX amžiaus pradžioje, iki pernai įvykusių Londono parolimpinių žaidynių“, - per knygos pristatymą teigė jos autorius. 
 
Lietuvos parolimpinis komitetas buvo įkurtas 1990 metų sausio 26 dieną. Iki tol keliuose klubuose rusenęs lietuvių neįgaliųjų sportas gavo galimybę įsilieti į pasaulio parolimpinį judėjimą drąsiai iškėlęs Lietuvos valstybinę vėliavą. Pirmą kartą Lietuvos trispalvė suplevėsavo 1992 metais Barselonos parolimpinėse žaidynėse, kuriose keturi mūsų lengvosios atletikos sportininkai iškovojo net septynis medalius. 
 
Lietuvos neįgalieji atletai jau dalyvavo šešiose vasaros ir vienose žiemos parolimpinėse žaidynėse, įvairiuose pasaulio ir Europos čempionatuose Iki šios dienos parolimpinėse žaidynėse, kuriose buvo iškelta Lietuvos vėliava, mūsų sportininkai laimėjo 4 aukso, 11 sidabro ir 15 bronzos medalius, daug turime ir pasaulio bei Europos čempionų. Lietuvos parolimpinis judėjimas įgavo solidų tarptautinį pripažinimą.
 
„Be abejo, nebūtume pasiekę tokių rezultatų, jeigu nebūtų pasiaukojamo mūsų atletų, trenerių, gydytojų, sporto organizatorių darbo. Jiems visiems nuoširdžiai dėkoju už valią ir ryžtą, už didelį norą tobulėti ir siekti aukščiausių sportinių rezultatų. Dėkoju ir tiems valdžios žmonėms, visuomeninių organizacijų atstovams, neįgaliųjų sporto rėmėjams, kurių dėka būdavo priimami neįgaliesiems palankūs įstatymai, nutarimai, kurių dėka mūsų šalyje galėjo plėtotis parolimpinis judėjimas, - teigia knygos įžangoje Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas, žinomas radijo ir televizijos žurnalistas Vytautas Kvietkauskas. -Mes suprantame, kad esame tik ilgo kelio pradžioje. Lietuvoje dar trūksta neįgaliesiems pritaikytų sporto bazių, profesionalių trenerių, ne iki galo išspręstas sveikųjų ir neįgaliųjų sportininkų lygiateisiškumo principas, galėtų būti solidesnis ir valstybinis finansavimas. Tai mūsų ateities darbų kryptys“. 
 
Šios knygos išleidimą pasveikino ir Tarptautinio parolimpinio komiteto steigimo iniciatorius ir pirmasis šio komiteto prezidentas Robertas Steadvardas: „Kai Tarptautinis parolimpinis komitetas buvo kuriamas ant kūno, proto ir dvasios pamatų, patirtis vadovaujant ir stebint jo augimą per nacionalinius komitetus, regionus ir sporto šakas buvo neįtikėtina. Per dvylika mano, kaip prezidento, kadencijos metų, Tarptautinis parolimpinis komitetas išaugo nuo 43 iki daugiau kaip 150 ištikimų narių valstybių. Tai yra tikras pasaulinio parolimpinio judėjimo gyvybingumo ir reikalingumo įrodymas. Galiu išdidžiai pasakyti, kad Lietuvos parolimpinis komitetas buvo ir yra neatskiriama šio augimo ir sėkmės dalis“.
 
Knygos autorius Vytautas Žeimantas – žinomas žurnalistas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys nuo 1972 metų, valstybės pripažintas meno kūrėjas. Naujoji knyga – penkioliktoji jo kūrybinėje biografijoje.
 
„Šią knygą rašiau su dideliu įdomumu. Apie sveikųjų sportininkų startus mes esame gerai informuoti. Deja, parolimpiečiai žiniasklaidos dėmėsiu pasidžiaugti negali. Teko peržiūrėti daug pirminių dokumentų, kalbinti parolimpiečius, kurių daugelis – parolimpinių žaidynių prizininkai, pasaulio ir Europos čempionai. Tik tokiu būdu pavyko parašyti pirmąją, manau, ir gana išsamią Lietuvos parolimpinio sporto apžvalgą. Be to, negaliu nepabrėžti, kad renkant medžiagą būsimai knygai, ne kartą teko pajusti ir atradimų džiaugsmą, patirti gilų pasididžiavimą mūsų parolimpiečių ryžtu, pasiaukojimu, ir jų skambiomis tarptautinėmis pergalėmis.“, - sako knygos autorius Vytautas Žeimantas.
 
Knyga išleista su Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės finansine parama.
 
Mes galime pasidžiaugti kolegos kūrybingumu. Pernai, metų pradžioje Vytautas Žeimantas savo iniciatyva išleido pirmąją Lietuvos žurnalistų poezijos knygą „Šitas aidas toli girdis...“, vasarą išleido knygą „Garbinga Neniškių šeima“, o metams baigiantis pasirodė ir „Lietuvos parolimpinis sportas 1991-2011 m“. Per vienerius metus – net trys knygos! 
 
Knygą išleido leidykla „Trys žvaigždutė“, kuriai vadovauja LŽS ir NŽKA narys Jeronimas Laucius. Prie jos dirbo irgi LŽS narės – dizainerė Jelena Malinovskaja ir kalbos redaktorė Marija Stanionienė. Knygoje per 200 puslapių, ji gausiai iliustruota. Daugelis nuotraukų publikuojamos pirmą kartą.
 
Vytautas Vaitkus 
 
Nuotraukoje:
Per knygos „Lietuvos parolimpinis sportas 1991-2011 m“ pristatymą. Kalba knygos autorius Vytautas Žeimantas. Šalia sėdi (iš kairės) LPOK generalinis sekretorius Gintaras Zavadckis, LPOK prezidentas Vytautas Kvietkauskas ir Neįgaliųjų reikalų departamento direktorė Genovaitė Paliušienė

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-02-19 16:05
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Jonas

2013-02-22 13:30

Šaunuolis Vytautas. Per metus net 3 knygos! Sveikinu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media