2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Utenoje – tėvo ir dukros paroda

2021-12-26
 
Parodos atidarymo metu

Parodos atidarymo metu

Jau daugiau kaip dveji metai po Aukštaitiją keliauja bendra dukros ir tėvo: dailininkės doc. dr. Agnės Laužadytės - Tutlienės ir rašytojo, žurnalisto, aplinkosaugininko Šarūno Laužadžio kūrybos paroda „Saulės grįžtuvių laukimo metas...".
Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, Švenčionijos klubo garbės pirmininkas Š. Laužadis jau spėjo „sugraužti" visa krūvą plunksnų. Rašyti į spaudą jis pradėjo, jau mokyklos suole. Pradžioje dažnos jo publikacijos buvo rajono spaudoje, o vėliau leidiniuose „Lietuvos aidas", „Respublika", „Ūkininko patarėjas", „Valstiečių laikraštis", „Ekonomika ir visuomenė", „Katalikų pasaulis", „Mūsų girios", „Sąjūdžio žinios", „Atgimimas". Be to, jis nuo 1993 m. buvo laikraščio „Ąžuolas", o 1995-1998 m. laikraščio „Tautininkų žinios" redaktorius.
Vėliau Š. Laužadis nemažai keliavo, tačiau nieko gražesnio už Tėvynę neradęs, daugiausia jis rašė apie Lietuvą. Be įvairių kelionių aprašymų ir legendų, jis, remdamasis įvairiais šaltiniais, kelia ir naujas hipotezes apie Lietuvos vietovardžių kilmę. Apie Lietuvos dabartį ir jos praeitį pasakoja dvi dešimtis išleistų Š. Laužadžio knygų, kurias leido AB Utenos spaustuvė ir AB Ciklonas.
Kūrybinį kelią pasirinko ir jo dukra Agne Laužadyte - Tutlienė, tačiau ji pasirinko dailę. Gimusi Vilniuje ankstyvą gegužį, kai sodai, baltu rūbu pasipuošę, šaukte šaukė gyventi, ji visą gyvenimą gyveno tuo grožiu ir dalijo kitiems.
Agnės kūrybai būdingi baltiškosios mitologijos motyvai, kuriuose vyrauja Paukščio - Laisvės nešėjo ir Žalčio - namų sergėtojo simboliai. Taip pat nesvetimos jai gamtos temos, o kai kuriuose darbuose tiesiog liete išsilieja ir žmogiškieji jausmai. Tai vizijos, kurių siužetas ir prasmė priklauso nuo kiekvieno suvokėjo vaizduotės, todėl savo paveikslams ji pavadinimų dažniausiai neduoda.
Ši Agnės Laužadytės paroda, jau ne pirmoji. Prieš tai jos kūriniai puošė Vilniaus universiteto rūmus, o vėliau Agnė, jau kartu su tėvu, buvo kviečiami surengti parodas Rokiškyje, Švenčionyse, Ignalinoje, Ukmergėje ir kitur.
Dabar jos paveikslai apsistojo Utenoje. Agnės Laužadytės-Tutlienės ir Šarūno Laužadžio paroda „Saulės grįžtuvių laukimo metas..." veikia Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje, 2021 m. gruodžio 21 d. bibliotekos konferencijų salėje įvyko susitikimas su parodos autoriais, kurį gražiai nuskaidrino Utenos Meno mokyklos moksleivių koncertas.
Šiandien Agnė ir Šarūnas kviečia visus, pasisvečiuoti jų kūrybos menėje ir, trumpam atitrūkus nuo dabarties, pagyventi Kalėdinėmis ir Naujųjų metų laukimo nuotaikomis.
Regina Mikalauskienė
Direktorės pavaduotoja
Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka
Maironio g. 12, LT-28143 Utena
8 (389)50 948,mob.: 8 618 27 430
reginam@uvb.lt
www.uvb.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-12-26 12:48
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media